Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

24 saatten az kaldı...

24 saatten az kaldı...
 

İnsanlık tarihi için önemli günlerdeyiz. İnsanın dünyadaki yaşamını tehdit eden insan kaynaklı olarak oluşan Küresel Isınma ve İklim Değişikliği konularında çözüme doğru büyük ve hızlı adımlar atılması gerekiyor. Yoksa çok geç olabilir.

COP 15'e 24 saatten az kaldı.

7-18.Aralık 2009 tarihleri arasında Danimarka'nın Kopenhag şehrinde Birleşmiş Milletlerin İklim Değişlikliği 15. Taraflar Konferansı yapılacak. Dünya liderleri küresel ısınmayı önlemek için miktarları düşürülmesi zorunlu olan karbon emisyonlarının düşürülmesi konusunu ele alacaklar.

Atmosferdeki karbondiyoksit CO2 gazının seviyesi 387-387 ppm (milyonda partikül). Küresel Isınma'nın durdurulabilmesi için bu seviyenin 350 ppm seviyesine indirilmesi gerekiyor. Fosil yakıtlarının kullanımını hızla azaltmak, yenilenebilir enerji kullanımına geçişi hızlandırmak gerekiyor.

Enerjinin verimli olarak kullanılması gerekiyor. Bina yalıtımından tutunda ulaşım araçlarının motor verimliliğine kadar tüm alanlara bakılması gerekiyor. Bir arabanın deposuna konulan benzinin sadece %13 kadarı aracın ve sürücünün taşınmasına harcanan enerji. Motor verimsizliklerinden %62 civarında enerji kayıpları oluşuyor.

Yapılabilecek çok şey var. Bunlara diğer günlerde değineceğim. Teknolojiler biliniyor. Atık eri dönüşüm oranlarını artırmak gerekiyor. Hala yeniden kullanabilecek tonlarca malzeme çöp dolgu sahalarına gidiyor.

Dünya liderlerinin insanlığı bekleyen tehdidi görmeleri ve karar alarak gerekli yasal düzenlemeleri yapmaları gerekiyor. Çözümler var ve bunları önümüzdeki günlerde detaylı olarak paylaşacağım. Ama bugün sizden önümüzdeki günlerde Kopenhag'da olacaklara dikkat etmenizi rica ediyorum.. Orada alınacak kararlar bir anlamda insanlık tarihini, bizlerin ve özellikle sonraki nesillerin geleceklerini yazacak.

Bakalım neler olacak...

 
Toplam blog
: 132
: 1125
Kayıt tarihi
: 04.11.07
 
 

Üsküdar Amerikan Kız Lisesi'ni birincilikle bitirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde Cornell Üniv..