Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '15

 
Kategori
İnançlar
 

3 ayların anlamı

3 ayların anlamı
 

3 AYLAR


20 Nisan 2015 Pazartesi günü İslam dünyasının mübarek ayları başladı. Ramazan ile tamamlanan bu süreç acaba neyi simgeliyor? Acaba bizlere verilen mesaj ne olabilir?

Recep, Şaban ve Ramazan...

Bu aylar Dünyamızın uydusu ayın dünya çevresinde 354 günlük hareketini temel alan Hicri Takvim’e ait 3 ay. Yani bizim Dünyamızın Güneş çevresindeki 365 günlük turunu baz alan ve bunu 12 aya bölen Miladi Takvim’den farklı bir takvim bu.

Recep ayına bu hafta girdik. Recep ayı Allah’ın ayı. Yani, hadiselerin, olayların iç yüzlerini bizlere aşikar ettiği bir ay bu. Bu ay vasıtasıyla Allah bizlere mesajlarını iletiyor.

Şaban ayı ise Hz.Peygamberin ayı. Allah’ın olaylara dair bizi bilgilendirmesi neticesinde Hz.Peygamber ile hadiseleri yorumladığımız aydır. Yaşayan Kur’an olan Hz.Peygamber sayesinde, Allah’ın mesajını ve kitabını anlıyoruz. Allah’ın tüm isim ve sıfatlarını Hz.Peygamberin giyinmesi ve hal etmesi ile bizler O’nu ve kutsal kitabını anlayabiliyoruz. Hz.Peygamber bir nevi bizlere aracı. Sonsuz olanın güzelliklerini bir nevi bizim dilimize çeviren bir dekoder gibi.

Ramazan ayına gelince...Bu ay ise insana yani bizlere ait. Bizleri çevreleyen olayların iç yüzlerinin aşikar edilmesini ve Hz.Peygamberin verdiği mesajlarla anlamamız için imkan verilmesinin ardından, Ramazan ayında kendi içimize yönelip, iç muhasebemizi yapıyoruz. Arınmak için oruç tutarak sıkıntıya girdiğimiz bir ay bu.

Ne yazık orucu sadece fiziksel bir arınma süreci olarak görenlere. Oruç sadece midemizle tuttuğumuz bir şey olsa, dünyadaki onca aç insan her gün sevap işliyor olurdu. Orucu sadece midemizle değil, aklımızla, gözümüzle, kulağımızla, elimizle, dilimizle, belimizle, ayağımızla tutuyoruz.

Ne demek bu?

Haram olana bakmayarak, el sürmeyerek, aklımızdan geçirmeyerek oruç tutuyoruz...

Ağzımızdan çıkan söze dikkat edip, kimseyi kırmayarak oruç tutuyoruz...

Yanlış yerlere itmeyerek ve başımızı bela ve sıkıntılara sokmayarak oruç tutuyoruz...

Dedikodu ve aleyhte konuşmalara kulak kabartmayarak oruç tutuyoruz...

Bu örneklerin gerisini getirmek mümkün, ancak temel amaç sadece yemekten kısarak oruç tutmak değil, tüm akıl, beden ve duygularımızla oruç tutmak.

Bir nevi akıl, beden ve duygulara hakim olarak nefsimize hakim olmak ve ruhumuzu kılmayı amaçlıyoruz.

Tabii ki Ramazan ile iş bitmiyor. Önemli olan nefes aldığımız her an çevremizdeki her şeyden ve her insandan öğrenmek, her varlıktan, her şeyden her insandan O’nun bize konuştuklarını duymak. Önemli olan bu mesajları yorumlayıp, kendimizi daha iyiye doğru geliştirebilmek.

Hatta daha da önemlisi Ramazan’da nefsimizi kurban edip, Şeker Bayramı’nda nefsimizi kurban etmek.

Bu dünyaya deneyimlemek ve öğrenmek için geldik. O zaman bize sunulan bu eşsiz fırsatı sadece 3 ay ile sınırlamayalım. Hayatımıza her gün uygulayalım.

Sevgiler,

Promete Şems

 
Toplam blog
: 7
: 254
Kayıt tarihi
: 12.08.13
 
 

Kah bir Promete çıkar insana ateşi verir. O ateş ki insanın cehaletini temizler, aklını arındırır..