Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '12

 
Kategori
Emlak
 

2B panik yarattı!

2B panik yarattı!
 

2b


Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş orman arazilerinin hak sahiplerine satışını öngören 2B yasasının kabul edilmesinin ardından hak sahibi köylüler panik içerisinde. Yasa Kabul edilmesine edildi ama arazi fiyatları hakkında her kafadan bir ses çıkıyor. Kimi “dönümü 107 bin lira olacak”darken, kimi, “yok yok. Ben iyi bir yerden duydum. Dönümü 3 bin lira olacakmış” iddiasında. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye geneli 2B arazilerin ortalama metrekare fiyatının 8.5 lira olduğunu söylese de fiyatlandırma komisyonu üyeleri hala değerlendirme yapmaya devam ediyor. Üstelik bu değerlendirme çok ciddi biçimde yapılıyor. Komisyon üyeleri müşteri gibi davranarak, halkın arazileri kaç paraya sattığını öğrenme çabasında. Emlakçıların portföyleri de sıkı bir şekilde gözaltına alındı. Web siteleri, gazete ilanları yakın takipte.

Öte yandan arazilerin satışı için başvuru takvimi işlemeye başladı. Gerçi başvuru süresi Ekim ayında sona eriyor ama, vatandaş “ya söylentiler doğruysa? Arazinin dönümü 107 bin lira ise ne yaparız? Nasıl öderiz?” paniği yaşadığı için yerinden kıpırdamıyor.

Düşünün ki bir köylünün 10 dönüm arazisi var. Eğer fiyat 107 bin lira ise 1 milyon 70 bin lira hesap çıkacak. Vatandaş bunun yarısını ve taksitle ödeyecek ama köylüde o yarım ilyonu taksitle de olsa ödeyecek para yok... Öte yandan bazı köylülerin 20 dönüm, belki de daha fazla arazisi var. Başvursalar bu parayı ödemelerine kesinlikle imkan yok.

Başvuru yapılmazsa durum vahim. 2B arazileri için hak sahiplerinin başvurmaması halinde, bu araziler hazine mülkü işlemi görecek, üzerindeki evler ve tesisler yıkılarak satışa çıkarılacak. Bu konuda hiç bir şekilde ödün verilmeyeceği de kesin bir dille ifade ediliyor.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2B Başvuru Kılavuzunda hak sahiplerinin başvurmaması durumunda neler olacağı şöyle sıralanıyor:
Kullanıcıların doğrudan satın alma hakkı düşecek.
Ecrimisil bedelleri tahsil edilecek.
Açılmış olan davalara devam edilecek, açılması gereken davalar açılacak.
19 Temmuz 2003 tarihinden önce yapılmış yapı ve tesisler yıktırılacak. Üç yıl içinde satılacak ve tahliyesi idare tarafından sağlanacak.
19 Temmuz 2003 tarihinden sonra yapılmış yapı ve tesisler üzerinde kullanıcıların hiçbir hakkı kalmayacak, yapı da dahil taşınmaz Hazine’ce genel hükümlere göre satışa konu edilebilecek.

Sözün özü köylüler atalarından miras kalan arazilerini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya. Umarız ki Sayın Bakan’ın “belli” dediği fiyatlar halka bir an once açıklanır ve karşımıza uçuk fiyatlar çıkmaz.

 

 
Toplam blog
: 61
: 585
Kayıt tarihi
: 09.10.09
 
 

Haziran'mış, yıl 1963 Bursa'da doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp, İngiliz Filo..