Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

26 Ocak 1926 televizyon icat edildi. Ya televizyon icat edilmeseydi.

26 Ocak 1926 televizyon icat edildi. Ya televizyon icat edilmeseydi.
 

Bundan 87 yıl önce 26 Ocak 1926 da Televizyon ilk yayınını yayınladı. Bir an düşünüyorum da ya Televizyon icat edilmeseydi. Gecelerimizi nasıl geçirirdik. Televizyondan önce neler yaptığımızı unuttuk. Hepimiz birer televizyon sevdalısı olup çıktık. Bütün sosyal ilişkilerimiz, yaşamımız o cama göre ayarlanıyor. Yanlış anlaşılmasın televizyonun görsel ve işitsel öğelerinin etkisinin  yüksek olması nedeniyle karşıt olan bir çok aydın gibi televizyon karşıtı değilim. Aksine oldukça uzun zaman televizyon karşısında vakit geçiren bir televizyonkolik sayılabilirim.

 Televizyon 1926 yılında icat edildi ama ülkemizde mazisi daha yeni sayılır. Ancak 1972 yıllarında siyah beyaz televizyonla tanıştık biz. İsterseniz önce televizyonun tarihçesini biraz araştıralım.

  Televizyon ,bir vericiden elektromanyetik dalga halinde yayınlanan görüntü ve seslerin ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir.Yayınlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektornik cihaz da sistemin adı ile anılır.

  Televizyon sözcüğü Yunanca uzak anlamındaki TELE ve Latince gör anlamındaki VİSİO sözcüklerinden 20.yy başlarında türetilmiş ve uzaktan görmek anlamına gelir.

 Televizyon 1923 yılında John Logie Baird tarafından İngiltere'nin Hastings kasabasında icat edilmiş ve ilk görüntü yine Baird tarafından 26 Ocak 1926 yılında yayınlanmıştır. İlk yayın tarihini icat için baz almaktayız.

  1930 yıllarında elektronik alet olarak satılmaya ve geniş kitlelere hitap etmeye başlayan Televizyon 1936 Berlin Yaz Olimpiyadlarını Almanların evlerinde seyretmesi sonucunda evlerde yaygın kullanıma başlanmıştır.

  Önceleri siyah beyaz yayın yapan televizyon 1940 lı yıllarda renkli yayın çalışmalarını hızlandırmış ve 1950 yılında A.B.D ilk renkli televizyon satışa çıkmıştır. Renkli televizyonun A.B.D evlerde  yaygın kullanımı 1960 yılındadır.

  Televizyon yayın yipleri üç çeşittir.

  NTSC  Ulusal Televizyon Sistemleri Komitesi.A.BD nin yanısıra, Kanada, Meksika ve Japonya'da halen kullanılan sistem.

  PAL  Set Atlamalı Faz diye tercüme edilen sistem şu anda Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa Ülkeleri ve Avusturalya'da kullanılan sistem

 SECAM   Bellekli Elektronik Renk Sistemi  Fransa, Rusya, Maceristan, Cezayir'de uygulanan sistem

 Günümüzde televizyon yayıncılığının ilk amacı reklam ve ticaret üzerine kuruludur. Ancak toplumda psikolojik etkisi de oluşmuş ve Televizyon Bağımlılığı  diye tabir edilen bir rahatsızlık da ortaya çıkmıştır.

  Avrupa, A.B.D kadar eski olmasa bile takriben 40 yıldır hayatımıza önce siyah beyaz, sonraları renkli olarak giren televizyon ilk kurulduğunda haftada iki gün sınırlı yayın yaparken şu anda yüzlerce kanaldan 24 saat yayın yapmaktadır.

  Yaşamımızı bu kadar etki altına alan televizyon iyi ve sağlıklı kullanılırsa toplumların gelişmesi için etkin bir araç olabilir. Ama biz ve yeni yetişen nesil çoğu kere bizi esir altına alan bu aracın kötü yayınları sonucu olumsuz da etkilenebiliyoruz.

 Umuyorum ki önümüzdeki dönemlerde kaliteli yayınlarla bizlere, özellikle genç nüfusa olumlu etkilerde bulunur televizyon.

 Evet nasihatleri bir yana bırakalım. Hangi dizi vardı bu gece. Dila Hanım mı seyredeceğiz , yoksa  başka dizi mi.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..