Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
 

Bugün 25 Kasım Kadına yönelik şiddetle mücedele günü. Yıl 1960. Dominik  Cumhuriyetinde 1930 yılında ülke yönetimini ele geçiren Rafael Trujillo'nun diktatörlük yönetimi sürüyor. Dominik halkı bu dikta rejiminden kurtulmak için karşı hareketler düzenliyor. Üç kızkardeş Mirabel Kardeşler bu rejime karşi mücadele veriyor ve bir süre sonra bu mücadelenin sembolü haline geliyor. Ağır baskılara ve hapis cezalarına rağmen mücadelelerinden vazgeçmiyorlar.

25 Kasım 1960 .Üç kız kardeş tecavüze uğrayıp öldürülüyor. Olay araba kazası olarak duyuruluyor. Bu olaydan bir yıl sonra Trujillo karşıtı hareket diktatörlüğün sona ermesini sağlıyor.

Mirabel Kardeşlerin anısı ,özgürlük ve insan hakları için verdikleri mücadele dünyada ve Türkiye'de insan hakları savunucularının ve kadın hareketinin sembolü haline geliyor.1999 yılında Birleşmiş Milletler 25 kasımın  Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin  Uluslararası Mücadele Günü olarak benimsenmesini  karar altına alıyor.

Kadına yönelik şiddet toplum içinde ya da özel hayatta cinsiyete dayalı olarak kadının fiziksel, cinsel ve psikolojik olarak zarar görmesi veya acı çekmesi ile sonuçlanan ya da bu tür sonuçlara yol açabilecek olan tehdit ve baskının engellenmesini kapsamaktadır.

Gelişen kadın hareketine ve insan hakları savunucularına rağmen Dünya Devletleri kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması konusunda başarısız kalmıştır. Dünya ölçeğinde her üç kadından biri bugün şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaktadır. Kadınlar yaşamın her alanında, evlerinde, işyerlerinde, kamusal alanlarda, mücadelelerinde şiddetin çeşitli biçimlerine uğramaktadır.   Dünyanın bir çok ülkesinde sürmekte olan savaşlarda ve iç çatışmalarda kadınlar ve kız çocukları tecavüze uğramakta ve öldürülmektedir.

Türkiye'de her gün  dayak yiyen, vurulan, öldürülen, namus cinayetine kurban giden , tecavüze uğrayan, nedeni belirsiz intihar eden veya intihara zorlanan kadınlara ilişkin haberleri izliyoruz. Bugün haberlerde dinlediğim kadarı ile Türkiye'de 5000  kadın şiddet tehdidi sebebiyle polis tarafından korunmaktadır. Şiddet gören, tehdid edilen kadınlar polis korumasına rağmen öldürülmeye devam edilmektedir.

Kadınların dövülmediği, öldürülmediği, tecavüze uğramadığı, biyolojik ve psikolojik şiddet görmediği bir dünyada yaşamak istiyorum.  Çok şey mi istiyorum acaba.....

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..