Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim kutlamalarına da mı yasaklama?

23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim kutlamalarına da mı yasaklama?
 

Milli Eğitim Bakanlığı, yayımladığı bir genelgeyle 19 Mayıs törenlerine öğrencilerin katılımına kısıtlama getirilirdi. Buna göre, Ankara dışında stadyumlarda kutlamalar yapılmayacak.

Gerekçe?

"Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır."

Uygulama bir yasaklama olarak görüldü.

Muhalefet, karara tepkiliydi. Ama iktidar, yapılanların olağan karşılanması gerektiği, üstelik, alınan kararla 19 Mayıs ruhunun, coşkusunun artırıldığı üzerinde durdu.

*****

19 Mayıs tartışması daha yeni alevlenmişken bu kez yeni bir tartışma gündeme taşınıyor. Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, sıra 23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim’e geliyor. Bu bayramlarda yapılan tören kutlamalarına da yeni düzenleme yolda.

Habere göre, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği başkanlığında, ilgili bakanlık temsilcilerin katılımıyla ulusal bayramların “kutlama ritüelleri” ele alınıyor.

Amaç ne?

“Çalışma kapsamında ulusal bayramlarda yapılacak resmi programlara halkın katılımını arttırmak amacıyla devlet protokollerinin ikinci plana alınması amaçlanıyor.”

Söylenenlere göre, “askeri ve emniyet birimlerinin oluşturduğu güvenlik güçleri, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen resmi geçit tören programlarının da yalnızca Ankara’da düzenlenmesi”  üzerinde duruluyor.

Yapılmak istenenlere bakınca, kutlamalar tek bir merkezde, Ankara ile niye sınırlandırılıyor?

Törenlere “askeri ve emniyet birimlerinin oluşturduğu güvenlik güçleri, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları”nın katılmamalarını anladık diyelim, öğrenciler, törenlere niye katılmayacaklar?

“Resmi programlara halkın katılımını artırmak” nasıl sağlanacak?

Sorular, daha yanıt beklemeden yeni soruları akıllara getirecektir.

*****

Ulusal bayramlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarıdır. Cumhuriyet, öyle masa başında, kimi yerlerde olduğu gibi egemen güçlerin işbirliğiyle kurulmadı. Ülkeyi işgal eden egemen güçler, onların uzantılarıyla savaşılarak kuruldu.

Ulusal bayramlar, geri plana nasıl atılır?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Bayramlarınız kutlu olsun.

 

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..