Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

27 Temmuz Cuma

27 Temmuz Cuma
 

Seçim sonrası CHP-MHP koalisyonuyla Ak Parti’nin önünü kesmeyi umanlar, 23 Temmuz sabahına kalmadan, akşam gelen ilk sonuçlarla şok oldular.

Ben hem koalisyona karşı olduğumu, hem de CHP-MHP koalisyonunu tasvip etmediğimi yazdım. MHP kanadında doğrusu öyle bir izlenim görmedim ama CHP ve özellikle CHP’liler kendilerini iyiden iyiye bu koalisyona hazırlamışlar ve hatta alıştırmışlardı.

Milletvekili adayları daha mazbatalarını alıp asıl vekil haline gelmeden partiler atışlarına ve atışmalarına devam ediyorlar. Bizim İbrahim bey (Pekbay) maçın ilk saniyeleri diyor ama bence daha maç başlamış bile sayılmaz. Isınma hareketleri belki denebilir.

CHP kaldığı yerden aynen devam ederek peşin peşin Gül’e karşı olduğunu açıklarken, AKP’li herhangi birine de öyle kolayca evet demeyecekleri gibi bir tablo çiziyor.

MHP ise pat diye düğüme bir kılıç attı. Ben meclise girerim, ama oy vermem, kimin aday olduğuyla da ilgilenmem, dedi.

Bazıları bunu Bahçeli’nin demokrasiye bir armağanı gibi algıladılar. Gerçi aksine yorumlayanlar da yok değil. MHP’nin bu şekilde Ak Parti’nin manevra alanını daralttığını düşünenler de mevcut.

Benim kanaatim MHP’nin Ak Parti’yi kendisiyle başbaşa bırakıp, yönetimin bütün ağırlığını onlara verip, sonra da sıkı bir muhalefet yaparak iktidarı yıpratmayı amaçladığı şeklinde.

Tahminlerimin doğru çıkacağını iddia etmekten çok aklıma gelenleri söylüyorum. Siz benim dediklerime inanmak zorunda değilsiniz tabii.

Bahçeli 367’ye destek çıkarak demokrasi krizini çözmeye yardım eder gibi görünürken, Ak Parti’nin yeni milletvekillerinden –sosyal demokrat görüşlü- Zafer Üskül, söylemiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Anayasadan Kemalizm ilkelerini çıkarmak gibi bir teklifin Ak Parti’den gelmiş olması biraz garip değil mi? Bunu söyleyen bir Anayasa profesörü de olsa, eski bir sosyal demokrat da olsa, Ak Parti cenahından gelecek böyle bir teklif öyle demokratik bir anlayışla hemen hoş karşılanmaz.

Ben siyasetten fazla anlamama rağmen, daha maç başlamadan birbiriyle uyumlu, ya da ilgisiz böyle önemli iki beyanat verilmesini çok da hayra alamet görmüyorum.

BAHÇELİ CHP’Yİ ÇÖKERTTİ (Bugün). MHP lideri cumhurbaşkanı seçiminde meclise gireceklerini açıklayarak 367 kilidini açtı. Türkiye’yi rahatlatan Devlet Bahçeli, böylece Baykal'ın yeni kriz hesaplarını boşa çıkardı.

BAHÇELİ’NİN SATRANCI (Hürriyet). Bahçeli genel kurula gireriz diyerek Gül’ün önünü açtı. MHP lideri başsağlığı dileği için arayan Gül’le Çankaya sürecinde ilk teması da telefonda kurdu.

GÜL CUMHURBAŞKANI GİBİ (Posta). MHP lideri Bahçeli cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında mecliste olacaklarını açıkladı. Böylelikle 367 sorunu aşılacak ve AKP’nin köşk adayı Abdullah Gül en geç üçüncü turda seçilecek.

BAHÇELİ AKP’Yİ RAHATLATTI (Radikal). MHP liderinin biz genel kurula gireriz sözü, AKP’lileri cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda rahatlattı. Açıklama yeni dönemde mecliste 367 sıkıntısı yaşanmayacağının en ciddi işareti.

ÜÇÜ DE AKP’Lİ OLABİLİR (Sabah). MHP lideri Bahçeli 367 krizi çıkarmayız. Cumhurbaşkanı, meclis başkanı ve başbakan üçü birden Ak Parti’den olabilir.

ÜSKÜL KEMALİZM ANAYASADAN ÇIKSIN (Sabah). AKP’nin yeni milletvekili hukuk profesörü Zafer Üskül’den ilginç öneri.

ADAY İÇİN ŞARTIM YOK (Sabah). Cumhurbaşkanlığı seçiminde meclise gireceklerini açıklayan MHP lideri Bahçeli, Gül’e yeşil ışık yaktı. Bütün adaylara kayıtsızız. Hiçbir şartımız yok.

DEMOKRATİK TAVIR 367 KRİZİNİ BİTİRDİ (Zaman). Bahçeli köşk oylamasına gireceğiz, tutarlılık bunu gerektirir, AKP istediği adayı çıkarır, diyerek ortama rahatlık getirdi.

*****

Siyasette bize çok önemli gelen iddialar, siyasiler için hiçbir şey ifade etmeyebiliyor. Zülfü Livaneli bir dönem milletvekilliği yaptıktan sonra bu dönem listeye girmeyenlerden.

Tabii bunun sebebinin ne olduğunu ben tam bilemiyorum. Kırgınlık mı, kızgınlık mı, küskünlük mü, yorulmuşluk mu, bıkkınlık mı, düşmanlık mı, pek çok şey düşünebilirsiniz.

Ancak giderayak yaptığı açıklamanın bomba etkisi yaratmasını beklerken, üzerine çarpı işareti konduğunu farketti Zülfü Livaneli.

Benim de bu olayla ilgili hiçbir yorumum yok. Böyle hesaplara benim aklım ermediğini yukarıda söylemiştim.

BULUŞMANIN TEK ŞAHİDİ KONUŞTU (Türkiye). Erdoğan ile Baykal’ı biraraya getiren çok özel yemeğin ev sahibi Haluk Örgün, garson bendim, faturayı da ben ödedim, Yaşar Nuri Öztürk’ün iddialarıyla ilgili bir ifade duymadım. Bu CHP’nin bir iç hesaplaşmasıdır, dedi.

DEHŞETE DÜŞTÜM (Yeni Şafak). Baykal’ı eleştiren Zülfü Livaneli CHP internet sitesinde resminin üzerine çarpı atılmasıyla şoke oldu.

*****

Kaderle ilgili çok değişik olaylarla karşılaşıyoruz. Özellikle ölümlü olaylarda bunun anlamı ve acısı daha farklı oluyor.

Bu sefer yine ilginç bir ölümle karşılaştık. Seçimlerde meclise girmeye hak kazanan MHP İstanbul milletvekili Mehmet Cihan Özönder, mazbatasını almak için İstanbul’a gitmek üzere evinden çıkıp havaalanına giderken otomobiliyle kaza yaptı.

Kazanın nedeni aşırı hız olarak tahmin edilirken, Özönder’in kalp krizi geçirerek de ölmüş olabileceği üzerinde duranlar var. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Asıl ilginç olan Özönder’in henüz mazbatasını almamış olması. Bu durumda kendisinin milletvekilliği düşüyor ve meclis bir eksik milletvekili ile açılmak durumunda mı kalıyor, yoksa henüz mazbata alınmadığına göre sıradaki öbür aday mı milletvekili sayılıyor?

Yüksek Seçim kurulu ilk kez meydana gelen böyle bir olay için bir karara varıp gerekenin yapılmasını sağlayacak.

ACI KADER (Akşam). MHP’den İstanbul milletvekili seçilen Cihat Özönder, TBMM’ye giremeden hayatını kaybetti. Mazbata almak için İstanbul’a giderken trafik kurbanı oldu.

KADERİN BÖYLESİ (Güneş). MHP’li Özönder çetin bir savaşı kazandı, vekil seçildi. Ancak mazbatasını almaya giderken öldü. Bir alt sırada yer alan aday ise her şey bitti derken vekil oldu.

AŞIRI SÜRAT MI, KALP KRİZİ Mİ? (Hürriyet). MHP’den İstanbul milletvekili seçilen Prof. Mehmet Cihat Özönder, mazbatasını almak için çıktığı yolda kaza sonucu hayatını kaybetti.


YARIM KALDI (Posta). MHP’den milletvekili seçilen Prof. Mehmet Cihan Özönder dün sabah uçakla Ankara’dan İstanbul’a gelip mazbatasının alacaktı. Havaalanına giderken aşırı hız yapınca kaza geçirip öldü.

EN ANLAMLI BAŞSAĞLIĞI (Sabah). MHP’li yeni vekil kazada öldü. Bahçeli’ye ilk başsağlığı mesajını elden DTP gönderdi.

ACININ KÖR NOKTASI (Star). Mazbatasını almaya giden MHP’li Özönder daha önce pek çok can alan Esenboğa yolundaki kör noktada yaşamını yitirdi.


*****


Danıştay saldırısıyla başlayan olaylar zincirinin halkalarına bir bir ulaşılıyormuş gibi geliyor bana bazen. Ama bunun o kadar kolay olmayacağını da biliyorum.


İşte tam bazı bağlantılar kuruluyor derken saldırganın öyle bir ifadesi var ki, bir kuyuya atılan taş niteliğinde. Çıkar çıkarabilirsen.

TETİKÇİ AĞCA’YI OYNUYOR (Bugün). Danıştay saldırganı Alparslan Aslan mahkemeyi yanıltarak davayı çıkmaza sokmak için Mehmet Ali Ağca gibi çelişen ifadeler vermeye başladı.

SEZER’İ VURACAKTIM (Cumhuriyet). Dine yönelik saldırılara ceza vermek için eylem yaptığını belirten Arslan’ın hedefinde başka isimler de varmış.


SEZER’İ ÖLDÜRECEKTİM (Güneş). Danıştay saldırganı Arslan duruşmasında Fethullah Gülen’e saygılarını sundu cinayet planlarını anlattı.


KUKLA KONUŞTU (Yeni Şafak). Savcıya beni kullandılar, kendimi kukla gibi hissediyorum diye mektup yazan Danıştay tetikçisi Arslan, mahkemede ilişkide olduğu herkesi akladı ve Allah için yaptığını iddia etti.


*****

Dinler arası diyalog toplantıları dolayısıyla ülkemizdeki azınlıkların daha doğrusu diğer din mensuplarının liderlerini daha yakından tanıma imkanı bulmuştuk.

Vatikan’ın Türkiye’deki temsilcisi ve Türkiye Katolik Ruhani Reisleri Sözcüsü Georges Marovitch, hem Türkiye’ye hem müslümanlara karşı yakın ve sıcak tavırlarıyla dikkat çekmişti.

Yıllık izninin kullanan Marovitch dün Roma’da bir kaza geçirdi. Adı üstünde kaza bu, geliyorum demez, ne zaman, nerede, nasıl geleceği de beli olmaz.

Ancak Marovitch’in başına gelen kaza sanki öyle tesadüfen oluşmuş gibi değil.

ROMA GARINDA ESRARENGİZ KAZA (Yeni Şafak). Elinde bavul bulunan bir kişinin çarpması sonucu raylara düşen Vatikan İstanbul temsilcisi Marovitch, trenin altında kaldı.

*****


Bugün bir de ilginç bir kedi haberimiz var.


Amerika’da Loung Island eyaletinde bir huzurevinde büyüyen kedi, her gün sanki doktorlarla beraber viziteye çıkıyor ve yaşlıları ziyaret ediyor.

Ancak onları koklayıp bir tanesinin yanına yatarsa, o kişi 3-4 saat sonra hayatını kaybediyor.

Tam 13 kez tekrarlanan bu olaydan sonra kedinin ölümü sezen bir özelliği sonucuna varılmış.

Şimdi Oscar adlı kedi bir hastanın yanına yatınca, huzurevi yetkilileri hasta sahibine, hastanız birkaç saat içinde ölecek diye haber salıyorlar.

Bununla ilgili bir blogu okumak için http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=54349

25 KİŞİNİN ÖLECEĞİNİ BİR KEDİ ÖNCEDEN BİLDİ (Posta). Amerika’nın Long Island eyaletinde bir huzurevinde yaşayan kedinin yanına yattığı hasta 3-4 saat içinde ölüyor.


*****


Günün diğer manşeteri de şöyle :


ASKERİN YEMİN TAVRI (Akşam). Komutanlar DTP destekli bağımsızları yemin töreninde boykot ediyor. Alfabetik sırayla ilk altı ili temsil eden vekillerin yemini izlenip Ankara bitince kalkılacak.


BAŞBAKAN TATİLDE (Akşam). Seçimden yüzde 47’lik zaferle çıkan Erdoğan yeni hükümet öncesi Antalya Rixos’taki ünlü Hektor villasında tatilde.


MİTİNGLERE KATILINACAAAAAAK! KATIL (Bugün). Bomba etkisi yapan ihbar mektubu: Cumhuriyet mitinglerine komutan emri ile subaylar da katıldı.

TÜRKİYE’NİN BERLUSCONİ’Sİ (Cumhuriyet). İtalya’da Berlusconizmle yükselişe geçti. Sarkozy ve Erdoğan’la devam etti.

AKP ÇİFTÇİYİ BÖYLE TAVLADI (Güneş). 5.3 katrilyonluk desteğin 5 katrilyonu seçim öncesi ödenince çiftçi yediği fırçaları unutuverdi.

ORGAN BAĞIŞINA ÇAĞIRAN ŞİİR (Hürriyet). Prof. Dr. Mesut Anıl 3 yıl önce ölen ve organlarıyla 5 kişiyle hayat veren oğlu Çağrı’nın mezarını şiirlerle süsleyerek organ bağışında bulunulması çağrısında bulundu.


KIYISI CHP GERİSİ AKP (Milliyet). CHP kalesi sayılan İzmir’de AKP’yi az bir farkla geçebildi.


KENDİ SEÇMENİ BİLE BAYKAL’A İNANMIYOR (Radikal). CHP’lilerin yüzde 34’ü yeni parti, yüzde 59’ lider değişikliği istiyor. Yüzde 65’e göre parti, yüzde 40’a göre lider yeterli. Biz kazanırız diyenlerse yüzde 45’te.


AKILLARI HAVADA (Takvim). THY’deki muhtemel bir grev Türk turizmini vuracağı gibi vatandaşı da mağdur edecek. Özel sektörde zam % 10’u geçmezken Hava-İş’in isteği % 50’yi buluyor.


PİYASALARDA HAVA NEDEN DÖNDÜ (Vatan). Borsa’daki düşüş faiz ve döviz yükselişte Gül’ün Çankaya’ya aday olmasının etkisi neredeyse sıfır. Mini krizin sebebi ABD.

AKP’NİN YENİ GÖMLEĞİ (Vatan). Erdoğan Milli Görüş gömleğini çıkardım demişti. AKP’nin yeni vekillerini araştırdık. İşte sonuç: Milli görüşçülerin sayısı 90’a indi. Merkez sağ ve soldan gelenlerle liberaller çoğunluğa geçti.

AVRUPA’DAN DTP’YE TERÖRLE ARANA MESAFE KOY ÇAĞRISI (Zaman). Kürt kökenli bağımsız milletvekillerinin TBMM’ye girmesini Kürt meselesinin çözümü için ciddi bir fırsat olarak gören AB, vekilleri provokasyondan uzak durmaları için net şekilde uyardı.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…


 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..