Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '18

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

285. Çardak Yağlı Pehlivan Güreşlerinde Yine Sarı Fırtına Esti

285. Çardak Yağlı Pehlivan Güreşlerinde Yine Sarı Fırtına Esti
 

Boğazın Anadolu yakasındaki Çanakkale-Lâpseki ilçesi Çardak beldesinde 285.si düzenlenen Geleneksel Tarihi Çardak Yağlı Pehlivan Güreşleri finalinde; 2018 yılı Kırkpınar’ında başaltından başa çıkmayı başaran Çardak güreşleri kurucu ağası Ramazan Güven’in manevi evladı Tanju Gemici'yi yenen İsmail Balaban başpehlivan oldu.

Kırkpınar sonrası yapılan ilk büyük organizasyon Kurtdereli Güreşlerinde Tanju Gemici 3. oldu. Bir başka büyük organizasyon olan Çardak güreşlerinde 2. olarak gelecekte Türkiye başpehlivanlığına en büyük aday olduğunu göstererek adını belli yere güvenle ve hakkıyla yazdırdı.

Çardak güreşleri kurucu ağası Ramazan Güven: “Tanju Gemici, benim manevi evladım olduğu kadar Çardaklıların da başpehlivanıdır. Her yerde benim adımla beraber Çardak adı da anons edilmektedir. İsmail Balaban’a el ense vurmuştur. Tokat atmamıştır. Cüsse farkından dolayı seyirciler tokat attığını sanmışlardır. Bunlara dikkat ederek seyircilerden tezahürat etmeleri benlenir. Onlar er meydanında kozlarını paylaşan iki yiğit durumunda olup dışarıda kardeştirler.” dedi.

***

Güreşler, er meydanında düzenlenen gösteri ile başladı. Davullar eşliğinde belediye binası önüne hareketle Gazi Yakup Bey Türbesi ziyaret edildi. Atatürk anıtına çelenk sunumunun ardından resmi açılış ve bayrak töreni için güreş alanına ulaşıldı.

Belde Belediye Başkanı Basri Ulaş, Orhan Gazi'nin oğlu Gazi Süleyman Paşa'nın 1354 yılında Rumeli'ye geçiş noktası olarak kullanılan Çardak beldesindeki ulu çınar ağacının altında yapılan güreşlerin anısına her yıl geleneksel olarak düzenlenen etkinliklerin bu yıl 285.sini düzenlemenin onurunu yaşadıklarını belirtti.

Çeşitli kategorilerde toplamda 700’e yakın güreşçinin kucaklaştığı finalde, Tanju Gemici ile İsmail Balaban karşı karşıya geldi. Tribünlerde coşku yeli esti! İsmail Balaban, rakibini yenerek başpehlivan oldu.

Davul zurna eşliğinde bin metrekarelik dev Türk bayrağımızın gölgesinde 55 başpehlivanın ter döktüğü alanda Balaban altın kemeri alarak şampiyonluğunu ilan etti!

Gölgelik olarak alanı süsleyen nazlı bayrağımızın gölgesinin alana yansıması, özgün bir görünüm olarak dikkat çekti!

Güreşlerde el ense adı altında tokatlamalar, hoş olmadı! İzleyenlerden olumsuz tepki aldı! Kimi başpehlivanlar arasında sakatlıkların olduğu da saptandı.

Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, yaptığı açıklamada; güreş alanının izleyicilerle dolduğunu ve vatandaşların müsabakaları ilgiyle izlediğini söyledi.

Alandaki tribünlerin tamamlandığını ve vatandaşların müsabakaları daha rahat seyrettiğini dile getiren ulaş: "İnşallah bundan sonrada güreş severlerimiz burada izlemeye devam edecektir." Dedi.

Üç yıldır güreş ağalığı yapan Ahmet Acar, yapılan ihalede ağalığı iş adamı Seyhan Arslan’a devretti. 155 bin lira ödemeyle ağalığa seçilen Aslan, güreş sporuna destek vereceğini kaydetti.

Tarihi Çardak güreşleri kurucu ağası Ramazan Güven’in adı ile özdeşleşen Çardak güreşlerine katkısının büyük olduğu herkesçe bilinmektedir. Aynı zamanda Güven, mütevazı bir işadamıdır.

İzleyenler arasında: Yoğun alkış toplayan Ağa Ramazan Güven, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Gelibolu Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, Lâpseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın olduğu gözlendi.

*

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..