Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '19

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

286. Çardak Pehlivan Güreşleri

 

286. Çanakkale Çardak Pehlivan Güreşlerinde

 altın kemeri takmak nasip oldu !

Tanju Gemici

Çanakkale’nin Lâpseki ilçesine bağlı Çardak Beldesinde bu yıl 286.Tarihi Pehlivan Güreşlerinin finalinde rakibi Mehmet Yeşil Yeşil'i yenen Tanju Gemici, başpehlivan oldu.

***

286. Tarihi Çardak Pehlivan Güreşleri, er meydanında düzenlenen gösteri ile başladı. Davullar eşliğinde belediye binası önünden devinimle Güreş Ağası Seyhan Arslan karşılandı.

Gazi Yakup Bey Türbesi ziyaret edildi. Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması sonrası çelenk sunuldu.

Ardından güreş alanına geçildi. Çardak Belde Belediye Başkanı Metin Semerci, Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa’nın 1354 yılında Rumeli’ye geçiş yeri olarak kullandığı Çardak Beldesinde ulu çınar ağacının altında yapılan güreşlerin bu yıl 286’ncısını düzenlemenin haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.

1500 metrekare dev Türk bayrağının gölgesinde 61 başpehlivan ve 700'e yakın pehlivanın ter döktüğü alanda Ağa Ramazan Güvenin evlatlığı Tanju Gemici, altın kemeri alarak şampiyonluğunu ilan etti!

***

Ağa Ramazan Güven’in söylemine göre: “Çardak güreşleri aslına uygun olarak kıran kırana geçti. Çardak benim ikinci Kırkpınarım… Manevi evlat Tanju Gemici, ‘Başpehlivan’ oldu! Organizasyonda emeği geçen Başkan Metin Semerci, güreş ağası Seyhan Aslan kardeşime ve Güreş ağası Ahmet Acar ağabeyime teşekkür ederim.” Dedi.

                                 Ağa Alper Yazoğlu, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

 “Bu yaz mevsimi başında hizmete giren ‘Rota 17 Oteli’nin boğaz kıyısındaki bahçesinde akşam düzenlenen ağa yemeğinde doyasıya eğlendik.

26 ağustos sabahı davul zurna ekibi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi kadın mehteran ekibinin de katıldığı ağa karşılama kortejiyle birlikte Gazi Yakup Bey kabrinin ziyaretinden sonra Atatürk anıtına çelenk koyup saygı duruşuyla coşkuya İstiklal Marşımızı okuduk! Er meydanında Çardak Belediye Başkanı, Ağa, Kırkpınar Ağasıyla birlikte seyircileri selamladık.

Sabah başlayan güreşler devam ediyordu. 64 başpehlivan katılımıyla Çardak er meydanında oluşan sıkışıklık rahatsızlığa neden oldu! Güreşten güreşe koşuşturan başpehlivanların yorgun halleri de gözden kaçmadı. Aslında Çardak er meydanına davet edilen başpehlivan sayısının 32 ile sınırlı olması gerektiğini düşünüyorum. Ya da kutsal kabul edildiği için kırk pehlivan da olabilir.

Cazgır sayısının gereğinden fazla oluşu, aralıksız yapılan takdimler ve tanıtımlar çok sıkıcıydı! Geleneksel olarak verilen armağanlar ve ağanın ikramı oldukça başarılıydı. Eski bir çardak ağasının yüksek egosu ise vefakâr güreş seyircisi tarafından hoş karşılanmadı.

İstanbul’a vakitli dönmek üzere yola çıktığımızdan izleyemediğimiz başpehlivanlık finalini Tanju Gemici’nin kazandığını telefonla öğrendik!

Çardak güreşlerinde bizi en çok heyecanlandıran ve gözlerimizi yaşartan etkinlik ise kadın mehter ekibinin okuduğu ‘İzmir Marşı’ ve ‘Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa’  türküsü oldu! Kulaklarımızın pası silindi adeta. Yılların özlemini giderdik! Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu, namı diğer ‘Topuklu efe'yi yürekten kutluyor ve teşekkür ediyorum! Mehter ekibinin değerli üyelerini de sevgiyle saygıyla selamlıyorum.”

                                                                                 ***

Kırkpınar Alper Ağası Alper Yazoğlu, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Çardak Kurucu Ağası Ramazan Güven, Çardak önceki ağası Ahmet Acar, Kâğıthane’nin uzun soluklu Ağası Yusuf yoldaş, Balıkesir Karesi Ağası Abdullah Altın, tanıdığım ve gördüğüm ağalar oldu.

***

Bayan Mehteran takımı etkinliğe renk kattığı güreşleri, 5000’in üstünde seyircisiyle birlikte; CHP Genel Başkan yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Milletvekili Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Umurbey Belediye Başkanı Dr. Erdal Doğan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Gelibolu Belediye Başkanı Münir Mustafa Özacar, Bayramiç Belediye Başkanı Mert uygun, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli ve diğer güreş severler izledi.

Türklerin Rumeli’yi Fethinin 665. yılı anısına yapılan 286.Tarihi Çardak Pehlivan Güreşlerinde 2019’un Güreş Ağası Seyhan Arslan,coşkuyla2020 yılın da Güreş Ağası seçildi. Herkese sevgi ve saygıyla yaklaşan Seyhan Arslan, katılan bütün pehlivanları tebrik ederek, geleneksel yağlı güreşlere desteklerinin süreceğini belirtti.

                                                                                 ***

Etkinlik için davetiye gönderen Belediye Başkanı Metin Semerci’ye, Ağa Seyhan Arslan’a, bize rehberlik eden öğrencimiz, ağanın oğlu Recep Arslan’a ve önceki Ağa Ahmet Acar’a teşekkürlerimizi iletirim.

Konaklamak amaçlı Çardak sahilindeki otele geldiğimizde can sıcaklığı karşılama gördük! Akşam şiirsel bir ortamda tanışma ve eğlence gerçekleşti. Kaldığımız sürece görevlilerden: O nezih ve tertemiz otelin Sahibi Cihan Sarı, hanımefendi eşi Duygu Sarı,  küçük küçük gözlü / gülen yüzlü kız kardeşi Behice Sarı, babaları Gürkan Sarı, Önbüro görevlisi ve yakınları Bülent Sarıkaya, çalışanlarından Çağla Akyıldız ile Murat Varlı, gereken ilgiyi gösterdiler! Teşekkürlerimle başarılar dilerim.

***

Emeği geçenleri kutlar, aracı ile yolculuk ettiğimiz Ağa Alper Yazoğlu’na teşekkür ederken yazımı M. Kemal Atatürk’ün özdeyişine dönüş yaparak sonlandırmak istiyorum:

                           “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” 

*

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..