Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

26. Türk Kalp Vakfı Etkinlikleri

26. Türk Kalp Vakfı Etkinlikleri
 

Kalbime dedim ki, zayıf kalbime:

Yetmez mi çektiğim bu güne kadar?

Değişe değişe süren acılar

Keder katmıyor mu kederlerime?

Kalbim cevap verdi: Yeter ne demek,

Yetmez çektiğimiz bugüne kadar,

Değişe değişe süren acılar

İşte bizi asıl bu yükseltecek.

Alfred De Musset 

(Çeviren: Özdemir Asaf)  

 

Türk Kalp Vakfı’nın düzenlediği kalp damar hastalıklarına karşı farkındalığı artırmak amaçlı düzenlenen 26. Kalp Haftası etkinlikleri 07–13 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

26. Kalp Haftası'nın tanıtımı amacıyla Barbaros Point Hotel'de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban: “Halkımızı kalp ve damar hastalıklarına karşı uyarmak ve bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Kalp Haftası'nda da hastalıklara karşı vatandaşları bilgilendiriyoruz.” dedi.

Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın da, çalışmalarda istikrarın önemli olduğunu belirterek, kimi çalışmalarda devamlılığın olmamasının da tenkit konusu olduğunu anlattı. Yıldırımakın şunları söyledi: "1988 yılında gerek Türkiye'nin gerek dünyanın gündemine Kalp Haftası'nı getiren Türk Kalp Vakfı'dır. Kalp konusu bir hafta olarak kutlanması da büyük mücadele verilerek kabul ettirildi. En önemlisi de dünya Kalp Haftası'nı öğrendi. Dolayısıyla Vakıf 26 yıl önce Kalp Haftası'nı Türkiye'nin ve dünyanın gündemine getirdi. Aksatmadan da Kalp Haftası kutlanıyor. Günümüzde de gerek gelişmiş ülkelerde gerekse gelişmemiş ülkelerde kalp ve damar hastalıkları günümüzde önemini koruyor."

"Dünyanın en büyük meselesi, ne trafik kazaları ne savaşlar ne de kanserdir." diyen Yıldırımakın, şunları da ekledi: "Bugün dünyada bütün canlıları ilgilendiren ve tehdit eden, (çocuk, genç, yaşlı, zengin, fakir, kadın, erkek) konu kalp ve damar hastalıklarıdır. Maalesef  Türkiye, kalp ve damar hastalıklarında dünya şampiyonu. Keşke başka konularda dünya şampiyonluğunu konuşsak!"

Yılmaz UlusoyHolding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy’a destekleri nedeniyle “İyi kalpli ol!” ödülü,  Doç. Dr Bahattkin Koç’a Edip Kürklü Tıp Ödülü verildi. Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker de etkinliklere kurumuyla katıldı ve katkıda bulundu.

07 Nisan 2014 günü Point Hotel'deki tören, Murat Atın’ın başarılı sunuşuyla başladı ve program çerçevesinde sürdü. Koç Üni. Meslek Yüksek Okulu oyuncuları “Şifa bulan kalplar” adlı oyunu başarıyla izlettiler. Hayat, herkesin kendisini oynadığı bir tiyatro değil mi?

Başkanı Semiramis Sekban ve Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, salonda özgün ve içerikli birer konuşma yaptılar. 26 yıldır sürdürülen çalışmalarından söz ettiler. Bu uğurda herkese görev düştüğünü vurguladılar. Vakfın kurucularını rahmetle ve saygıyla anarak Hayriye Midillioğlu ve tüm çalışanları takdir etmenin gereğine değindiler. (Sinema sanatçısı Aynur Aydan'la yan yana oturduk. Tanışma amaçlı kısa söyleşimiz  oldu.)

Destek verenlere  şükran ödülleri verildi. Özellikle kapılarını açan ve konukları ağırlayan Dursun Özbek anons edildi. Eşi Mesude Özbek ödüllendirildi.  Yılmaz Ulusoy yaptığı kısa konuşmada: “Orman oluşturmak, kitap yazmak, okul yaptırmak ve Türk Kalp Vakfı gibi yararlı kuruluşlara destek olmak, insanlık görevidir.”dedi. Salonda bulunanlarca alkış aldı!

Öğleden sonra aynı salonda Prof. Dr. Yıldız Tümerdem yönetiminde halka açık konferanslara geçildi. Tümerdem, Metabolik Sendromunu (yüzyıl hastalığı) kendine özgü anlatımını sergileyerek başarıyla aktardı. Erkeklerin de kadınlar gibi menopoza girdiklerini belirtti. Hareketli olmanın ve yiyeceklere özen göstermenin yararını dile getirdi. Metabolik Sendromun belirtilerini maddeleştirdi:

                          —Şeker ve insülün dengesinde bozukluklar,

                          —Kolesterol ve trigliserid artışı,

                          —Bel çevresinin genişlemesi,

                          —Aileden geçen şeker hastalığı,

                           —Kilo fazlalığı,

                           —Yüksek tansiyon,

                           —Çevresel faktörler.

Prof. Dr. Ali Serdar Fak, “Yıldız Hocamla Trakya’nın dağ köylerinde sağlık taraması yaptık. Hocama saygım sonsuzdur, diyerek kadınlarda kalp sağlığı konusunu işledi. Kadınlarda düşük oranda seyreden kalp hastalığı riskinin erkeklere yaklaştığına dikkati çekti.  Ağırlık bölü boy metrekaresinin ideal ölçülerde olmasını söyledi.

 Düşük HDL’nin (hayırlı kolesterol) yüksek olması gerektiğini belirterek: “Kan şekeri 100’ün üstündeyse kişi şeker hastasıdır. Sigara içmemek, stresten uzak durmak,hareketli olmak, ip atlamak, yürümek, kilo almamak, sigar içmemek, tansiyonu 8–12 arasında tutmak, taze sebze ve meyve yemek gerekir. Hasta kendi önlemini almalıdır.” dedi.

Prm Serap Avcı Balcı, Paramatik Derneğinden söz etti ve acil ambulans ekibi çalışmasını anlatarak dinleyenleri bilgilendirdi. Prof. Dr. Tolga Aydoğ, kadınlarda hareketlilik, konusunu işledi.

Gülsevim Çevikeryönetiminde; soru ve yanıtlara geçildi. Ülkü Burgess, Doç. Dr. Aysel Badır ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Yazıcı Korkmaz konularında bilgi aktardılar ve soruları yanıtladılar.

Hafta boyunca değişik mekânlarda Türk Kalp vakfı  etkinlikleri sürdürüldü.

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..