Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '17

 
Kategori
Tıp
 

29. Türk Kalp Vakfı Etkinlikleri ve izlenimlerim

29. Türk Kalp Vakfı Etkinlikleri ve izlenimlerim
 

Sağlık ile huzur kalplere dolsun

Bütün insanların yüzleri gülsün

       Sünni, alevi, kürt, çerkez ve boşnak

       Hiç fark etmez, yeter ki insan olsun.

Aldığım basın daveti yönünde 29.Türk Kalp Vakfı etkinliklerine katılmak üzere Lazzoni Hotel - Sütlüce Mah. İmrahor Cad. No:14  Beyoğlu – İstanbul adresinde odum. 

Salona girişte Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven, güler yüzle karşıladı! Biraz ilerlediğimde Prof Dr. Yıldız Tümerdem ile Oktay Duran’ı sohbette buldum. Sıcak ilgilerini görerek onlara katıldım. Bir süre dinledim.

İzleyenlerin de konuşmacıların da yerlerini almaları sonrasında sunucu Kaan Sekban, toplantıyı başlattı. Kısa film gösterisini takiben konuşmalara geçildi.

İlk söz Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven’e verildi. Güven, 8–15 Nisan 2017 tarihlerini içeren 29. Kalp Haftası programına değinerek kimi açıklamalarda da bulundu: “Aralıksız olarak organize edilen ve bu sene 29’ncusu düzenlenecek olan Kalp Haftaları etkinlikleri ile kalp damar hastalıklarına karşı farkındalığı arttırarak, kalp ve damar sağlığı konusunda önemli bir mesafe kaydedilmesini sağlamış bulunmaktayız. Bu bağlamda, hafta boyunca çok çeşitli etkinliklerle kalp sağlığı konusunda halka mesajlarımızı ileteceğimiz 29. Kalp Haftası etkinliğinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve destek veren herkesi kutluyor, hafta boyunca organize edilecek etkinliklerimizin halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, dünden bugüne coşkuyla yaptıkları çalışmaları ya da gerçekleştirdikleri etkinliklere aktardı.

Cem Ofset Onursal Başkanı Oktay Duran, güler yüzlü yaklaşımıyla kurumun işlevine ve önemine değinerek kalbin hiç durmadan günde (yüz bin) adet kan alıp boşalttığını vurguladı.

Lazzoni Hotel Sahibi Sevtap Kababulut, güler yüzle başladığı konuşmasında;  TKV görevlilerini ve katılanları konuk ettiğinin mutluluğunu yaşadığını belirterek TKV’nin çalışmalarını takdirle izlediğini belirtti. Kalbin önemine de değinerek: “kalbimize iyi bakalım” dedi.

Marmara Üniv. Hipertansiyon ve Ateroskleroz Mrk. Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak, haftanın mutluluğunu paylaşan tüm görevlilere ve katılımcılara teşekkür ederek: “ kalp hastalıklarını azaltmalıyız, bu konudaki risklere dikkat etmeliyiz. Kırmızı alarm çağrısında bulunuyorum.” Sözcükleriyle dikkat çekti.

Prof. Dr. İbrahim Kırcıova,  çalışma alanında kurumun önemli işler başarma misyonunu yürüttüğünü dile getirerek tüm bu çalışmaları sosyal medyada paylaşmanın yararlı olacağından söz etti.

Spor Hekimi Dr. Murat Beyaz,  Bireylerin hareketli olmalarının önemli olduğundan devinimle sağlıklı kalabilmek için beslenme, uyku ve yapmanın gerekli olduğuna dikkatleri çekti.

Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz,bisiklet sporu ile ilgili dikkat çeken çalışmalarını aktardı.

Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Vakfın emektarı Hayriye Midillioğlu: “29 yıldır ekinliklerimizi sürdürüyoruz. Dört beyazın kalp rahatsızlığına neden olduğunun bilincindeyiz. Önlenebilir rahatsızlıklar, iyi beslenme ve hareket etmekle atlatılabilir. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr Yıldız Tümerdem bu konuda özgün düşüncelere sahiptir.” Dedi. Maddi ve manevi katkıda bulunanlara adlarıyla teşekkür etti.

***

Gelenekselleşen “iyi kalpli ol ödülleri” törenine geçildi.“İyi Kalpli Ol Ödülü” töreninde göstermiş oldukları “İyi kalpliliklerin”den dolayı tüm Türkiye’nin onur kaynağı olan;

Engelli öğrencisini sırtında taşıyarak spor yaptıran Sakarya’dan beden eğitimi öğretmeni Yahya Celep’e,

Kayak yarışından kazandığı para ödülü ile ihtiyaç sahibi öğrencilere botlar alan ortaokul öğrencisi Mersin’in Mut ilçesinden  Göksu Yeşildağ’a,

Down sendromlu kardeşine kendini adayan ve bu vesileyle down sendromlu kişilere umut olacak bir dernek kuran Gaziantep’den Bengü Aslanpay’a

Her fırsatta, kendi doğduğu Tarsus’un Böğreli köyündeki yardıma muhtaç çocuklara ayakkabılar, montlar ve giyseler alan Sözcü Gazetesi Ekonomi Muhabiri Aydın Demir’e,

Bakırköy’de görme özürlüler için, seslendirme kabinini projelendirerek hayata geçiren Turkuvaz Yayın Grubu Dergi Ekleri Genel Yayın Yönetmeni Bensu Kaya’ya,

Anadolu’daki çocuklara kitap okumasını teşvik için kitap toplayıp gönderen ve kitapları okuyan bu bölgedeki çocuklara eğlenceli programlar organize eden 90 girişli Marmara Üniversitesi İletişim Grubu’nu temsilen Gökhan Çelebi’ye ödülleri, izleyenlerin alkışları arasında takdim edildi.

29.  Kalp Haftası programı çerçevesinde etkinliklerde buluşmak üzere toplantı noktalandı. 

                                                                                 ***          

Çağrıyı dikkate alarak,  10 Nisan 2017 Pazartesi günü 29. Kalp Haftası Resmi Açılışı’na katılmak üzere Lazzoni Hotel’de yerimizi aldık. Sunucu Kaan Sekban, izlence ile ilgili bilgi aktardı ve uygulamaya geçti.

İstiklal Marşımızın topluca söylenmesi sonrasını izleyen zaman diliminde; Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven, Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın,Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet ve Danışma Kurulu Üyesi Yılmaz Ulusoy, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, özgün konuşmalarını yaptılar. Programda adları belirtilen belediye başkanları katılmadığından başkanları adına yardımcıları Kadıköy’den Onur Timurlenk ve Sarıyer’den Sevgi Atalay kısa kısa düşüncelerini aktardılar..

Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet ve Danışma Kurulu Üyesi Yılmaz Ulusoy, özgün ve damardan sözcüklerle güncel ve isabetli bir konuşma gerçekleştirdi. Neleri mi söyledi? Değinelim: “Oku! Emri Tanrı emridir. Ancak, kitap okuyanların sayısı çok az. Kimse okuduğunu anlamıyor ve anlatamıyor. Kitap yazmak çok önemlidir. Yazanlara destek olmak ve tekdir etmek gerekir. Eğitim çok önemli bir ihtiyaçtır. Şehircilik öldü. Yeşillik kalmadı. Göklere uzanan acayip yapılar yükseliyor. Politika derseniz bir başka oldu. En çok ihtiyacımız olan sevgi, birlik ve beraberlik kalmadı” Dedi. Konuşması sonunda yoğun alkış aldı! Kendisini coşkuyla tebrik edenler oldu!

Ödüllerin verilmesine geçildi. Geleneksel Doç. Dr. Edip kürklü Tıp Ödülü, Sema Kürklü’nün anlamlı konuşmasını takiben Cem Ofset Onursal Başkanı Oktay Duran’a verildi. Duran, gerçekleştirdiği özgün ve içerikli konuşmasıyla beğeni, takdir ve tebrik toplamayı başardı!

Programlanan öteki ödül, onurluk ve sertifikalar da ilgililere takdim edildi. Öğleden sonra konferansın sunumu yapıldı. Prof. Dr. Ali Serdar Fak ve adı geçen konuşmacılar: “Kalp için durma harekete geç!” temasını işlediler.

Diğer görevliler yanı sıra,   Kalp Vakfı Müdürü Nurinnisa Parmaksız ile Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Saliha Ulaşoğlu’nun etkinliklerde gösterdikleri çabaları, gözlerden kaçmadı! Hafta boyunca Şükriye Türkel ve Hakan Kapıcı da yoğun çaba ve çalışma  gösterdiler.

Lazzoni Hotel’in patronu Yaşar Kababulut ve Sevtap Kababulut, Genel Müdürü Gürhan Sayar ve tüm görevlilerin ilgi ve konukseverlikleri teşekküre değer bulundu.

     ***

İzlenceye göre; 15 Nisan 2017 Cumartesi günü Sarıyer Belediye Başkanlığı ile Türk kalp Vakfı’nın işbirliği yapması doğrultusunda “Kalp sağlığımız için denize olta atalım!” Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda gerçekleşti.

Kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen programa çevre ilçelerden de çok sayıda vatandaşların da katılımları oldu.

Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven, kalp hastalarına açık havada bulunmayı önerdiklerini dile getirerek: “Balık tutmak, kalp sağlığı için yararlı bir spordur. Planladığımız çalışmalarımızla halkımıza kalp hastalığı, korunma yöntemleri, tedavileri ile ilgili ayrıntılı ve yararlı bilgiler aktarıldı.” Dedi.

Ardından konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Prof. Dr. Yıldız Tümerdem: Kalp sağlığı için faydalı olan Omega 3’ün balıkta bulunmaktadır. Balık tutarak hem spor yapınız, hem de kalbinizi koruyunuz!” önerisinde bulundu.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de organizasyonda yer alarak kalp sağlığının önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.

Parkı dolduran kalabalığa yönelik yaptığı konuşmasında Başkan Şükrü Genç: “Uzmanlar tıbben konuştu. Ben gönül sevgisi olarak konuşacağım. Bana göre ilaçların başında gönül sevgisi geliyor. Yaşamın her alanında bu kadar stres varken bizim yapmamız gereken şey sağlığımıza dikkat etmektir. Bu konuda Sarıyer halkı şanslı… Çünkü spor yapabilecekleri alanları var. Emirgan Korusu yanı başımızda, İstanbul Boğazı’nın en mükemmel hattındayız. Sağlığımızı korumak her işin başında geliyor. Halkımıza bu konuda en ufak bir katkımız olursa ne mutlu bize!”  sözcüklerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başkan Şükrü Genç, Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven, Prof. Dr. Yıldız Tümerdem ve olta atma etkinliğine katılanlara teşekkür plaketi sundular… Ayrıca katılanlara balık ekmek, gazoz, çay-kahve ve sıcak helva ikramında bulunuldu.

Boğazın görkemli kıyı kesiminde müzik, halk oyunları, konuşmalar ilgi çekti ve alkış aldı! İlçede çalışmalarındanövgüyle söz edilen Belediye Başkan Yardımcılarıİsmail Erdemve Sevgi Atalay,Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Oğuz Afacan, Başkan danışmanlarından Mimar Zeliha Şeker tanışma olanağı bulduğum ve söyleştiğimiz kişiler oldu

                                                                             ***

                                            Masmavi deryamız çöple zehirle doldu

                                            Kıyılarda insanlar denizi göremez oldu

                                            Renk ahenk doğada güzel çiçekler soldu

                                            Acımasızca suyumu kirlettiler benim.

26 Nisan 2017 Çarşamba günü de bu yılın izlencesi sürdürüldü.“Şehirdeki Çocuklar Projesi” final basın toplantısı’na da davet edilmem üzerine katılmayı kararlaştırıp belirtilen saatte Şişli Marriott Hotel’de oldum.

Her zamanki gibi kurumun görevlileri, yine görev bilinci ve coşkusuyla görevlerinin başındaydılar! Hayriye Midilli, Gül Taştaban, Nurinnisa Parmaksız ve Saliha Ulaşoğlu güler yüzle konuklarını karşıladılar.

(Gözler,  Semiramis Sekban ile  Prof. Dr. Yıldız Tümerdem’i aradı!)

Katılımcılar, salonda yerlerini aldılar. Bir yanımdaki koltukta Şükriye Türkel ve Hakan Kapıcı, diğer yanımdaki koltukta yerini alan Fulya Türkeri ile zaman zaman söyleştiğimiz oldu. Öğretmen ve öğrencilerin de salonu renklendirdiği görüldü.

Murat Başoğlu’nun sunduğu basın toplantısının başlangıcında Türk Kalp Vakfı’nın tanıtım filmi görüntülendi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven; gelişen teknolojiyle birlikte çocukların bilgisayar başında vakit geçirdiğini söyleyerek: "Oyun alanlarının ve imkânların yeterli olmaması nedeniyle çocuklar da internet başında vakit geçiriyorlar. Bunu hepimiz üzülerek görüyoruz. Bu sorun çocuklarda zamanla psikolojik sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Türk Kalp Vakfı olarak bu çalışmanın sonuçlarını devletimizin her kademesine ve büyük belediyelere göndererek bu konuda farkındalık oluşturma çabalarımız devam edecektir" sözcükleriyle düşüncesini açıkladı.

Vakfın Çocuk Kalp Sağlığı Kalp Uzmanı Prof. Dr. Türkan Ertuğrul, alanı ile ilgili aydınlatıcı açıklamalarıyla dinleyenleri bilinçlendirdi.

Onursal Başkan Av. Çetin Yıldırımakın; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemine değinerek M. K. Atatürk’ün dünya liderliğini değerlendirdi. Özgün ve içerikli tümcelerle bilgilendirmede bulundu.

Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenes Erzik; Türk Kalp Vakfı'nın kalp ve damar hastalıklarında farkındalık oluşturmak için gerçekleştirdiği 'Şehirdeki Çocuklar Projesi'nin basın toplantısında açıklamalar yaptı. Erzik: "Eskiden her yer spor alanıydı" toplumda özellikle çocukların artık oyun alanı için yer bulamadığını ifade ederek, "Ben 6 yaşında Giresun'da gölde yüzme öğrendim. Sonrasında İstanbul'a geldik ve burada neredeyse top oynamadığım yer kalmadı. Sarıyer'den, Bostancı'ya, Maltepe'ye, Kartal'a kadar her yerde oyun alanları ve sahalar vardı. Artık bunları bulma imkânımız yok. Eskiden çocukların yaptığı en önemli aktivite boş alanlarda top oynamak, spor yapmaktı. Artık bunu göremiyoruz. 3 ay önce kalp ameliyatı olan birisi olarak Türk Kalp Vakfı'nın gerçekleştirdiği bu projeye elimden gelen desteği vereceğim" Dedi.

Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve Cem Ofset Onursal Başkanı Oktay Duran, güzel Türkçemizi özenle kullanarak gerçekleştirdiği özgün konuşmasında; “Sağlık, eğitim ve spor çocuklarımız için elzemdir.  İstanbul Valisi Erol Çakır döneminde Sokak Çocukları Vakfı’nı kurduk. Tepebaşı’ndaki, Beylikdüzü’ndeki ve Sarıyer’deki binaları onların hizmetine sunduk. Buralarda barınan çocukların spor öğretimine ve eğitimlerine önem verilmelidir.” diyerek M. K. Atatürk’ün: “Ben sporcunun zeki, çalışkan ve ahlaklısını severim"  özdeyişiyle konuşmasını alkışlar arasında tamamladı!

Doğan Haber Ajansı Bpor Müdürü Faik Gürses; beton yığını görünümünü alan o güzelim Boğaziçi üstüne değerlendirmesini yaptı..                                                                            

Türkiye Futbol Federasyonu Üyesi ve Amatör Futbol Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Düşmez; anıları eşliğinde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na değindi. Düşmez, yaptığı konuşmada; özellikle İstanbul'da spor yapacak alan kalmadığını belirterek: "Ben Sarıyer'de büyümüş olan bir insanım. Eskiden Yeniköy'de 5 tane saha vardı ve buralarda top oynardık. Şimdi baktığımızda Sarıyer'in genelinde 5 tane saha yok. Geçen gün hesapladım, eskiden oynadığımız oyunların isimlerini bir kâğıda yazdım. Çelik çomaktan, zımba'ya kadar 95 tane oyun oynuyormuşuz. Ama şimdi bu oyunları bilen çocuklar yok" açıklamasında bulundu.  

                                                Koskocaman duvarlar örülüyor çevreme

                                                Okşamak da, uzanmak da yok çimlere

                                                Olanca yakınmam, besbelli eğitimsizlere

                                                İsyandayım, çevremi kararttılar benim.                           

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mücahit Yentür; çocuklarımızı sınava hazırlamaktan çok hayata hazırlamalıyız, diyerek onlar için yemek ve içmek kadar spor da önemlidir, vurgusunda bulunarak sporun ve eğitimin gerekliliğine değindi.

Şişli Belediye Başkanı Hayrı İnönü ile Şişli Kaymakamı İdris Akbıyık, “Şehirdeki Çocuklar Projesi”ne ilişkin düşüncelerini aktararak Türk Kalp Vakfı’nın sürdürdüğü çalışmalara her zaman destekte bulunacaklarını belirttiler.

UEFA ve Dünya Kalp Federasyonu tarafından teklif edilen ve Türk Kalp Vakfı tarafından yürütülen "Şehirdeki Çocuklar" projesinin ana hedefi; büyükşehirlerin düşük gelirli semtlerinde yaşayan 07–12 yaş grubundaki çocukların fiziksel aktiviteye erişimini arttırmak ve fiziksel aktivite konusundaki farkındalıklarını arttırmaktır.

Özellikle çocukları spora teşvik etmek amacıyla yapılan bu projede Şişli ilçesindeki okullar pilot bölge olarak seçildi. Etkinliğe Şişli’deki kimi okullar katıldı. Konuşmaların ardından katılımcılara Türk Kalp Vakfı yönetimi tarafından plaket verildi.

Tüm okurlarıma esenlikler diliyorum ve dizelerimle yazımızı sonlandırıyorum:

                                                  Kalp, yaşamanın belirgin özelliği

                                                  Kalp, sevginin ve saygının güzelliği...

                                                                                  *

                                   Not: İlgili fotoğrafları, aşağıda slâyt durumunda görebilirsiniz.

 

 

                                  

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..