Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

08 Aralık '18

 
Kategori
Güncel
 

2. Fransız Devrimi Olabilir mi

2. Fransız Devrimi Olabilir mi
 

Benzin zammından kat kat fazlası ülkelerine zararları oldu.


Batı Medeniyeti Unuttu
 
Fransızlar medeniyeti filan unuttular, ülkelerini yakıp yıkıyorlar. Benzin zammına karşı gelip etraflarını talan ediyorlar. Bu çığırından çıkmanın, Fransa yönetiminin uykularını kaçıran kargaşanın sonu nereye varır, asıl amaç yeni bir ihtilal midir, izleyip göreceğiz. Fransa'nın isyanı diğer Avrupa ülkelerine de sıçramış, bakalım sonu nereye varacak.
 
Yelek sarı sen yelekten sarısın, Fransa asıl derdin neyse söylemelisin.
 
Tüm medeni bilinen ülkelerde olduğu gibi, zengine vergi indirimi fakire kazık, tabiatıyla halka yazık. Adamlar isyan ediyor, "biz çalışıyoruz siz yiyorsunuz gibisine." Fransa'daki de insan, adamın ensesi kalın değilse, aldığı verdiğine yetmiyorsa kafatası atıyor, sonra da eyleme kalkışıyor.
Ben dedim böyledir diye, empati yapmaya çalıştım. Belki bu başkaldırı bir bahanedir, niyetleri başkadır. Lakin sarı yeleklilerin saldırganlığı sona erecek gibi görünmüyor. Vahim vaziyetler masumları korkutuyor.
 
1787 yılı Fransa'sında Napolyon öncesi bir devrim olmuş. Hapishane kaçkınları ihtilal yapmış. Fransa halkı, krala karşı başlattığı ayaklanmadan geri dönmemiş, bu uğurda binlercesi   hayatını kaybetmiş ve neticesinde halkın dediği olmuş. 
 
Adamlar kafa tutup krallığı devirmişler, şimdi de gözleri iktidarı indirmekte olmasın. Nihayetinde geçmişte Fransızlar direnmişler, ne istemişlerse yaptırmışlar. 
 
O zaman da tüm Fransa'ya yayılan bu devrim iki yıl kadar süren bir iç çatışmayı beraberinde getirmiş. Bütün dünyayı etkisi altına alan devrimin açtığı yaraların tedavisi on yılı aşkın süre devam etmiş. 
 
Ecdadımız Osmanlı bu anarşiden çok etkilenmemiş. Şimdi de etkilenmeyiz inşallah. Komşuda pişen bize düşen olmasın, aman Allah korusun.
 
Eski devrin torunlarının torunları benzin zammı bahanesiyle sırtlarına sarı yelekleri geçirdiler, eylem başlattılar. Nasıl örgütlendilerse, kalabalıklar halinde sokağa akın ettiler. Adeta tüm Paris'i işgal edip her gördüklerin kamu malına zarar vermeye başladılar. 
 
Ekranlardan gördüğümüz kadarıyla benzin zammından  kat kat fazlası ülkelerine zarar açtılar. Vahşi kapitalizm bunun acısını fazlasıyla onlardan çıkarır gibi. İnşallah Fransa'da yaşayan Türkler bu işlere karışan olmazlar.
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..