Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

282.Tarihi Çardak Yağlı Güreşlerine doğru...

282.Tarihi Çardak Yağlı Güreşlerine doğru...
 

 

 

Zafer, zafer benimdir diyebilenin; başarı, başaracağım diye başlayanın ve başardım diyebilenindir. K. Atatürk

Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar..”  K.Atatürk

 

 

Yurdumuzun onlarca il ve ilçesinde takvimleşen yağlı pehlivan güreşleri,Türklerin geleneksel sporudur. Güreşçiler, vücutlarına zeytin ya da ayçiçeği yağı sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılmakta ve “Er meydanı” denilen alanlarda yapılmaktadır. 

Güreşçilerin vücutlarının yağlanmasıyla birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç, ustalık ve beceri gerektiren bir spor dalıdır.

Yağlı güreşler, Mısır kaynaklıdır. Deniz ticareti sayesinde Avrupa`ya ve Balkanlar`a taşınmıştır. Özellikle düğün eğlence amaçlı düşünülerek büyük toprak sahipleri tarafından güreşçilerin ve konukların davet edilmeleriyle başlamıştır.

Kimi kaynaklara göre; MÖ 4. yy.dan bu yana Türklerin güreş yaptıkları bilinmektedir. İlkbahar aylarında doğanın canlanışı için yapılan kutlamalarda, evlenme merasimlerinde, zafer şölenlerinde hep güreş müsabakaları yapılmıştır. 

Çocukluk günlerimize gidildiğinde; köy düğünlerinin son gününde güreşler yapıldığı ve ilgi gördüğü belleklerdedir.

Osmanlı'da karakucak ve yağlı güreşler yaygın olarak ve devletin denetim ve himayesinde yapılmaktaydı. Birçok bölgede güreş tekkeleri  kurulmuş olup bunların başlarında ‘şeyh'denilen eski ve ünlü pehlivanlar görev almıştır. 

Günümüzde de bu geleneğin bir uzantısı olarak organize edilen güreş etkinliklerinde ağalık sistemi ile giderleri karşılayan bir kişi bulunur. Bu kişiler genellikle yörenin tanınmış ve varlıklı kişileridir. 

Şimdilye değin Çardak Yağlı Pehlivan Güreşlerinin Ağası Ramazan Güven olmuştur. 

            Ramazan Güven kimdir?                   

                   1960 yılında İzmir ili Dikili ilçesi Merdivenli Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Dikili’de okudu. Bergama Meslek Lisesi’ni bitirdi.. 1979 yılında İstanbul Yüksek Teknik Öğretmen okuluna girdi. Okul,  Marmara Üniversitesi’ne bağlanarak Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi adını aldı. 1984 yılında Fakültenin Metal işleri Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu.

                  1981–1984 yılları arasında Necdet Uçar, Süleyman Akbayır, Osman Şener hocaların öğrencisi olarak Haydarpaşa Demir Spor’da amatör olarak serbest minder güreşi yaptı.

                   Kısa süre makine parçaları ve plastik kalıp üretiminde çalıştı. 1985 yılının temmuz ayında makine üzerine kendi firmasını kurdu. 1987 yılında makine firmasını arkadaşına devrederek öğrencilik yıllarında hem çalışıp hem de okuduğu matbaacılık işine adım attı. İdeali olan ajans ve matbaacılığın başlangıcı Ege Ajans’ı kurdu.  Önceleri serigrafi (ipek baskı) ve fason grafik işleri yaptı. 1992 yılında ofset baskının başlangıcı olan gestetner baskı makinesi alarak kendi bünyesinde ofset baskı işine başladı.

                   1995 yılında firmasını Ege Reklâm Basım Sanatları Ltd. Şti. (Ege Basım) adı altında şirketleştirdi.  Ege Basım; Şimdilerde 100’ün üzerinde çalışanıyla kaliteli, saygın yeri olan önemli basımevi konumunda Ataşehir’de çalışmalarını sürdürmektedir.

                    2009 yılından bu yana Dahi Yayımcılık adı altındaki yayıneviyle üretim ve yayıncılık yapmaktadır. Sahibi olduğu Yesevi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, 2011–2012 yılında öğretime açıldı.

                   Güven’in çalışmalarını sürdürdüğü kimi sosyal etkinlikler şöyle sıralanabilir:

*  Doğuş Üniversitesi’nde öğretim görevlisi,

*  İstanbul Teknik Öğretmenler Derneği Kurucu ve Başkan Yardımcılığı (8 yıl),

*  2002–2008 yılları Basın Sanayi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği,

*  2008–2013 İstanbul Sanayi Odası Basın Yayın Komitesi Başkan Yardımcılığı,

*  2013–2017 yılları Basın Yayın ve Ambalaj Komitesi Başkanlığı,

*  Ataşehir Eğitim ve Kültür Derneği Kurucu ve üyeliği,

*  İstanbul Masa Tenisi Vetaranlar Derneği üyeliği,

*  Çardaklıyız Biz Derneği yönetim kurulu üyeliği,

*  İstanbul Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgeleri

                                              ***

Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, 26 Ağustos Çarşamba günü, Geleneksel Tarihi Çardak Panayırı ve Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin yapılacağını belirtti.

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı olan Çardak kasabasında gerçekleşecek olan yağlı pehlivan güreşlerine tüm sporseverleri davet eden Ulaş, bu yıl renkli görüntülere ev sahipliği yapacaklarını söyledi. Davetliler arasında Çardak Ağası Ramazan Güven başta olmak üzere tanınmış Kırkpınar Ağalarından Alper Yazoğlu ile kimi gazeteci ve yazarların çağrılı oldukları saptandı.

Başkan Ulaş: "Geçen yıl 281.sini düzenlediğimiz güreşlerin finalinde başpehlivanlardan Orhan Okulu ile Osman Aynur mücadele etti. Bu yıl düzenlenen Kırkpınar güreşlerinin finalinde de karşılaştılar. Kendilerini davet ettik. 282’incisini düzenleyeceğimiz Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşlerinde de finalde karşılaşmak istediklerini bana ilettiler. Güzel bir organizasyon olacağını ümit ediyoruz ve sporseverleri beldemize bekliyoruz." dedi.

*

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..