Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '18

 
Kategori
Siyaset
 

24 Haziran Türkiye Seçimleri...

24 Haziran Türkiye Seçimleri...
 

Derin Bakış


Türkiye Seçimlerinde  “Kim” ve “Ne” kazanacak?

24 Haziran da Türkiye de seçimler var. Buradan gördüğümüz, takip edebildiğimiz kadarıyla, tüm ülke gündemi yaklaşan seçimlere kilitlenmiş, eski bir deyimle ülke olarak tam manasıyla “seçim hattı mahalline” girmiş durumdayız. Siyasette ortalık toz duman siyasetçiler arasında atışmalar, çekişmeler, söylenmeler yine tam gaz. Dipten gelen dalgalar su üstüne çıkmışken, herkesin ayrı bir nazar boncuğu bir de maşallahı var yani. Neyse konumuz bu değil. Seçimler.. içinde bulunduğumuz seçim sürecinde hem sandıktan çıkacak sonucu hem de sonucun ardından gelecek yeni durumu şimdiden kestirmek öyle kolay bir iş değil. Ha kesin olan bir şey var bu seçimler siyasi hamaseti değil, gerçek manada tarihi etkileri olacak bir süreci ihtiva ediyor!

Nasıl mı? Bu seçimlerin sosyolojik dinamiklerine ve olası denklemlerine şöyle bir göz attığımızda en azından bazı ön görüleri kendi adıma paylaşmalıyım. Önce rahmetli ve deneyimli Süleyman Demirel’in o tarihi meşhur sözünde olduğu gibi “Bazen 24 saat siyaset için çok uzun bir süredir” ve yaklaşan genel seçimlerde 24 saatlik zaman süresi Demireli’in, bile hayal gücünü aşacak kadar uzun bir süreyi kapsayabilir. Çünkü seçim maratonunun tüm yoğunluğu ve hızıyla başladığı bugünlerde, siyasetçiler güç dengelerini değiştirebilmek adına, kendi ağırlıklarının, karizmalarının ve hitap ettikleri milyonların anlayışları ölçüsünde alışagelmişin çok dışında manevralar, yeni söylemler ve topluma sundukları vaadlerle, çıkışlar yaparak ön alabilirler.

Bu açıdan önümüzdeki günler seçimlerden önceki son virajda kazananın belirlenmesi açısından Türkiye iç siyaseti ve dış kamuoyu önünde ister Ak Parti ve MHP arasında kurulan Büyük Birlik Partisi destekli “Cumhur İttifakı”yla, malumun ilanı olsun. İster CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasındaki (“Millet İttifakı’nın), işbirliğinin, doğal görünümü muhalefet cephesinden gelen zorunlu hamleler olarak görünsün. 24 haziran seçimleri bütün taraflar açısından (sol-sosyal demokrat-sağ-liberal.)!.. partilerin karşı karşıya geldiği zıtlaşmalara, sürpriz tartışmalara ve maalesef hiç istemediğimiz saflaşmalara gebe olacak. Ama başta da söylediğim gibi bunlar sadece bir öngörüden ibaret. Ayrıca tüm bunların olup olmayacağını ya da en azından olursa şiddetinin ne düzeyde kalacağını şimdiden kestirmemiz zor. Sözün özü, seçim sonuçları Türk milletine hayırlı olsun ve ülkemizde kazanan sadece demokrasi olsun.

Günce: Sabırlısın, sıcaksın, şevkatlisin, koruyucumsun, bağışlayansın… Annemsin. Seni çok seviyorum. Anneler günün kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..