Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '18

 
Kategori
Siyaset
 

24 Haziran Seçimlerinin Ardından

24 Haziran  Seçimlerinin Ardından
 

Türkiye’nin birçok iç ve dış sorunları varken seçime daha 1,5 yıl varken millet olarak bir seçimi yaşadık. Aslında gündemde siyasilerin açıkta bir seçim havası görünmüyordu. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2019 kasımında yapılacaktı. Hatta iktidar partilerinden bazı Bakanlarımız arasında” gündemimizde seçim yoktur”  diyenler bile vardı. Yanılmıyorsam bir ara Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Talip Erdoğan’da  “ Gündemimizde böyle bir şey yok “ diyordu. Hayat böyle devam ederken MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli “ İşler iyi gitmiyor, vatandaş bizleri eleştiriyor,  Ağustos’ta seçim yapalım “ diyordu. Bu fikir birden bire AKP’liler tarafından uygun bulundu ve yapılan toplantılar, görüşmelerden sonra seçimin 24 Haziran’da yapılmasına karar verildi. Halkımız tarafından “bu bir baskın seçimdir” diye algılandı. Ortada yaklaşık 50 gün vardı. Sayın büyüklerimizin bazı amaçları vardı, bunlardan biri yeni kurulmuş olan İYİ Parti’nin seçimlere girmemesi içindi.

İktidar kanadı bunu böyle düşünürlerken CHP ‘den 15 Milletvekili partilerinden istifa edip, İyi Partiye katıldılar. Böylece iYİ Parti’nin seçimlere girmemesi için bir sorun kalmadı.  İster istemez hazırlıklara başlanıldı.  İttifaklar kuruldu.  Cumhur İttifakında AKP, MHP ve BBP yer aldı.  Millet İttifakında CHP, İYİ PARTİ ve SP partisi bir araya geldiler. Cumhur Başkanlarının adayları da belli oldu. Akp’den Recep Tayip Erdoğan, CHP’den Muharrem İnce,  İyi Parti’den Meral Akşener, HDP’den Selahettin Demirtaş, Sp‘den Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisinden Doğu Perinçek aday gösterildi.  

Öncelikle söylemeliyim ki 24 Haziran Seçimleri eşit şartlar ortamında yapılmadı. Çünkü ortada Ohal vardı. Öte yanda medyanın  %95 i  AKP’den yana idi, TRT baştanbaşa Sayın ERDOĞAN ’ın konuşmalarını veriyordu.  Diğer adaylara  cılız haberler dışında hemen hemen hiç yer vermiyordu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan devletin bütün imkânlarını kullanıyordu.

Şanlıurfa da, Suruç’ta ve Erzurum’da kan döküldü.  Seçimlere kan bulaştı.  Seçimlere ilgi çok fazla idi. Seçimlere hastalar dahi hastanelerde kurulan seçim  sandıklarında duyarlı vatandaşlarımız oylarını kullandılar. 52 milyon vatandaşımız bu seçimlere gönül rahatlığı içinde oyunu kullandı.  Seçimlere katılım oranın %85 civarında idi. Geçersiz sayılan oyların sayısı  ise bir milyon  53 bin 362 oydur.

SONUÇ olarak ERDOĞAN %52,5, İNCE %30.7,  DEMİRTAŞ % 8,3,  AKŞENER  %  7.4 diğerleri %1.1 oy almışlardır.  Bu duruma göre AKP.295, CHP 146, HDP 67, MHP 49 ve İYİ PARTİ 43 Milletvekili ile TBMM ‘ne girmeği başarmışlardır. Ancak bu sayılar kesin değildir. Cumhur İttifakı kazanmışlardır. Yeni Cumhurbaşkanımız  Sayın Recep Tayip  Erdoğan’dır.  MHP baraja takılmadan büyük bir başarı elde etmiştir. AKP eski Milletvekilleri sayısına ulaşamamıştır. MHP bu dönemde kilit partisi olmuştur.  MHP’ li K.Maraş Milletvekili Sefer AYCAN: bir sözünde: “ ERDOĞAN’I biz kurtardık “ diyordu.  İYİ PARTİ yeni kurulmasına rağmen 43 Milletvekiliyle TBMM’de söz sahibi olmuştur. Bence birçok engellere rağmen bu bir başarıdır. CHP Muharrem İNCE ile ileriye dönük önemli bir lider kazanmıştır. SP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Sayın Temel Karamollaoğlu iyi bir performans göstermesine rağmen SP tabanından istenilen oyu alamamıştır. HDP‘ de batı Anadolu’dan İzmir, İstanbul ve Ankara gibi ilerden aldığı oyların sayesinde barajı geçmiş,67 Milletvekiliyle de TBMM’ne girmeği başarmıştır.( SP’nin de 2 Milletvekili çıkardığını TV ekranlarından öğrendik, ancak tüm partilerle ilgili verdiğim  bu sayılar kesindir ).    

Aydın ilimizden AKP 4, CHP 3 ve İYİ Parti’den toplam 8 Milletvekili ile TBMM’de Aydın’ı temsil edeceklerdir. Bunların arasında benim yakından tanıdığım İşadamı Metin YAVUZ’ da  Sökelilerin katkılarıyla Ankara’da  bizleri temsil edeceklerdir. Genç Milletvekilimiz Metin Yavuz’un Söke’yi unutmamasını ve bir şeyler yapmasını bekliyoruz. Ve de yürekten tebrik ediyor, hayırlı ve uğurlu olsun diyorum.    

24 Haziran Seçimlerin yüce milletimize huzur, barış, dostluk ve kardeşlik sevgisi içinde huzur dolu günlere bereket getirmesini diliyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın ERDOĞAN, 81 ilin Cumhurbaşkanı olmalıdır. Dini, fikri, inancı ne olursa olsun herkesi kucaklamasını diliyorum. Bu dileğimi bütün partilerle birlikte özellikle AKP ‘li Milletvekillerimizden bir  vatandaş olarak  beklediğimi  söylemek isterim. Bu milletin her şeyden önce barışa, huzura, birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardır. Ekonomimizde büyük bir kiriz vardır. Düzeltmesi, yurtta ve dünyada barışın sağlanmasını diliyorum. Zaman nelere gebedir, bilinmez; gün doğmadan neler doğar.  Sabredelim görelim…  


Saygılarımla…

---------------------------------------------------------------------------------------------

NOT: Adıyaman’da bir uçağımız düştü, pilotumuz şehit oldu.  Bu arada Şırnak’tan iki şehit haberi geldi.  Bu şehit haberlerinin artık son bulmasını diliyor, her üç şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Başta Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere şehit ailelerine ve yüce milletimize başsağlığı diliyorum. A.GÜLER


Abdüladir Güler
30.06.2018-  SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..