Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '17

 
Kategori
Özel Günler
 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Nasıl Değerlendirilmeli

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Nasıl Değerlendirilmeli
 

Bağımsız yaşam kursu resmi


3 Aralık Dünya Engelliler günü bu gün kutlanacak bir gün değildir sadece engellilere yaşatılan sorunlar gündeme getirilir farkındalık oluşturmaya çalışılır.

Tekerlekli sandalyeye oturarak gözünü kapatarak farkındalık olmaz. Onun adına ben engellilerden kaçma Faaliyeti diyorum. Bu gün eğlenilecek bir gün’de değil belki engellilerle engelsizlerin birlikte vakit geçireceği eğlenceler olabilir. Bu gün sadece engellilerin toplandığı kendimizin çalıp söylediği ve dağıldığı günlerde olmamalı.

Asıl mesaj topluma olmalı asıl bu Faaliyetlere engelsizler katılmalı. Ön yargılar aza indirilmeli. Toplum engelliyi tanımıyor. Toplumun Zihinsel algısını değiştirecek Faaliyetler yapılmalı. Aciz insan fikrini güçlendirecek Faaliyetlerden uzak durulmalı. Engellileri ve Engelliliği istismar edenlere fırsat verilmemeli. Engelli Hakları bir lütuf değil temel İnsan Hakları olduğu vurgulanmalı. Radyo TV Programları Gazete yazıları olumlu bir imaj üzerinden konuları işlemeli. Programlarda konuşma yapan büyükler birazcık ta olsa okumalı. Engeline rağmen gibi cümleler kurulmamalı. Engelli kardeşlerimiz gibi tuhaf cümleler hoş durmuyor. Her insan bir engelli adayı gibi tehdit içeren sözler fayda sağlamaz. Sizleri çok seviyoruz yâda siz bizim için çok değerlisiniz sözleri inandırıcı değil bu sözleri sadece 3 Aralık yâda 10+16 Mayısta duymak popülist kaçıyor. Sesinize ayrı bir ton katarak konuşmalar yapmak ve işi dramatize etmek gülünç hele hiç okumadan ağzına ve aklına her geleni söyleyen büyüklerin olması onlara karşı sevgimizi ve saygımızı azaltıyor.

Engellilik mesele olduğunda dağ başındaki çobanla Profösörün bilgi düzeyi aynı  olması düşündürücü lütfen sayın büyüklerim 3 Aralıkta Engellileri kedi yavrusu gibi sevmeyelim.

Engelliler cinsiyetsiz değildir. Bir yönetici de olsa benim iznim olmadan bedenime dokunulmasını istemiyorum.

3 Aralık toplantıları Engelliye Engelliliğin anlatıldığı programlardan öte geçemiyor. Son yıllarda bu Programlara ilgi gittikçe azalıyor.

Bir de o günlerde Engellileri toplayıp vur patlasın çal oynasın iyiki de engelli olmuşuz der gibi eğlenmek garip.

Ben Engellilerle engelsizlerin bir arada olduğu Kültür Sanat Spor ve Farklı çalışmaları ayrı tutabilirim.

Salih Arıkan,Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..