Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '17

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

23 Temmuz’da Dirmil Dualı Çayırındayız

23 Temmuz’da Dirmil Dualı Çayırındayız
 

Dirmil Güreşlerinden görüntüler


Dirmil güreşleri eski kıvamını buldu. İlk başladığı yıllarda haftalar öncesi çalışılır, müzikler çalınır, bayraklarla donatılırdı. Bu sende daha önce başlandı gibi geldi. Ama iyi olur.

Organizeye ne kadar önce başlanırsa eksik kusur da o kadar az olur. Daha Edirne saray içinde güreşler yapılmadı.   Güreşçilerimizin çoğunun Dirmil çayırını tercih edeceğini umuyorum.

Belediye başkanı Serttaş güreşlerin Dirmil için ne kadar önemli olduğunu bilen birisidir. Dirmil Akdeniz bölgesinde yaz aylarında yağlı pehlivan güreşlerinin yapıldığı tek yerdir.

Kıyılarda genelde bahar aylarında güreşler sona eriyor. Kırkpınar güreşlerinin rövanşını izlemek isterim diyenler bir gün öncesinden Dirimil’e gelirler.

Ailecek geniş çayırlara uzanırlar, çaylarını demlerler, kavunlarını karpuzlarını kaynak suyun içine koyarlar, temiz, serin, bol oksijenli havayı teneffüs ederler.

Memleketimizin halkı misafirperverdir. Fakat medeniyet adına bir iki adım atınca ataların yaptıklarını unutuyoruz. Eski dostluk var mı? Zannetmem.

Ata sporu olan yağlı pehlivan güreşlerinin bereketi farklı oluyor. Üç gün önce ilçenin nüfusuyla, güreş ve etkinlik günleri oluşan nüfus arasında çok fark var.

Biz güreşten bahsettik.  Afişlerden okuduğum kadarıyla 21 Temmuz 22 Temmuz günleri de etkinlikler var. Yağlı pehlivan güreşlerini eskiden takip ettiğimiz için o yöne meylimiz var.

Zamanla etkinlik sayısı artıyor. Aynı gün birkaç yerde yağlı güreşler yapılıyor. Üst üste iki gün güreş yapılan yer sayısı çok az. Tabi ki, her yerel yönetici halkına hizmet etmek için çalışıyor.

Güreşçilerimizin centilmenliği her zaman takdire şayandır. Küçük boyların güreşleri bazen üst boyların seviyesinde olabiliyor. Karmaşaya imkan vermeden komite güreşçileri zaman konusunda dakik olmalarını sağlarlarsa her boyun güreşi aynı derecede izlenecektir.

Saha hakemlerine de eşit sayıda güreşen çiftler dağıtılmalıdır. Hakemlerin göremediği yenişlerde olabiliyor. Her delikanlı ter döküyor. Onun için hak eden üst turlara adını yazdırmalıdır.

Hakemlerimiz asla kasten yanlış karar vermiyorlar. Güreşen sayısı çok olunca takipte zorlanıyorlar gibi konuşuluyor.

Bu tür uyarıları olumsuzluk olarak algılayan çok oluyor.

Kesinlikle eleştiri değil.

İnşallah Dirmil yağlı pehlivan güreşlerini seyretmeye gelenler, memleketimizin, suyundan, gölgesinden, pikniğinden en önemlisi de Kırkpınar güreşlerinin rövanşının seyir zevkine ulaşacaktır.

Dirmil dualı çayırına hoş geldiniz.

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..