Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '13

 
Kategori
Güncel
 

24 saatte faaliyetlerine son verilen Lihkab çalışanlarına ne olacak!

24 saatte faaliyetlerine son verilen Lihkab çalışanlarına ne olacak!
 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye genelinde 247 tane bulunan lisanslı harita bürolarının (LİHKAB) kapatılma kararı alınması üzerine haritacılar harekete geçti. Türkiye genelinde yaklaşık olarak 247 LİHKAB bürosunda görevli 2 bine yakın çalışan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Her nedense bu eylem ne sosyal medyada ne de sözlü ve yazılı basında yer almadı, birkaç görünmez küçük haber dışında yer almadı.

Bu 247 lisanslı büroya atanan harita mühendisleri çeşitli yazılı sınavlardan geçerek atandılar.

 

Uzun zamandır Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün üst yönetiminde yaşanan çalkantılar, dinmek bilmedi. Yönetim boşluğu oluştu ve tecrübesiz gençler, her kurumda olduğu gibi, burada da torpil ve yandaş aracılığı ile ve cemaate yaslanan yanları örtülü tercih olarak burada göreve getirildi. 

 

Hal böyle olunca …

Lihkab; lisanslı harita kadastro mühendisleri ve büroları’nın kısa yazılışı. Lihkab Yönetmeliği 05.05.2008 tarih ve 26867 sayılı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

 

Likhab’ları kapatmaya götüren davaya eses teşkil eden durum  tabi ki yine sınav soru kitapçığındaki tutarsızlık.

 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında Anadolu Üniversitesi'ne yaptırılan yazılı lisans sınavına 1137 Harita Mühendisi katıldı, sınavda başarılı olan Lisans sahibi 247 mühendis bürolarını açmak suretiyle 2010 yılı Temmuz ayından itibaren faliyete başladılar. Sınavda başarılı olamayan bir mühendis tarafından “Sınav kılavuzunda 4 yanlış, 1 doğru cevabı götürür - Sınav kitapçığında ise: yanlışlarınız dikkate alınmayacaktır.” ikilemini gerekçe göstererek keyfi surette ve haksız olarak Ankara 9. İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda: söz konusu sınavın iptaline karar verilmiş, bu arada davacı bahse konu davasından vazgeçmesine rağmen; ne üzücüdür ki bu karar Danıştay 10. Dairesi'nce onanmak suretiyle kesinleşmiştir. 

Bu karar nedeniyle, 5368 Sayılı Kanun kapsamında kurularak vatandaşa etkin, süratli, kaliteli ve verimli hizmet sunan ve yaklaşık 3 yıldan bu yana faaliyetlerini sürdürürken davasında sonuna kadar haklı olmakla beraber, söz konusu Mahkeme kararları ile kapatılarak mağdur edilen 247 Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisi ile bu Bürolarda sigortalı olarak çalışan 2000 teknik personel işinden ve ekmeğinden olmuşlardır. Başka bir deyişle; bir çekirdek ailenin ortalama 5 kişiden oluştuğunu düşünürsek; bu işten ekmek yiyen 10.000 kişi söz konusu karar yüzünden mağdur oldu.

Lisans sınavını kazanan mühendislerin büyük bir kısmı; eşlerinin de işini kaybetmelerini göze alıp, aile ve iş düzenlerini bozarak, emeklilikleri dolmadan memuriyetten istifa etmek suretiyle, bir kısmı çalıştığı kurumdan emekli olarak ve bir kısmı da Serbest Mühendislik Bürolarını kapatıp, TKGM tarafından atamaları yapılan farklı şehirlere giderek, büro açılış gideri olan “ gerekli teknik yazılım, donanım ve büro malzemeleri ve arazi taşıtı temini amaçlı ” yaklaşık 100.000 (yüzbin) TL. için yüklü miktarlarda banka kredisi almak veya farklı şekillerde borçlanmak suretiyle, masraf ederek çok zor şartlar altında bürolarını açmışlardır. 

 

İnsanın aklına şu da takılmıyor değil hani, gündemin her gün yapay spotlarla değiştiği bu ülkede; sınav klavuzu ile sınav kitapçığında bu ikilemin bilinçli yapıldığı ya da yaptırıldığı... Eğer bu hata sehven yapılmış bir hata değilse yazıklar olsun demekten başka çare gelmiyor insanın aklına!

 

Mağduriyetin sorumluları kim?

 

28 Mart 17.20’de duyuruyu yapan, 29 Mart mesai bitiminde faaliyetinize son verin diyen zihniyetin iş kanunlarından haberi var mı? En alt kadroda çalışanın bile 15 günlük ihbar süresi yok mu?

 

Son günlerde pek de moda olan ‘turuncu indirim’ ile mi mağduriyetleri giderecekler?

 

Hukukun ve sistemin böyle işlediği, başka bir yeryüzü ülkesi var mı?

 

Belirsizlik ne zamana kadar devam edecek? Bakan sürekli 10 günlük süreler ile durumu geçiştirmeye çalışıyor, kaçıncı 10 günde karar verilecek?

 

Asıl önemli olan bu çalkantılardan kimler ne kadar nemalanacak?

 
Toplam blog
: 84
: 605
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Konya Akşehir doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliğ..