Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '14

 
Kategori
Güncel
 

25-31 Ocak Cüzzam Haftası ve Türkan Saylan

25-31 Ocak Cüzzam Haftası ve Türkan Saylan
 

Bugün 31 Ocak. Bu tarih bir çok kişiye farklı olayları anımsatabilir ama bana 25-31 Ocak Dünya Cüzzam Haftasını ve dolayısı ile ülkemizde Cüzzamla savaşta kazandığı büyük zaferler sebebiyle Prof. Dr. Türkan Saylan Hanım'ı anımsatıyor.

Ben de bugünkü yazımda Cüzzam hastalığını ve Türkan Saylan'ı konu almak istedim.

Önyargılar, bilgisizlik, yanlış inançlar sebebiyle korkulan bir illet olarak görülen, Tıpta Lepra, halk arasında Cüzzam olarak bilinen bu hastalık deri ve siniri tutarak belirtilerini gösteren kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığıdır.

1876 Yılında Norveçli Bilim adamı Armaur Hansen tarafından mikrobu keşfedilen Cüzzam , ülkemizde sosyal hastalıklar arasında sayılmaktadır. Her yeni bulunan hasta yaşamının sonuna kadar kayıt altında tutulmaktadır. Halen 2002 yıl verilerine göre ülkemizde 2605 kontrol altında hasta bulunmaktadır.

Verem hastalığına sebep olan basille hemen hemen aynı türden olan bu mikrobun tek taşıyıcısı insandır. Cüzzam erken teşhis ve tedavi durumunda kesinlikle iyileşen ve bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Lepra hastaları daha çok kırsal kesimdeki yoksul hastalardır. Sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamamış, çok çocuklu, direnci düşük ailelerde daha çok yaygındır.

Ülkemizde Cüzzamla mücadele ilk kez Dr. Mazhar Osman'ın 1919 yılında 40 tane Lepra hastası için Bakırköy Akıl Hastanesinde bir bölüm açması ile başladı. Ancak Cüzzamın ülkemizde kontrol altına alınması konusundaki en kapsamlı girişim, 1976 yılında İstanbul'da Prof. Dr.Türkan Saylan ve arkadaşlarınca kurulan Cüzzamla Savaş Derneği olarak kabul edilir.

Prof. Dr Türkan Saylan, İstanbul'da Lepra Hastanesinin kurulmasını sağlayarak Cüzzamla savaşta büyük zaferler kazanmıştır. Ayrıca hastaların sosyal sorunlarını çözmek, hasta çocukların eğitimlerini sürdürmeleri amacıyla burs vermek, hastalara iş bulmak ve özellikle kendi yaşadıkları çevrede üretken hale getirmek için yapılan çalışmalar Türkan Saylan'ın Cüzzamla savaşta yaptığı büyük katkılardır.

Ben yıllar önce bir vesile ile Türkan Hanım'ı, onun Cüzzam hastalarını yaşama döndürmek, üretici konuma getirmek için kurduğu 'Merhaba Yaşamak 'Derneğini  tanıma şerefine nail oldum.

Böyle bir olaya bir nebze olsun şahit olduğum için kendimi çok şanslı addediyorum.

Bugün Dünya Cüzzam Günü. Ülkemizde Cüzzamla savaşta büyük zafer kazanmış bu büyük insanı, Prof.Dr. Türkan Saylan Hanım'ı rahmetle, sevgi ile anıyoruz. Mekanı Cennet olsun. 

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..