Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '11

 
Kategori
Siyaset
 

28 Şubat bulmacası!

Soldan sağa 1-Kamuoyunun darbe ortamına hazırlanması için girişilen faaliyetlerin İslami dilden anlatımı. 

Yukarıdan aşağıya 1-Merkez sağ ve merkez solun sahneden çekilmesi için kurgulanmış ve milliyetçilik sosuna batırılmış, içi geçmiş hükümetin, ülkeyi sürüklediği bataklık. 

Çapraz 1 ve son-Kemal Derviş eliyle uygulanamayan neoliberal politikaları uygulayacak bir siyasetin yaratılması. 

Bulmacanın cevaplarına geçiyorum; 

Soldan sağa cevap 1–28 Şubat 1997 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin post-modern yöntemlerle iktidardan uzaklaştırdığı Necmettin Erbakan’ın önderliğindeki hükümetin, görevine son verilmesinin görünürdeki nedeni kamuoyunda, laiklik ilkesinin aşınması ve irtica tehdidi olarak algılandı. 

Aslına bakılırsa, o dönemde kurgulanan senaryolardan türban eylemleri, Aczimendilerin sürekli kamuoyunda görünmesi, Müslüm Gündüz-Fadime Şahin vakası, Ali Kalkancı ve eşinin medyadaki görünürlükleri, Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın provakatif konuşmaları ve Başbakanlıkta şeyhlere verilen yemek gibi çeşitli olaylar müdahaleye zemin hazırlayan nedenler gibi görünüyordu. 

Kamuoyu, müdahaleye hazırlanmış, emek örgütlerinden bazıları da destek kıtasına katılmıştı. 28 Şubat Bildirisi yayınlandıktan birkaç ay sonra Erbakan Hükümeti görevi bırakmak zorunda kaldı. 

Yukarıdan aşağıya cevap 1-Bülent Ecevit’in Başbakan olduğu hükümet, Kemal Derviş’in ABD’den gelirken beraberinde getirdiği ve “15 günde 15 yasa” sloganıyla yasalaştırılan ve ekonominin dümenini tamamen “Sermaye”ye devreden politikaları uygulamak için bir süre iktidarda tutuldu. 

Bu politikaların uygulanması zordu, çünkü özü piyasayı tamamen uluslar arası sermayeye açmak, emekçileri örgütsüzleştirmek ve kitleleri siyasetsizleştirmek olan bu uygulamaları emekçilerin kabullenmesi kolay değildi. Başta sosyalistler ve KESK olmak üzere bütün emekçiler bu politikalara karşı bir mücadele hattı oluşturarak bu hattı pratiğe dönüştürdüler. Görülmemiş eylemler gerçekleştirildi. Bu eylemler sonucunda Ecevit Hükümeti seçim kararı almak zorunda kaldı. 

Çapraz ve son cevap-Kemal Derviş eliyle uygulamaya konulan neoliberal politikaların, Ecevit Hükümeti tarafından uygulanamayacağı, toplumun gösterdiği tepki sonucunda anlaşılınca, toplumun tepki göstermeyeceği bir seçenek bulunması gerekiyordu. 

Bu öyle bir seçenek olmalı ki; hem bu politikaları harfine bile dokunmadan uygulayacak bir seçenek olacak, hem de bu politikalardan etkilenen emekçi kesimlerin sesini yükseltmesini engelleyecek düzeyde bir politik özelliğe sahip olacak. 

12 Eylül darbesiyle, ekonomiyi dışa açan ve kamunun ekonomideki payını küçültmeye başlayan siyaset, belki de Erbakan ve Ecevit Hükümetleri ile kesintiye uğrayınca, (Bu iki siyasetçinin millici uygulamaları biliniyor) 28 Şubat Müdahalesi ile bu kesintiye son verilerek, neoliberal politikaların uygulanmasına kesintisiz bir şekilde devam edilmiştir. 

Hem nalına, hem mıhına vururcasına, bir yandan laiklik ilkesi aşındığı gerekçesiyle siyasete müdahale ediliyor, bir yandan da 6 ay sonra, iktidardan uzaklaştırılan İslami hareket daha güçlü bir şekilde yeniden iktidara geliyor. 

Sizce, emekçiler soldan-sağa, yukarıdan aşağıya nafile turlarla bulmacadaki sorulara cevap aramak için gidip-gelirken, kaybedenlerin hep emekçiler ve ezilenler olduğu bu bulmacada birbiriyle mücadele ediyor görünen asker ve sivil siyasetçiler, “kazan-kazan” ilkesine göre hareket etmiyorlar mı? 

Bu soruya emekçiler tarafından cevap bulunmadıkça, bulmaca doğru olarak çözülemeyecek maalesef… 

 
Toplam blog
: 223
: 700
Kayıt tarihi
: 04.01.08
 
 

Gaziantep' te öğretmen olarak görev yapmaktayım. Son olarak Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ..