Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '10

 
Kategori
Öğretmenler Günü
 

24 Kasım ! Öğretmenlerimize Merhaba !

24 Kasım ! Öğretmenlerimize Merhaba !
 

Öğretmenler insan mühendisidir.


İngilizce Öğretmenliğine ilk başladığım 1969 yılının Kasım ayının 24 ün’de yoktu Öğretmenler Günü. Hediyelerle, çiçeklerle kutlamaya gelenimiz de yoktu.

12 yıl geçtikten sonra Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında, 24 Kasımın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırıldığında çok sevinmiştim. Bizim de bir günümüz vardı artık. Önemseniyorduk bir günde.

“Bilim ve kültür ordusunun günü, ” niye 24 Kasım’da kutlanıyor ?

24 Kasım Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.

Türkler, ilk önceleri Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardır. 8.Yüzyıldan itibaren, İslamiyetin kabul edilmesiyle birlikte Uygur alfabesi bırakılarak Arap alfabesine geçilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nı kazandıktan sonra, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet’i kuran ulu önderimiz Atatürk, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda birçok yeniliği başlatmıştır.

Bu yeniliklerden biri de, 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur. Bakanlar kurulu 11.11.1928 günü yaptığı toplantıda Ata'ya Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanını verdi.

Eskiden öğretmene “Muallim”, öğretmen yetiştiren okula da “Muallim Mektebi” denirdi. Ülkemizde öğretmen okulu ilk kez 16 Mart 1848'de açıldı.

Atatürk "Milletleri kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir." sözleriyle öğretmene verdiği önemi ve duyduğu saygıyı en güzel biçimde belirtmiştir.

“Muallimler, Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli, bu evsaf ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir." diyerek en fazla öğretmenleri önemsemiştir.

Atatürk'ün manevî mirasına en fazla sahip çıkması gereken kesim, öğretmenlerdir. Bu bağlamda öğretmen yetiştiren kurumların da kaliteli bir eğitimi gerçekleştirebilecek şekilde teknolojik araç ve gereçlerle donanmaları şarttır. Sadece bu şekilde sağlıklı düşünen, çalışkan, üreten ve milletini seven nesiller yetiştirebiliriz. Buna da çok ihtiyacımız var. Çünkü, bu ülkenin kişilikli, bilgili ve çalışkan insanlara ihtiyacı var.

Akademik anlamda öğretmenlik nedir?

“Öğretmenlik; özel alan eğitimi alan, pedagojik formasyonu olan, genel kültür isteyen özel bir ihtisas mesleğidir. Bir başka ifadeyle, öğretmenlik mesleği, insan ve toplum mimarlığı ve insan performansı mühendisliğidir. Bunun içindir ki, öğretmenler, eğitimdeki değişik organizasyonların en değerli varlıklarıdır.”

“Öğretmen, çağdaş toplumun bilinçli ve aydın, mesleğinin yeterli ve yetenekli bir üyesidir.”

“Bu üye, eğitimi bir bütün olarak görebilmek, belirli bir öğretim alanında uzmanlaşmak, mesleki bilgi ve becerilerini etkili olarak uygulamak durumundadır.”

Öğretmen gözüyle öğretmenlik mesleği nedir?

“ Çok özel, çok yüce bir meslek, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar saygın, sevgi ve fedakârlık mesleği. Sınırları okul ve sınıf duvarlarıyla çizilemeyecek, zil ile başlayıp bitmeyecek kadar ağır bir sorumluluk gerektiren kutsal bir görev.” Peki, Öğrencilerin aradığı bir öğretmen nasıl olmalıdır ?

Öğretmen olarak eğer “SİZ”,

· Sınıfta profesyonel bir oyuncu,

· Hatalara karşı hoşgörülü,

· Öğrencilerini konuşturmak için ödüllendiren,

· Hata yaptıklarında dahi onları cesaretlendiren,

· Öğrencilerinin adlarını bilen,

· Onlara karşı dostça davranan,

· Zaman zaman şaka yapabilen,

· Öğretmeyi ve öğrencilerini seven,

· Sabırlı, öğretmenlik heyecanını asla yitirmeyen,

· Eğitim araç-gereci ile teknolojiyi sınıfta kullanabilen,

· Sınavdan önce mutlaka öğreten,

· Derslerine her zaman amaca uygun bir ders planıyla hazırlanan,

· Neyi ? Niçin? Ne zaman ? Nasıl? öğreteceği konusunda kendisinden emin olan,

· Örnek davranış gösteren,

· Öğrencilerin seviyesine göre konuları anlatan,

· Her şeyi bildiğine inanmayan,

· Branşındaki gelişmeleri sürekli izleyen ,

· Sınıf yönetimini iyi bilen,

· Öğrencilerinin derse katılımını sağlayan,

· Öğrencilerini notla korkutmayan,

· Sınıfta boşuna zaman harcamayan,

· Yazı tahtasını çok kullanmayan,

· Belli bir zaman diliminde TEK şey öğreten,

· Öğrencilerini anlayan ve onları ciddiye alan,

· Alanında uzmanlaşan,

· Hoşgörü sahibi ve kendisine güvenen,

· Araştırmayı seven ve karar verebilen,

· Sevgi ve saygıya dayalı bir otoritesi olan, bir öğretmen iseniz,

İşte o zaman siz , aranılan bir öğretmensiniz !.

Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir. Geleceğin güvencesi eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır. Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür.

“Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir” sözüyle Atamız öğretmenlerimizin toplumdaki yerini belirtmiştir.

Bu yıl yine klasik kutlamalar ve konuşmalar yapılacak ve öğretmenlerimize övgüler yağdırılacak, özellikle ekonomik sıkıntılarının giderileceği söylenecektir.

Doğruluk, dürüstlük, yardımseverlik gibi evrensel değerlere ulaşmamızı sağlayan, bize gerektiğinde anne, baba ve arkadaş olan çok değerli öğretmenlerimizin sorunlarına kalıcı çözümler üretmedikçe, eğitim-öğretim alanındaki hedeflerimizi de tam olarak gerçekleştiremeyiz.

18. Eğitim Şurasında alınan kararlardan öğretmenlerimizle ilgili olarak; öğretmen adaylarına yönelik Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda veya bununla ilgili yapılacak sınavlarda, “Öğretmenlik mesleğiyle ilgili genel kültür sorularının yanında mezun oldukları özel alanlarla ilgili sorular da yöneltilmesi” konusu karara bağlanmıştır.

Komisyonda ayrıca, “Öğretmenlerin istihdamında kullanılan kadrolu, sözleşmeli ve ücretli gibi farklı uygulamaların kaldırılarak tek bir istihdam modeline geçilmesi, bir perspektif plan çerçevesinde özendirici yöntemlerle personelin kademeli olarak sözleşmeli hale getirilmesi” maddesi de kabul edildiğini medyadan öğrenmişsinizdir.

Yıllardır sorunları olan sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınmaları çalışmaları yürütülürken, alınan kararları tavsiye niteliğinde olan Milli Eğitim Şurasının bu yılki toplantısında kadrolu öğretmenlerin de aşamalı olarak sözleşmeli öğretmen statüsüne geçirilmeleri karara bağlanmıştır. Niye ?

Ayrıca atama bekleyen öğretmenlerimizin de işlemleri süratle tamamlanmalı ve onları bekleyen öğrencilerine kavuşmaları sağlanmalıdır.

Çalışkan, dürüst ve insani değerlere sahip insanlar olmamız, sevgi dağıtıp içimizi aydınlatan öğretmenlerimize verebileceğimiz en güzel armağandır.

Ebediyete intikal etmiş bütün öğretmen ve eğitimcileri rahmetle anıyorum. Değerli meslektaşlarıma, çalışma arkadaşları ve öğrencileriyle daha mutlu ve başarılı, sevenleriyle de sağlıklı ve huzurlu yaşamalarını dilerim.

“Öğretmenler Günümüzü” candan kutlarım.

Geleceğimiz, gözlerinizde gördüğümüz ışıltılar gibi aydınlık olsun!

Saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..