Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '13

 
Kategori
Özel Günler
 

27 Mart Dünya Tiyatro Günümüz kutlu olsun.

27 Mart Dünya Tiyatro Günümüz kutlu olsun.
 

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. 1961 yılında Uluslar Arası Tiyatrolar Birliği (İnternational Theatre Institute) tarafından yaratılan bugün, her yıl 27 Mart günü  ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinlik dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildigedir. İlk bildirge 1962 de Jean Cocteau (Fransa) tarafından okunmuştur.

Unesco tarafından kurulan ITI 'nın 'Dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, insanlar arasında barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını geliştirmek, sanatsal yaratıcılığın ve üretimin artması 'hedefleri Dünya Tiyatrolar gününde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl Tiyatro veya tiyatro ile ilgili bir sanat disiplininden gelen üstün başarılı bir sanatçı Uluslar Arası Bildirgeyi okumak üzere davet edilmekte ve bu bildirge basın kanalı ile dünyanın bir çok bölgesinde okunma imkanı bulmaktadır.

Dünya Tiyatro Günü, sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, insanlar arasında anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir.

1961 Yılında ITI başkanı tarafından ortaya atılan, önce İskandinav Ülkelerinden gelen destekle hayata geçirilen ilk olarak da Fransa Paris'te Uluslar Tiyatrosunun açılış günü olan 27 Mart günü kutlanan Dünya Tiyatrolar Günü her yıl ülkemizde de kutlanmaktadır.

Ülkemizde Tiyatro ile ilgili ilk Ulusal Bildiriyi yaşamını Türk Tiyatrosuna içtenlikle adamış olan Muhsin Ertuğrul yazmış ve okumuştur. Bu yıl da Tiyatro sanatçımız Göksel Kortay'ın hazırlayıp sunacağı bu bildiride Tiyatronun toplum ve diğer sanat dalları içindeki önemi bir kez daha vurgulanacak.

Bütün dostlarımızın Tiyatrolar gününü kutlarken bir sözle yazımı bitirmek istiyorum.

'Tiyatrosu olan bir Ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez.' 

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..