Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

23 Nisan 1981 - Gerçek bir ironi örneği

23 Nisan 1981 - Gerçek bir ironi örneği
 

23 Nisan - 1981 TBMM ni kapatanlar ulusal egemenlik bayramı kutlaması yapıyor TBMM de ...


Lağvedilerek kapatılmış TBMM‘de ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI kutlanıyor.. TBMM de ulusun temsilcileri yani milletin vekilleri yok.. Peki TBMM de yani ulusal egemenliğin ifadesi olan bu kurumda salonu dolduranlar kimler?

O gün kürsüde temsili olarak bir çocuk da var mıydı acaba? Eğer çocuk bayramı olduğu için temsilen gelen bir çocuk var idiyse kimi temsi ediyordu? Lağvedilmiş, kapatılmış TBMM başkanını mı? Yoksa genel kurmay başkanını mı?

Ve orada bir çocuk var idiyse ne demiştir acaba? “Değerli general amcalar, ne olur ağbileri idam etmeyin“ demiş olabilir mi?

23 Nisan 1981 tarihine kadar, Necdet ADALI (sol görüşlü), Mustafa PEHLİVANOĞLU (sağ görüşlü), Serdar SOYERGİN (sol görüşlü), Erdal EREN (sol görüşlü) idam edilmişti. O tarihten sonra da devam eden idamlarla en son Hıdır ASLAN (sol görüşlü) - 24. 10. 1984 de olmak üzere toplam 50 kişi idam edildi.

23 Nisan 1981 de Türkiye de bütün illerde sıkıyönetim vardı.. 12 Eylül 1980 - 25 Ekim1981 arası Milli Güvenlik Konseyi dönemi olup TBMM kapatılmıştır. Ta ki 25 Ekim 1981 de Danışma Meclisi toplanıncaya kadar TBMM kapalıdır. Ama aslında devletin bir kurumu olan TSK adına darbe yapanlar milletin egemenliğinin ifadesi olan TBMM ni kapatanlar ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ‘ nı da millet adına kutlamaya kendilerini elbette yetkili kabul ederek ironik bir şekilde hem de bu kutlamayı TBMM de yapmakta beis görmemektedir.

Bunlar unutularak yok sayılacak zamanlar değildir. 12 Eylülle başlayan karanlık hala bu toprakların üzerinde. 12 Eylül’ ü erken kalkıp darbe yapan bir general gibi görmek isteyenler bu fotoğrafa iyi baksın.. Türkiye’ de başarılı olan darbelerin hepsi emir komuta zinciri içinde TSK ve yetkili kurulları tarafından yapılmıştır. Devletin derinliklerinde hala saklanan bazı mevzuattan alınan ve aslında zora dayalı bir meşruiyet içerisinde darbe yapılmıştır.

19. yy da ya da 20 yy. başlarında olduğu gibi toplumun en eğitimli unsurları artık askerler değil.. O yıllarda bazı üniversiteler öncelikle askeri okul olarak açılmış ve ardından sivil eğitime geçilmiştir. Bu gün artık böyle bir durum da yok. Harp okulunda okuyan bir öğrencinin sivil bir üniversite öğrencisinden kendini üstün görmesi için de hiçbir neden yok. Herkes kendi mesleğinin eğitimini almakta sadece.

Yani kısaca demek istediğim hangi açıdan bakarsanız bakın artık askeri darbe dönemleri kapanmak zorunda.. Demokrasinin 10 yılda bir paranteze alınarak devam ettiğini söylemek komik ötesidir. Böyle demokrasi olmaz. 10 yılda bir darbe yap, hukuku mevzuatı askıya al, daha sonraki yıllarda yargılansa belki de hapis bile yatmayacak gençleri idam et, her türlü baskı şiddet, işkenceyi mücadele yöntemi olarak benimse, ondan sonra da siviller buyursun, işbaşına gelsin.. Ve bu demokrasi olsun ..

Bu traji komik süreç aynı zamanda çok hukuklu bir sisteme yol açmıştır.. 12 Eylülle başlayan karanlık dönem artık sona ermelidir. Darbelerle milletin iradesini yok edenler hesap vermeli ve buna mesnet gösterilen tüm mevzuat değiştirilmelidir. Artık bu ironik görüntüler yaşanmamış sayılmamalıdır.

Öncelik elbette sivil anayasada.. 12 eylül anayasasından kurtulmakta ....

***

TARİHÇE :

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla , önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti' nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. En son 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi. Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Günümüzde bayramda, yabancı ülkelerden çocuklar getirilmekte, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. ( 1 )

( 1 ) http://tr.wikipedia.org/

 
Toplam blog
: 61
: 3400
Kayıt tarihi
: 25.12.08
 
 

İnşaat mühendisiyim. İTÜ mezunuyum.   ..