Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '07

 
Kategori
Eğitim
 

24 Kasım

24 Kasım
 

Öğretmen deyince en basit anlamda bir alanda bildiklerini başkalarına aktaran, öğreten ve öğrenmelerine sebep olan kişi olarak aklımıza gelir herhalde. Ancak öğretmenlik özde baktığınızda öyle hem kolay tanımlanabilecek hem de kolay anlatılabilecek bir meslek değildir. Bu yönüyle de birçok meslek grubundan ayrılmaktadır.

Bilginin hızla eskidiği günümüzde artık öğretmenlik mesleğinin de yapılma şekli değişmiştir. Karşısındaki muhatabında -öğrenci- öğrenme isteğini uyandırabilen, etkili iletişim becerileri yüksek, çağın güncel bilgilerini takip edebilen ve bunları öğrencilerine gerektiği şekilde aktarabilen ve onların yaşam boyu öğrenmelerine açık olan fırsatları tanımalarına yardımcı olabilen öğretmen profili gereklidir artık günümüzde. Ancak her ne kadar onlara öğrenmeyi öğrenmenin yollarını öğreten öğretmenlerimizin bildiklerini yüz yüze aktarması öğrencilerde hem kalıcı hem de daha etkili bir öğretim şekli olmaktadır. Bu nedenle yüz yüze yapılan eğitimin yararlarını düşündüğümüzde tamamıyla öğretmenleri devreden çıkarıp uzaktan eğitime geçilmesi daha bir hayli zamanı alacak gibi gözüküyor.

Her meslek sahibinde olduğu gibi öğretmenin de mesleğini sevmesi çok önemlidir toplumsal yararını düşündüğümüzde. Okuluna gittiğinde heyecan duymayan, öğrencileri gördüğünde asık suratlı olan onlardan kaçan bir öğretmen öğrencilerine bir çok şeyi öğretemiyordur. En etkin öğretmen konusunu en iyi bilen değil, öğrencilere en içten ilgiyi gösterendir. Bu konuda Carl Jung <ı>Kişi parlak öğretmenleri şükranla, ama insanî hislerimize dokunanları minnetle anar. Müfredat belli miktar yeni malzemedir, ama sıcaklık, büyüyen bir bitki ve bir çocuk ruhu için hayatî önemde bir elementtir<ı>. demiştir.

Bir mesleğe en büyük zararı, o mesleği eksik veya yanlış icra edenler verir. O yüzden meslek heyecanı duymayan ve öğrenci sevgisi olmayan öğretmen doğru bir adım atarak mesleği bırakması yerinde bir karardır.

Öğretmenlik mesleğini zorlaştıran birçok konu da var elbette. Bunların en başında teknolojik gelişmeyle birlikte herkesin her istediğine her an ulaşabilmesi sonucunda oluşan popüler kültür, televizyonlardaki olumsuz öğrenci örneklerine duyulan özenti ve en önemlisi gün geçtikçe artan parçalanmış ailelerin yalnız kalan çocuklarının çok erken yaşlarda savunmasız halde kalıp kendini yeni arayışlara sürüklemesi sonucunda oluşan hedefsizlik, isteksizlik ve hayattan gerçekçi bir beklenti içinde ol/a/mayışlarıdır.

Öğretmenlik çok önemlidir, tat alınarak, severek yapılacak bir meslektir. Çünkü öğretmenlerimiz mezuniyet sonrası kendisini bekleyen rekabetçi ortama donanımlı bir şekilde hazırlamak ister öğrencilerini ve mutlu olurlar gördükçe kendi eserlerinin başarılarını .

Bu duygularla tüm öğretmen arkadaşlarımızın <ı>öğretmenler gününü kutlar, yeni ve müjdeli haberlere sebep olmasını dilerim.

Sevgiyle.
 
Toplam blog
: 9
: 2185
Kayıt tarihi
: 05.11.07
 
 

1978 Muğla Milas doğumluyum.Öğrenim hayatım nedeniyle İzmir' de uzun yıllar yaşadım ve hala İzmir..