Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

23 Temmuz Pazartesi

23 Temmuz Pazartesi
 

Bütün gazetelerin başlıkları elbetteki seçim sonuçlarına ayrılmıştı bugün... Değerlendirmeler biraz farklı da olsa, Ak Parti’ nin açık arayla kazandığı zafer için söylenecek fazla bir şey yoktu. Gerçekten hem beklenen hem de beklenmeyen biçimde Ak Parti oylarını yüzde otuzdan fazla artırarak Demokrat Parti, Adalet Partisi ve Anavatan Partisi’nden sonra iktidardayken ikinci kez iktidara gelen parti olurken, sadece Menderes döneminde bir kez yaşanan bir rekoru da egale etti. İktidardayken oyunu artıran ikinci parti oldu.

Solda CHP-DSP birleşmesinden sonra büyük bir oy patlaması beklenirken, 2002 seçimlerinde iki partinin aldığı oy oranının üstüne çıkılamaması hayal kırıklığı yaratırken, bazı siyasetçiler, yenilginin sebebini hâlâ doğru okuyamayarak kendilerince bahaneler icat ettiler.

Dayatmaların, demokrasi dışı müdahalelerin halk tarafından tasvip edilmediğini gösteren bu sonuçlardan sonra, milletin sesine kulak verilerek, halka rağmen değil, halkla birlikte yönetim anlayışının topluma hakim olması en büyük temennimizdir.

ÜÇÜNCÜ HALK İHTİLALİ (Akşam). Ve AKP ezici üstünlükle yeniden tek başına iktidar. Yüzde 47 oy alan Erdoğan Menderes’in % 57, Demirel’in % 53’lük zaferinden sonra en yüksek oy oranına ulaştı. Demokrat Parti’den sonra iktidarda oyunu artıran ikinci parti oldu.

HALKIN MUHTIRASI (Bugün). Türk halkı sandığa koşup tartışmaya noktayı koydu. Erdoğan liderliğindeki Ak Parti rakiplerini açık ara geride bırakarak tarihi bir zafer daha kazandı.

4 GRUPLU MECLİS (Cumhuriyet). AKP yine tek başına iktidar. Fakat vekil sayısı düştü. CHP hedefin altında kaldı. MHP yeniden parlamentoda. Meclise 28 de bağımsız girdi.

2. MENDERES VAKASI (Güneş). Erdoğan, Menderes’ten sonra oyunu artırarak ezici çoğunlukla tekrar iktidara gelen ikinci parti olarak tarihe geçti.

İKİNCİ TAYYİP DÖNEMİ (Hürriyet). Başbakan Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinden de zaferle çıkarak iktidardaki ikinci dönemine başladı.

AKP’NİN REKORU (Milliyet). Tek başına iktidarı yakalayan AKP Türkiye Cumhuriyeti tarihinde oyunu en çok artıran iktidar partisi olarak tarihe geçti.

HALK AKP DEDİ (Posta). AKP oylarını %13, 6 artırdı, ama 367 milletvekili çıkaramadı. Menderes’in 53 yıl öncesi rekorundan sonra iktidardayken oyunu artıran ikinci, iktidarı ikinci kez kazanan dördüncü parti oldu. CHP hayal kırıklığına uğradı. Meclise çok sayıda bağımsız aday girdi.

BU DA HALKIN MUHTIRASI (Radikal). Köşk ve muhtıra tartışmaları eşliğinde gidilen seçimde iktidardaki AKP, çok az görülen bir başarı elde etti. Meclis’e giren 26 bağımsızın üçü hariç hepsi DTP’nin listesinden seçildi.

HALK BİLDİRİSİ (Sabah). Çankaya savaşıyla gündeme gelen erken seçimden Ak Parti zaferle çıktı. İki seçmenden biri AKP’yi seçti. İktidar oyunu 12 puan artırdı.

DEMOKRASİ ZAFERİ (Star). 2002’de yüzde 34, 4 oy alan Ak Parti, 4, 5 yıllık iktidarı sonrası oy oranını 12 puan daha artırarak Menderes’in tek parti iktidarının rekorunu kırdı.

AK İHTİLAL (Takvim). Son sözü millet söyledi. Ak Parti yüzde 46.6’lık oy oranıyla müthiş bir zafer daha kazandı. Koalisyon bekleyenler yanıldı. Türkiye 5 yıl daha istikrar dedi.

AK PARTİ EZDİ GEÇTİ (Türkiye). Ak Parti’nin oyunu yüzde 47’ye çıkararak tarihi zafer kazanan Erdoğan, halkımız bize yola devam dediği gibi, birtakım yanlış uygulamalara da tepki gösterdi dedi.

ERDOĞAN SİLDİ SÜPÜRDÜ (Vatan). Erdoğan Menderes’ten sonra iktidar partisi olarak girdiği seçimden oyunu artırarak çıkan ilk lider oldu.

YOLA DEVAM (Yeni Şafak). Türkiye siyaset dışı müdahalelere karşı sandıkta demokratik rüştünü kanıtladı. Yüzde 81 katılımla yapılan seçimde Ak Parti tartışmasız bir zafer kazandı.

SON SÖZÜ MİLLET SÖYLEDİ (Zaman). Ak Parti 22 Temmuz seçimlerinde yüzde 46, 6 oyla büyük bir zafer kazanarak çıktı. CHP umduğunu bulamadı. MHP ise önemli bir çıkış yakalayarak oy oranını yüzde 14.2’ye yükseltti. Millet iradesinin yüzde 87’si meclise yansıdı.


Seçim sonuçlarının erken saatlerde belli olması ve Ak Parti’nin açık ara önde olduğunun anlaşılmasından sonra gözler Ak Parti genel merkezine çevrildi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan burada toplanan partililere hitaben yaptığı konuşmada, bir parti liderinden çok, bütün toplumu kucaklayan bir devlet adamı niteliğiyle mesajlar verdi.


Basın’ın üzerinde önemle durduğu ve olumlu yorumlar getirdiği bu konuşma, ortamı oldukça yumuşattı ve rahatlattı.


ŞIMARMAK YOK DEDİ KUCAKLAMA MESAJI VERDİ (Akşam). Başbakannın seçim zaferi sonrası yaptığı açıklamada havayı yumuşatan mesajlar vardı. Cumhuriyetin temel ilkelerinden ödün verilmeyeceğini vurgulayan Erdoğan partisinin temel ilkesini tek millet, tek devlet, tek bayrak diye açıkladı.


BİZİM İÇİN TÜM OYLAR ÖNEMLİ (Hürriyet). Başbakan Erdoğan AKP genel merkezinde coşkulu kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, bu başarı bizi şımartmayacak. Sorumluluğumuz daha da arttı, diye seslendi.


KİMSEYE KIRGIN DEĞİLİM (Posta). Erdoğan sonuçlar belli olduktan sonra yaptığı ilk konuşmada bu seçimle Türkiye yeni bir ak sayfa açtı. Ben kimseye kırgın değilim. AKP’ye oy vermeyen vatandaşlarımız da müsterih olsun. Tercihlerinize saygı duyuyoruz. Demokratik nezaket ve aldığımız temsil yetkisi çerçevesinde kapımızı herkese açık tuttuğumuzu özellikle belirtmek istiyorum.


ERDOĞAN: MÜSTERİH OLUN (Sabah). Başbakan Erdoğan halk demokrasiye oy verdi. Biz tartışmaları meydanlarda bıraktık. Artık amaç dost kazanmak.


KİMSEYE KIRGIN DEĞİLİM (Takvim). Başbakan Erdoğan seçim zaferinin ardından muhalefete zeytin dalı uzattı. Yeni bir sayfa açalım. Biz herkesin hükümeti olacağız, dedi.


Milletvekili sayısı az olsa bile, bir önceki dönemden daha güçlü halk desteğiyle iktidara gelen Ak Parti’yi bu yasama döneminde çok önemli problemler bekliyor.


Çözümlenmesi gereken konulardan ilki cumhurbaşkanlığı seçimi. Bilindiği gibi mecliste daha çok milletvekili varken Ak Parti’ye bazı zorlamalar ve dayatmalarla cumhurbaşkanı seçtirilmemişti.


Abdullah Gül’ün tek aday olmasını dayatma olarak niteleyen CHP ve benzeri bazı bürokratik kurumlar, Ak Parti’yi de uzlaşmacı olmamakla suçlamışlardı.


Şimdi halk desteğini Ak Parti’ye verdiğine göre, Ak Parti’nin cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma adına geri adım atması, ona destek verenleri üzecek ve küstürecek. Muhalefetin belirlediği adayı cumhurbaşkanı yapmak da seçimin boşa gitmesi anlamına gelecek.


Bu kritik sorunun nasıl çözümleneceği şimdilik merak konusu. Aklı selim ve sağduyu, muhalefetin artık sorun çıkartmamasını gerektirse de, ne CHP’nin ne de diğer kurumların bu işe seyirci kalmaları beklenemez.


Normal sistemin işleyişini sabote etmeyi en demokratik hak sayan bir anlayışın nasıl bir tavır sergileyeceğini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.


ÇANKAYA İÇİN SÖZ AKP’DE (Akşam). Abdullah Gül’ün 367 nedeniyle Çankaya kapısından döndürülmesini halk AKP’nin mağduriyeti olarak gördü. Ve AKP’ye cumhurbaşkanını sen seç dedi.


GÜL’E YAPILANA MİLLİ REFLEKS (Milliyet). Başbakan Erdoğan seçim sonuçlarını değerlendirirken Abdullah beye yapılanlara karşı gösterilen milli irade refleksidir, örneklerden biri bu dedi.


*****


Seçimlerle ilgili ilginç sonuçlardan biri, çok sayıda bağımsızın meclise girmesi. Ancak bu sefer kazanan bağımsızlar, öyle çok da bağımsız sayılmazlar. Çünkü hemen hepsinin bir partisi var.


Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da DTP temsilcileri, parti olarak asla alamayacakları bir sonuç elde ederek, mecliste grup kuracak kadar milletvekili çıkardılar.


İMRALI’DA BAYRAM (Güneş). Apo’nun bizzat belirlediği 24 DTP’li bağımsız olarak meclise giriyor.


*****


Seçim sonuçlarını önceden tahmin etmek elbette bütün partilerin arzusu. Son yıllarda araştırma şirketleri yaptıkları anketlerle bu konuda hayli önemli veriler elde ediyorlar.


Özellikle Tarhan Erdem yönetimindeki KONDA son üç genel seçim sonuçlarını en yakın tahmin eden şirket olarak öne çıktı.

19 Temmuz tarihili gazetelerde Tarhan Erdem’in belirlediği sonuçlar gazetelerde yayınlandığında bir çok okuyucu buna inanamadı. Ak Partinin bir manüple hareketi yaptığını iddia edenler, gazeteleri Ak Partici olmakla suçlayanlar bile çıktı.


Hatta Hürriyet gazetesi okuyuculardan gelen tepki üzerine internet sitesinde "bu sonucu inandırıcı buluyor musunuz?" diye bir anket bile açtı. Ve sonuçta bunun inandırıcı değil, yanıltıcı olduğuna karar verildi. Ama 22 Temmuz’da Tarhan Erdem haklı çıktı.


RADİKAL YİNE BİLDİ (Radikal). Radikal’in 19 Temmuz manşeti aynen çıktı. Manşetin dayandığı araştırmayı yapan ekibi yöneten Tarhan Erdem 1999 ve 2002’de de sonuçları bilmişti.


TARHAN ERDEM 12’DEN VURDU (Takvim). Konda Araştırma Şirketi’nin sahibi Tarhan Erdem, 19 Temmuz’da Ak Parti’nin yüzde 48’e dayandığını CHP’nin yüzde 19’larda olduğunu söylemişti. Erdem’in bu öngörüsü gerçeğe en yakın sonuç oldu.

Umduğunu elde edemeyen partilerden sadece Demokrat Parti’de hızlı bir değişim oldu ve Genel Başkan Mehmet Ağar istifa etti. Deniz Baykal ise düşünmeye devam ediyor. Bu arada istifa etmese bile Rodos’a kadar yüzecek mi sorusu cevap bekliyor.


Cem Uzan ve Recai Kutan’dan ise hiçbir haber yok.

RODOS YOLCUSU (Bugün). Deniz Baykal tek başına iktidar olamazsam Rodos’a yüzerim demişti. Şimdi herkes soruyor: Sözünü tutacak mı?


CHP’DE HESAP ZAMANI (Cumhuriyet). Ana muhalefet partisinde seçime kadar susma kararı alan muhalifler Baykal’a karşı seslerini yükseltmeye hazırlanıyor.

Seçim sonuçları tüm dünyada olumlu yankılar buldu. Bu arada iş dünyası da Ak Parti’nin tek başına iktidara gelmesine olumlu bir yaklaşım sergiledi.

İSTİKRAR KAZANDI (Türkiye). Ekonomi dünyası Ak Parti’nin zaferini memnuniyetle karşıladı. Seçmen tek parti ile sağlanan istikrarın bozulmasına izin vermedi.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla….

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..