Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '14

 
Kategori
Tarih
 

2.Dünya Savaşında Sovyetlerin unutulan Zaferleri

2.Dünya Savaşında Sovyetlerin unutulan Zaferleri
 

Kızıl Ordu resmi rozeti


2.Dünya Savaşı tarihin gördüğü en kanlı savaşlardan biri olarak adını kara bir sayfaya kırmızı harflerle yazdırmıştır. 50 milyon insan öldü. Bunun sadece tahmin olduğunu da belirtmek isterim. Bazı kaynaklara göre 60 milyon insanın öldüğü 150 milyon insanın evsiz kaldığı söyleniyor.

Neden çıkmıştı bu savaş? Tek bir nedeni var aslında. Güç!

Güçlü olmak, dünyayı yönetmek ve üstün taslamaktan başka bir şey değildi. Tarihsel intikam duygularıyla fakir ve ezilmiş halk kitleleri yemlendi. Sonuç ise yıkım oldu. Okyanuslarda denizlerde gemiler yüzemez hale geldi. Denizin altından göğün derinliklerine kadar her yeri kaplamıştı savaş. Faşizm, sosyalizm, emperyalizm dünyanın zararlı ve insana huzur getirmeyen bütün akımları birbirlerini yiyordu.

Bu savaşta belki de en masum kesimse Sovyetler Birliği idi. Ne kadar masum olduğu tartışılır? Ukraynalıları, Kırımlı Türkleri, Azerileri, Ahıskalıları sürgün eden zorla askere alan, toplama kamplarında ölünceye dek çalıştıran Sovyetler bu kötülük deryasında en masum olanlarından biriydi. Savaşın en ağır yükünü bu fakir millet çekmişti. Naziler Moskova önlerindeydi. Moskovaya direk çıkan bir tren hattını da ele geçirmişlerdi. Rzev ve Smolensk gibi yerler çoktan düşmüştü. Kuzeyde Leningrad ortada Moskova ve Güneyde Stalingrad'a kadar uzanan bir hatta savaş tüm hızıyla devam ediyordu.

Sovyetler uzun uğraşlar ve kanlı muharebeler vererek Nazileri Berlin'e atmayı başarmıştı. Ancak 2.Dünya savaşına baktığımızda sık sık Amerikalıların başarılını görürüz. Onların dizilerini ve filimlerini takip ederiz. Bu Amerikan'ın etkin propagandasının sonucudur. 2.Dünya Savaşıyla ilgili çevrilmiş Amerikan yapımı filim ve dizilere bakarsanız hepsinin Oscar aldığını oyuncularının köşeyi döndüğünü ve en iyi filimlerde oynadığını görürsünüz.

Sovyetlerin Berlin'i aldıktan sonra durduğunu düşünenler yanılırlar. General Zubov ve heyeti batıdaki savaşı bitirir bitirmez doğu yönüne asker kaydırmıştır. Rus ordusu 1 yıl öncesinden deniz aşırı harekat için hazırlanıyordu. Kızıl Ordunun eğitim videolarına bakarsanız bazı yerlerde kapalı yüzme havuzlarında askerlere yüzme öğretildiği, dalış teknikleri konusunda pratiklikler yaptırıldığını görürsünüz.

Yönünü doğuya çeviren Kızıl Ordu hızla Mançurya yarım adasına yönelmiş ve kıvrak bir kanat harekatıyla Japonya'ı kuzeyden kuşatmıştır.

Güney ve Doğu yönünde Amerika ve İngiltere ikilisiyle uğrayan Japonya büyük bir şok yaşamış General Tojo acil önlem için Tokyo'da toplantı üstüne toplantı düzenlemiştir. Japonlar, Sovyetlere karşı acımasız saldırılarla direniş sergilemiştir. İntihar bombacıları, sivil halkın bubi tuzağı olarak kullanılması ve ölen hayvanların içne mayın yerleştirilmesi başlıca tuzaklar arasındadır. Japonlar Kızıl Orduyla baş etmek için haşare arttırıcı ilaçları ormanlara dökmeyi ve nehir sularını zehirlemeyi de ihmal etmemişti.

Sovyetler yerel halkın desteğini alarak (Kore, Vietnam, Çin, Kamboçya, Laos vb halk grupları) Japonlara darbe üstüne darbe vurdu. Kore ve Vietnam kurtarıldı. Doğu Çin ve Mançurya da kurtarılan bölgeler arasındaydı. Yani Sovyetler Birliği kısa sürede Avrupa kıtası kadar bir alanı Japonlardan temizlemişti.

Mançurya operasyonundan sonra Sovyetler adalara çıkmaya karar vermişti. Yalnız barış konferanslarında Amerika ve İngiltere bu tür operasyona karşıydı. Amerika, Sovyetlere olan yardımı kesmişti. İngiltere ise Sovyetlere karşı savaş sonrası siyaset planları içerisindeydi. Sovyetlerin Güneydoğu Asya ve Çin gibi ülkelerde at oynatması hoşlarına gitmiyordu. Buralar İngiltere imparatorluğunun eski sömürgeleriyle doluydu.

Sovyet generalleri Japon ana takım adalarına çıkmak için planlarını yapmışlardı. General Aleksandır Vasilevsky operasyonları yürütüyordu. Sovyetler en kuzeydeki adaya çıkartmayı yapmıştı. Hokkaido adası Sovyetlerin eline geçmişti. Hemen ardındansa Amerikalılar atom bombasını patlatmıştı. Sovyetler ana adalara çıkan ilk devlet olmuş ve Amerika ile İngiltere ikilisini endişelendirmişti. Sovyetler Tokyo için hazırlık yapmış fakat Stalin'den dur emri gelmişti. Amerikalıların ikinci atom bombasını atması üzerine Kızıl Ordu generalleri askerlerin herhangi bir çıkarma durumunda bu felaketten etkileneceğini düşünüyorlardı. Çünkü Amerika atom bombalarının patlatılmasını en yakın dostu İngiltereden bile gizlemişti.

Japonlar her koldan kuşatılmış İmparator, başbakan general Tojo'yu yanına çağırarak planlar içerisine girmişti. Japon halkı hem yorgun hem umutsuzdu. Teslim olma kültürü Japonlarda hiç olmayan bir şeydi. Teslim olmak Japonlarda onursuzca ve geleneklerine son derece ters bir hareketti. Adalara çıkarma olması durumunda ise yapılacak direniş Japonya'nın sonunu getirecekti.

Amerikalı generaller çıkarmanın 1 milyon askere maal olacağına dair Truman'ı dolduruyordu. Churchill'de ana karaya çıkmama taraftarıydı. Çünkü buna ne Amerikan'ın ne de İngiltere'nin gücü yeterdi.

Amerikan kamuoyu Nazilerle beraber savaşın bittiğini düşünüyor ve artık askerlerin evlerine sağ salim dönmesini bekliyordu. İngiliz kamuoyu da aynı şekildeydi.

Nitekim Japonlar yapılan yoğun görüşmeler ve tartışmalar sonucu Amerika'ya teslim olmayı tercih etti. Sovyetler işgal ettiği Japon adalarından çıktı. Amerikalılar zaferlerini her ne kadar koşulsuz ve şartsız Japonya'yı teslim aldık deseler bile olayın aslı öyle değildi. Japon generaller kraliyet ailesine ve mahiyetine hiçbir zarar gelmeyeceği. İmparatora saygı duyulacağı ve savaşta yıkım gören yerlerin onarılması karşılığında teslim olmuşlardı. Ayrıca idam gibi bir şey asla söz konusu olmayacaktı.

Sonuç olarak, Sovyetlerin işgali ve Doğu cephesi muharebelerine girişi olmasaydı Amerika Japon adaları için büyük kayıplar verecekti. Ancak Amerikalılar sinsi siyasi hamle ve propagandalarıyla pastadan en büyük payı almayı bildi. Pasifikte işgal ettikleri yerler bugün hala kendilerine bağlı. Aynı şekilde bugün Japonya'da da hala Amerikan hakimiyeti üstün. Japonya ağır silah sanayi geliştirmesi veya düzenli ordu kurması kesinlikle yasak. Yurtdışına operasyon yapma yetkisi ise yine Amerika'ya bağlı. Amerikadan kat kat fazla kayıp veren Sovyetler ve İngiltere ise 2. Dünya Savaşında adları geçmeyen devletler arasında yer alıyor. Sovyetlerin Japon takım adalarına çıktığı ve ana adalardan biri olan Hokkaido adasını ele geçirdiği bugün hala gizlenen olaylar arasında yerini alıyor.

Emre Erden

 

 
Toplam blog
: 203
: 322
Kayıt tarihi
: 16.11.13
 
 

1991 İskenderun doğumlu. EMU Mütercim Tercümanlık, Amasya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezun..