Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

26 Nisan Perşembe

26 Nisan Perşembe
 

İnsanlara ve insanlığa faydalı buluşlar yapan insanlar var. Gündelik hayatımızı kolaylaştıran, bizi daha rahat yaşatan bu buluşların hiçbirinde Türk imzası yok. Ama nerde gereksiz bir iş, lüzumsuz bir engelleme, özellikle de birine çelme takma, yolunda giden bir işe çomak sokma, başarıya yakın birini eteğinden tutup çekme işi varsa, orda mutlaka Türk parmağı vardır.

Bugünkü gazeteler, cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl engellenebileceği, nereden nasıl bir pürüz çıkarılabileceği çalışmalarını yansıtıyor.

ERKEN SEÇİM RÜZGARI (Akşam). Çankaya için oylamaya saatler kala siyaset 367’ye kilitlendi. Cumhurbaşkanı seçiminin iptali riskine karşı AKP seçim kartını açtı. Muhalefet dünden razı.

Yorum : Erken seçimlerin maddi manevi maliyetini en iyi bilen toplum bizim olmamız gerekir. Ancak demokrasinin sonuçlarına katlanamayanlar, istikrarın bozulması pahasına “bir ümit” deyip erken seçimi denemeye hazırlanıyorlar.

367 ANAHTARI TUĞCU’DA (Akşam). CHP yarın 15.00’teki oylamaya 367 milletvekili gelmezse soluğu Anayasa mahkemesinde alıyor. Karar ikinci tur oylamaya yetişecek.

Yorum : Hukuku zorlayarak, anayasayı olmayacak şekilde yorumlayarak ortaya atılan bir 367 şartı var. İlk turda cumhurbaşkannın seçilmesi için Anayasa’nın aradığı 367 şartı, iktidar partisinin bu kadar üyesi olmadığı dikkate alınarak toplantının açılabilme şartı olarak ileri sürülüyor. Yasadaki boyluk böyle de yorumlanabilir gibi. Ancak işin komik tarafı Anayasa mahkemesi size bunun nasıl yorumlanacağını söylemiyor. Siz hele bir uygulayın, biri de şikâyet etsin ben o zaman bakarım diyor. Bu nasıl bir anlayış, ben anlayamadım.

YÜZDE ON PAZARLIĞI (Birgün). Cumhurbaşkanlığı seçiminde gözler yarın yapılacak ilk tur oylamasında. AKP, Anavatan ve DYP’nin desteğini almaya çalışıyor. Anavatan seçim barajının kaldırılmasını istiyor.

“ŞİMDİ Mİ KIYMETLİ OLDUK?” (Tercüman). Mumcu 367 için kapısını çalan Gül’e sordu. İki yıldır Anavatan’ı yok saydınız. Randevu vermediniz, alay ettiniz, şimdi mi kıymetli olduk?

Yorum : Fırsatçılığımızın üzerine yok. Mecliste 367 şartı iktidar partisinin küçük partilere yönelmesine sebep oldu. Kendilerine muhtaç durumda olan hükümetten onlar da bir şeyler koparmaya çalışıyor. Herkes kendinde olmayanı istermiş bilirsiniz. Anavatan da barajı aşacak oyu olmadığı için barajın kaldırılmasını istemiş.

SAĞDUYU SINAVI (Bugün). Mumcu ve Ağar yarın demokrasi kantarına çıkacak. Siyasilere göre CHP’nin 367 ipine tutunup meclise girmezlerse Çankaya seçimini mahkemelik yapmanın hesabını halk sandıkta soracak.

Yorum : Siyasette sağduyu olsaydı, Türkiye bugünlere gelir miydi?

YENİ MECLİS SEÇSİN (Cumhuriyet). Anavatan ve DYP Türkiye’nin provakasyonlara açık hale geldiğini belirterek acil seçim istedi.

YA GÜL, YA SEÇİM (Vatan). DYP ve ANAP oylamaya katılmıyor. Güll’ün 367’yi bulması çok zor. Anayasa Mahkemesi iptal kararı alırsa Türkiye en geç üç ay içinde seçime gidecek.

Yorum : Türkiye için büyük zaman kaybı, enerji kaybı, işgücü kaybı, sonuçta vatandaşın cüzdanındaki paranın biraz daha eksilmesine sebep olacak bir şey erken seçim. Seçim sonrası her şeyin durulacağını bilsem hemen ben de yapılmasından yana olduğumu söyleyeceğim. Ama daha ertesi gün yine kimse aldığı oylardan memnun kalmayacak. Nereden mi bilmiyorum. E, bugüne kadar kaç seçim gördük, hep böyle oldu.


MİLLİ GÖRÜŞ DEVLETİ (Cumhuriyet). Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle en üst kurumlar ele geçirilmiş olacak.

Yorum : Demokrasi adına beni yüzümü kızartan utanç verici bir söylem. Beni bildiğim demokrasilerde görev değişimi vardır. Mevkiler el değiştirir, ele geçirilmez. Eğer bugün Akparti’nin kazandığı makamlar, “onlar” tarafından ele geçirilmiş sayılıyorsa, olaya tersten baktığımızda şimdiye kadar da bu mevkileri “ele geçiren” başka gruplar vardı demek ki… Ne kadar yanlış bir söylem olduğunu bilmiyorum anlatabiliyor muyum.


TEZİÇ’E SUİKAST GİRİŞİMİ (Güneş). YÖK binasını basan silahlı kişi Prof. Teziç’i öldürmek istedi.

KİRLİ ELLER YİNE ORTAYA ÇIKTI (Sabah). YÖK’e gelip başkan Teziç’i soran silahlı kişi havaya üç el ateş edip kaçtı. Yedi saat sonra da otogarda yakalandı.

TEZİÇ’E ÖLÜM TUZAĞI İKİ MECZUBUN İŞİ (Tercüman). YÖK’e gidip başkan Teziç’i vurmaya kalkan ve biri yakalanan suikastçılar meczup iki kişi…

Yorum : Yasa dışı hiçbir davranışı tasvip etmek mümkün değil. Ne yazık ki toplumumuzda böylesine yanlış işlere bulaşanlar da var. Hepsi cezası neyse mutlaka çekmeli.


15 ALTIN ADAM (Güneş). CHP’nin 367 tehdidi 354 sandalyeli AKP’nin tepesinde Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor. Gül, dün ihtiyacı olan 14 milletvekilinden 8’ini bağımsızlar arasından ayarladı.

367 MARKAJI (Hürriyet). CHP’nin cumhurbaşkanlığı oylamasını Anayasa Mahkemesi’ni götürmesini engellemek isteyen Gül ve AKP kurmayları eksik olan 14 oyu bulup 367’ye ulaşabilmek için adam adama markaja başladılar.

ŞİMDİ DE 367 İÇİN PAPATYA FALI BAŞLADI (Radikal). Köşk seçiminin ilk turundaki 367 tehdidi gerilim yarattı. Sorunsuz seçim için AKP’nin sekiz oya ihtiyacı var. Arınç 184’le oturumu açarım dedi.

GÖZLER ONLARDA (Yeni Asya). AKP’nin cumhurbaşkanını ilk turda seçtirme çabası gözleri ANAP’lı, DYP’li ve bağımsız milletvekillerine çevirdi.

Yorum : Zorlamalar mutlaka bir yerden çatlak verir. Anayasada açıkça belirtilen toplanma nisabını kabul etmeyip, hukuku zorlayarak başka bir maddeden gizli yeni bir kural üretmeye kalkanlar, “mebus pazarı”nın tekrar kurulmasına sebep olmuşlardır. Böyle bir şey olmasa bile birilerine bu gözle bakılması veya suçlanması, en azından ima edilmesi kaçınılmazdır. Kendi kendimize problem yaratıyoruz. Birini çözmeye çalışacak yerde yenilerini davet ediyoruz.

UTANÇ DUVARLARI (Milli Gazete). ABD, özgürlük getireceğiz yalanıyla işgal edip cehenneme çevirdiği Irak’ta şimdi de 10 mahalleyi utanç duvarlarıyla bölerek şehri hapishaneyi çevirdi. Bu şekilde iç savaş daha da körükleniyor.

Yorum : İçler acısı bir durum. Bütün dünya maalesef sadece seyirci.

“SÖZDE DEĞİL ÖZDE BAĞLIYIM” (Milliyet). Cumhuriyete ve anayasaya özde bağlıyım diyen Abdullah Gül, 14 Nisan mitingini de şöyle yorumladı. “Kendimi o mitinge katılanların yerine koyarak onları anlamaya çalıştım.”

“ÜÇ HEDEFİM VAR, GÜÇLÜ DEMOKRASİ, GÜÇLÜ EKONOMİ, GÜÇLÜ ORDU (Sabah). Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefine ancak bu üç unsurla varılabilir, dedi.

“SÖZDE DEĞİL ÖZDE” (Star). Abdullah Gül adaylığı sonrası ilk kez konuştuğu Star’a, cumhuriyetin temel ilkelerinnin ruhuna ve özüne sahip bir cumhurbaşkanı olacağım dedi.

GÜL GÜVEN VERDİ (Yeni Şafak). Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı suni gerilimin gerekçesini ortadan kaldırırken toplumda ve piyaslarda olumlu karşılandı. Partililerle görüşen Gül, herkesin cumhurbaşkanı olacağım mesajını verdi.

Yorum : Gül’e inananlar, onun söylediğini yapacak bir insan olduğunda hemfikirler. Ama ona inanmayanlar ağzıyla kuş tutsa yine bildiklerini okuyacaklar.

BU NE VEFA (Posta). 1915’te Çanakkale Savaşı’nın ilk kara harekâtı 25 Nisan’da ANZAK birlikleri tarafından yapılmıştı. Bu savaşta ölen atalarını anmak üzere her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce Yeni Zelandalı ve Avustralyalı genç Anzak Koyu’nda toplandı ve şafak âyinine katılarak vefalarını bir kez daha gösterdi.

Yorum : Müthiş bir irade ve vatandaşlık gösterisi. Mesela aynı şeyi biz Kore’de şehit düşen askerlerimiz için yapabiliyor muyuz bilmiyorum.

“ÜÇÜNCÜ TURDA SEÇERİZ” (Star). CHP’nin öne sürdüğü 367 şartının gerekli olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanını üçüncü turda seçeriz, dedi.

Yorum : Yasal olarak böyle. Ama eğer ilk turda 367 bulunmazsa muhalefetin gürültüsünün biteceğini sanmıyorum. Isıtıp ısıtıp her gün milletin önüne sürülen bir bahane olur.

BULANA BEŞ MİLYON DOLAR (Takvim). Avustralyalı Salih Makbul kaçak bir Mafya lideri. Yakalayan, yerini bildiren beş milyon dolar ödül alacak. Kendisi şu an İstanbul’da…

Yorum : Servet avcıları, hazine arayanlar için iyi bir fırsat…

MECLİSE SAYGI DUYULMALI (Türkiye). İş dünyası, TBMM’nin yaptığı seçime saygılı olmak demokrasinin vazgeçilmez gereğidir, dedi.

Yorum : Siyasi anaforun önünde ticari güç de yetmiyor bazen. Bakalım sonuç ne olacak.

BUNU İZAH EDEMEZLER (Vakit). Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve siyasiler Anavatan ve DYP’ye çağrıda bulunarak CHP’ye payanda olmayın, aksi halde kendinizi bitirirsiniz dediler.

Yorum : Gözünü hırs bürüyünce insanların doğruları görmek zor oluyor.

DÜNYA BASININDAN ABDULLAH GÜL’ÜN KÖŞK ADAYLIĞINA DESTEK (Zaman). Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına aday olması dünya basınında olumlu karşılandı. Gül’ün uzlaşmacı kişiliğine vurgu yapan gazeteler, AB sürecindeki katkısına dikkat çektiler. Fitch de Türkiye’nin siyasi riskinin azaldığını açıkladı.

Yorum : Bize en çok zararı yine biz veririz. Biz görünen duruma değil, görmek istediğimiz duruma göre hareket ederiz çünkü…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..