Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

26 Temmuz Perşembe

26 Temmuz Perşembe
 

Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla kilitlenen siyaset, zorunlu olarak erken seçime karar vermiş ve bir çıkış yolu aramıştı. Seçim sonucunda ortaya çıkan tablo bazı açılardan net bilgiler veriyor gibi görünse de, farklı yorum yapmanın sonu olmadığı için, neredeyse daha meclis bile açılmadan aynı noktaya takılıp kaldık.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesi, hem iktidar, hem muhalefet için problem olmaya devam ediyor. Şimdi iki taraf da elenseler çekerek nabız yoklamaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçimi için toplanacak mecliste 367 üye bulunacak mı? Kilit soru bu gibi. Ancak bu da bütün sorunları çözecek gibi görünmüyor.

Abdullah Gül, yaptığı basın toplantısında "halkın iradesini, seçim meydanlarındaki havayı görmezden gelemeyiz" deyince, binbir çeşit yorum yapma fırsatı ortaya çıktı.

Artık bu kadarı da fazla, bu yüzden zaten seçime gidilmişti, artık Abdullah Gül’ün adaylığına ses çıkarılmamalı, diyenler olduğu gibi, bu yeni bir meclis, yeni adaylar ortaya çıksın, eski problemi buraya taşımayalım, diyenler de var.

Kimin haklı kimin haksız olduğu tartışmasına girsek çıkamayız. Sadece şunu söyleyebilirim ki, iki taraf için büyük bir taktik savaşı yaşanıyor. Siyaset zaten böyle zamanlarda oyunu iyi organize etmek demek.

Saf vatandaş gözüyle, hak hukuk gibi kavramlar, siyasetin objeleri değil. Bazen hiç olmadık yerde, hiç olmadık zamanda, hiç olmadık bir kişi, kendini başına devlet kuşu konmuş olarak görebilir.

İlk bakışta. AKP’nin seçimden güçlü çıkmasıyla cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül’ün hakkı gibi görünse de, Çankaya’ya sürpriz bir ismin çıkması bile sürpriz değil.

MHP TAMAM (Akşam). Yeni meclisin Çankaya seçiminde 367 ile kilitlenmesi sorunu ortadan kalktı. Bahçeli, AKP milletin iradesiyle iktidara geldi. Biz toplantıya gireriz, ama oy vermeyiz, dedi.

MEYDANLAR BENİ İSTEDİ (Akşam). Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, açık açık cumhurbaşkanı adayıyım demedi ama, yeniden adaylık için olumsuz konuşmadı.

HALK İRADESİNİ YOK SAYAMAM (Bugün). Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanı olacak mı, sorularına işte böyle cevap verdi. Ve ekledi, hiç kimse kimseye yasak koyamaz.

GÜL ADAY GİBİ (Cumhuriyet). Dışişleri Bakanı, meydanları görmezden gelemem, dedi. Erdoğan da destekledi.

GÜL % 46 ADAY (Güneş). Açık açık adayım demeyen Gül, meydanların işaretini görmemezlikten gelecek halim yok, diye konuştu.

NE ADAYIM DEDİ NE DE DEĞİLİM (Hürriyet). Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, herhalde meydanların işaretini milletin iradesini görmezden gelecek halim yok, diyerek cumhurbaşkanı adaylığının sürdüğünü ima etti.

GENEL KURULA KATILACAĞIZ (Milliyet). Devlet Bahçeli, MHP cumhurbaşkanı seçiminde mecliste yerini alacak mı, sorusuna evet, tutarlılık bunu gerektirir, yanıtını verdi ve AKP’nin adayının kim olacağı bizi ilgilendirmez, dedi.

ÇEKİLİRSEM HALK NE DER? (Milliyet). Abdullah Gül, merak edilen sorunun yanıtını bir basın toplantısıyla verdi ve adaylığının devam ettiğini kaydetti.

GÜL YİNE ADAY (Milliyet). AKP’nin ikinci adamı Abdullah Gül cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçmediğini, kararım gayet açık, meydanların işaretini görmemezlikten gelecek halim yok, sözleriyle açıkladı.

MEYDANLARIN İŞARETİNİ GÖRMEZLİKTEN GELEMEM (Radikal). Köşk için ısrarlı olup olmayacağı merak edilen Gül’den, tamam mı, devam mı, sorusuna yanıt bu şekilde geldi.

MEYDANLAR KARAR VERDİ (Sabah). Gül köşk adaylığı için konuştu: Milli iradenin ne istediği ortada. Meydanların işaretini görmezlikten gelecek halim yok.

KAPILARI KAPATMAYIN (Star). Bir kez daha cumhurbaşkanlığına aday olmadığını açıklayan Erdoğan mazbatasını aldığı gün uzlaşma mesajını tekrarladı. Bütün liderlerle tek tek görüşeceğim. Hepsine çağrım kapıları kapatmamaları.

BİR ADAYIM DEMEDİ (Takvim). Dışişleri Bakanı Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili olarak, kararım açık, meydanların işaretini görmezden gelemem, dedi.

GÜL BU KEZ SEÇİLİR (Vatan). Çünkü seçilemezse Türkiye bir kez daha sandık başına gidecek. CHP, MHP ve bağımsızlar yeni bir seçimi göze alabilir mi? Zor.

HALK MEYDANDA SÖZÜNÜ SÖYLEDİ (Yeni Şafak). Dışişleri Bakanı Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki soruya, seçim meydanlarında kendisine yönelik ilgiye işaret ederek cevap verdi.

ABDULLAH GÜL’DEN KÖŞK İÇİN ADAYLIK SİNYALİ (Zaman). Meydanların işaretini, milletin iradesini görmezlikten gelecek halim yok, diyen Abdullah Gül, herkesin pusulasının demokrasi olması gerektiğini söyledi.

*****

Zülfü Livaneli “terlikli evde yapılan” toplantıyla gündemi değiştirmeye çalıştı ama, Baykal bu resti çabuk gördü gibi…

Ben böyle yıllar sonra yapılan eleştirileri doğru bulmuyorum. Yanlış her zaman yanlıştır. İlle de bizim bundan zarar görmemiz gerekmez ki.

Sayın Zülfü Livaneli bunu o zaman ya yanlış bulduğunu düşünüp açıklamalıydı, ya da bu kadar yıl kendi de doğru bulduğuna göre susmalıydı.

Çünkü siyasette buna benzer şeyler çok yapılıyor. Keşke her şey çok şeffaf, dürüst ve yalın olarak yapılabilse. Ama bu siyasetin tabiatına aykırı.

Bu arada Yaşar Nuri Öztürk’ün bir iddiası var ki, yenir yutulur gibi değil. Ama insan inansa mı, inanmasa mı kestiremiyor.

İşte sözlerine güvenilmeyen siyasetçilerimizin yönetimine kendimizi emanet etmiş gidiyoruz. Durumumuzun vahametini bundan daha güzel gösteren ne olabilir?

BİR BOMBA DA YAŞAR HOCADAN (Akşam). Zülfü Livaneli’nin Beylerbeyi anlaşması iddiasına Yaşar Nuri Öztürk de katıldı. Erdoğan Baykal’a köşk sözü vermiş.

O YEMEĞİN BİR HAFTA SONRASINA BAKIN (Hürriyet). CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Recep Tayyip Erdoğan’la henüz milletvekili seçilmediği dönemde başbaşa yediği yemeğin ayrıntılarını anlattı.

*****

Yaşar hocanın bu bombasından sonra sırada gerçek bombalarla ilgili haberlerimiz var. Ümraniye’deki bombaların bağlantısı sanki bir şeyleri çözecek gibi. Ancak, hiçbir şeye garanti gözüyle bakmamak lazım.

Sadece bizde değil, bütün dünyada bu tür olaylar, nedense hep biraz karanlıkta kalıyor.

BOMBALARIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ (Bugün). Ümraniye’de ele geçen bombaların Cumhuriyet gazetesine atılanlarla aynı olduğu kesinleşti. İşadamı Çiftçi de aynı seri bombayla öldürülmüş.

TÜZÜĞE GÖRE 1 NUMARA (Star). Vatanseverler operasyonunda adı gizli lider olarak geçen “1 numara”nın emekli korgeneral Hasan Kundakçı olduğu belgelendi.

CUMHURİYETE ATILAN BOMBALARLA ÜMRANİYE’DE BULUNANLAR AYNI ÇIKTI (Zaman). 1983 ve 1999 tarihinde MKE tarafından üretilip Kara Kuvvetleri ve Jandarma genel komutanlığına teslim edilen aynı serideki bombalarla 14 saldırının gerçekleştirildiği belirlendi.

*****

CHP’nin seçimde aldığı kötü sonuçların tartışması devam ediyor. Henüz gerçekçi bir yaklaşım gösteremeyen parti kurmaylarının yanı sıra, bu görüşün savunucusu olan yazarlar da şoktan çıkabilmiş değil.

Araştırma şirketlerinin sonuçları da değişik açıdan bu tartışmanın içinde.

SHP VE DSP’Yİ UNUTUYOR (Cumhuriyet). Öymen, Çetin ve Karayalçın, CHP lideri Baykal’ın partimiz yükseliyor sözlerine böyle tepki gösterdi.

LAİKLİK EKSEN DEĞİL (Radikal). Seçimden dokuz ay önceki bir araştırma AKP oylarının bildiri nedeniyle artmadığının delili. Seçimde laiklik değil, mağduriyet ekseni öne çıktı.

BANA KIZANLAR HAYATI OKUYAMIYORLAR (SABAH). AKP’nin seçim zaferini seçim öncesi doğru tahmin edince bazı köşe yazarlarının hedefi olan anket şirketi sahibi Tahran Erdem, basının halka cahil demesine şaşırdım, hayatı okuyamıyorlar.

SİZ BIRAKIN BU İŞİ (Star) . Halkın iradesini etkilemeye çalışarak manipülasyon yapan, çarpıtma yazılar yazan birçok yazarın seçim öncesi ve sonrasındaki tutumu kamuoyunda alay konusu oldu.

*****

Günün diğer manşetleri de şöyle:

FRANSA’DA TARİKAT KAMPINA KİLİT (Cumhuriyet). Nancy Türk Kültür Merkezi’nin kampına katılan 96 çocuğun fiziksel olarak tehdit altında olduğu sonucuna varıldı.

TÜRKİYE İSYANDA (Güneş). Tek şehit yakının bulunmadığı Meclis’e cezaevinden çıkartılan bir PKK’lının üstelik gövde gösterisi yaparak meclise girmesi milleti kahretti.

TÜSİAD’DAN AKP’YE İLK 6 AY ÇAĞRISI (Hürriyet). TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ seçimlerden yüzde 46, 6’lık zaferle çıkan AKP’den ilk 180 günde faizi düşürün, büyüme stratejisini belirleyin dedi.

DEHŞET GÜNÜ 21 TEMMUZ (Posta). Üç kardeş 2001, 2002 ve 2007’nin 21 Temmuz günleri aynı yerde ayrı ayrı saldırıya uğradı. İkisi öldü. İlk iki saldırı sonrası hapse atılıp sonra bırakılan zanlı yine cezaevinde.

MERSİN’DE TEMİZ ELLER DEPREMİ (Star). Başbakan düğmeye bastı, Mersin’de AKP’li Genel Meclis Üyesi dahil68 kişi göz altında.

ÖLÜMÜNE ANNE (Takvim). Böbrek hastası olduğu için hamile kalması yasaktı, aldırmadı. Hamileliğin 5. ayında böbrekleri bitti, diyalizle yaşadı. Ve bu sıra dışı inanç ortaya bu doyumsuz mutluluğu çıkardı.

PUTİN KORKUSU (Vatan). Rus liderin Hitler ve Stalin’inkine benzer kendine bağlı bir gençlik ordusu kurması, Batı’da kaygıyla izleniyor. Kendilerine Rusça “Nashi”ler diyen gençlerin sayısı şimdiden 60 bini geçti.

PİYASA MERKEZDEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYOR (Yeni Şafak). Seçim sonuçlarının vaat ettiği istikrar bankaları faiz düşürmeye yöneltti. Merkez Bankası’ndan henüz ses çıkmadı.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..