Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

24 Kasım Öğretmenler günü

Her yıl olduğu gibi ve diğer benzer özel günlerden farksız olarak buruk bir öğretmenler günü kutlandı pazartesi günü. Öğrencilerin harçlıklarından artırarak aldıkları mütevazi hediyeleri öğretmenlerine verirken görülen sıcaklığın ve içtenliğin hiç hissedilmediği protokol kutlamalarında yine aynı bildik konuşmalar vardı.

Tatsız, soğuk ve geçen seneki kutlamalarda söylenen cümlelerin aynısı tekrarlandı.

Yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ sözü. Öğretmenler övüldü, yüceltildi, eli öpülesi insanlar ilan edildi.

İşte internette dolaşırken hemen hemen her yerde rastlanan övgüler. ‘Atatürk diyor ki “Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir.” Yüzyıllar öncesinde Diyojen, “Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum.”demiştir. Socrates ise öğretmenin ve öğretmenliğin önemini, “Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü onun eseri hem her şeydir hem de hiçbir şeydir.” diye belirtmektedir. Hz. Ali, “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” diyerek ifade etmektedir’

Bu kadar önemli olan, geleceğimiz, istikbalimiz çocuklarımızı yetiştirmelerini istediğimiz öğretmenlerimiz istedikleri sonucu alabiliyorlar mı?

Tartışılan müfredat

İsviçre’nin Cern kentinde bilim adamları Bing Beng’in laboratuar şartlarında deneysel örneğini incelerken, Dünyanın güneşten koptuğu üstüne eğitim verilen bir ülkeyiz. Oysa Dünya bir patlama sonucu (Bing Beng) oluşmuştu ya. Bilimsel başarılar yerine politik yalakalıkların yükselme yolu olduğu bir ülkede, yetişen nesli öğretmenlerin eseridir diyerek birde hakaret etmiyor muyuz öğretmenlerimize?

Üniversitelerinin özerkliği tartışılan, yöneticileri bilimsel gerçeklikler yerine politik ve ideolojik takıntılı olan bir ülkede yeni nesil nasıl öğretmenin eseri olacak?

Her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebilmesi gereken üniversitelerden toplumun belli yaşam alışkanlığı olan kesimini dışlamış bir ülkedeyiz. Buralarda yetişecek nesil kimin eseri olacak.

Politik hezeyanların etkisi altındaki eğitim sistemimizde gerçekten ruhuna uygun öğretmenlik yapmak zor ve çileli olsa gerektir. 1970’li yılların ideolojik ayrışmaları, 1980 darbesinin etkileri göz önüne alındığında, bilimin belirleyiciliği yerine siyasi takıntıların yönlendirdiği eğitim sisteminde öğretmen ne yapacak ki?

24 Kasım Öğretmenler günü tüm öğretmenlere kutlu olsun

“Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir.” Diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk; öğretmenliği zor, çileli ama o kadarda saygıdeğer olarak nitelemiştir.

Öğretmenliği benliğinde özümseyerek, her türlü zorluklara direnerek yeni nesli yetiştirmeye çalışan öğretmenlerimiz, belli günlerde gösterilecek ilgiyle geçiştirilememeli. Onlardan beklediklerimizi alabilmek için onlara gerekli olanı çok görmemeli bu toplum.

Eğitimde tek belirleyici olan gerçeklik bilim olmalı. Bilimsel doğrular siyasi kaygılarla eğilip bükülmemeli ki, öğretmen kendisinden beklenen nesli beklentilere uygun yetiştirebilsin.

Ama yine de bu kadar karmaşa ve olumsuzluk içinde, geleceğin büyüklerine kişilik kazandırmaya çabalayan fedakar öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..