Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '22

 
Kategori
Güncel
 

3. DÜNYA SAVAŞI MI?

Batı ile Rusya arasında Ukrayna üzerinden patlak verecek olası bir savaş;

3. DÜNYA SAVAŞI’NIN BAŞLAMASINA NEDEN OLUR MU?

 

Covid - 19 küresel salgının neden olduğu ekonomik kriz, dünyada yaşanan mevcut belirsizlikler ve kargaşa ortamı 3. Dünya Savaşı’nın çıkma riskini artırıyor ve tetikliyor.  Tarihte 1929 Küresel Ekonomik Buhranı sonrası da aynı durum yaşanmıştı.

 

Bu kargaşa ortamında Rusya ve Ukrayna krizinin büyüyerek devam etmesi ve taraf ülkelerin stratejik askeri yığınaklar oluşturması büyük bir gerilim yarattı. Söz konusu çıkabilecek bir savaş hem coğrafyayı hem de dünyayı büyük bir sıkıntıya sokar.

 

En korkutucu senaryo ise; Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrasında gerçekleşebilecek olan KÜRESEL ÇATIŞMA’nın yayılarak büyümesi neticesinde 3. Dünya Savaşının tetikleyicisi olma olasılığı olarak görülmektedir.

 

Dağılmış Rusya’nın toprak olarak en kıymet ve değer verdiği ülke olan Ukrayna’dır. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in tarihsel bir öneme sahiptir hatta şehirlerin kraliçesi ve anası olarak ta adlandırılır. Bu yüzden Vladimir Putin stratejik öneme sahip bu bölgeye çok kıymet ve önem vermektedir.

 

1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılması sürecinde ABD ve NATO, Rusya’ya NATO sınırlarının Doğu Almanya hattından “1 inç” bile ileri gitmeyeceğine dair garanti verdikleri halde NATO askeri üslerini Polonya, Ukrayna ve hatta Yunanistan Dedeağaç bölgesine kadar genişletmiştir.

            Putin’in Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararı sonrasında dünyadan büyük tepkiler geldi. Avrupa Birliği, sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasını en güçlü şekilde kınaması ve yaptırım tehdidinde bulunması da durumun daha büyük bir kaosa sebebiyet vermesine neden oldu.

 

“ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'daki Amerikalıların ülkeyi derhal terk etmesi çağrısında bulundu. Tahliye için Ukrayna’ya asker göndermeyeceklerini belirtti. Biden, eğer ikili bir sıcak yaklaşma olursa yani “Amerikalılar ve Ruslar” birbirine ateş açarlarsa bu bir dünya savaşı olur.” Dedi

 

3. Dünya Savaşı’nın başlaması, dünyanın sonu olur. Bunu da hiçbir devletin göze alabileceğini ummuyorum.

 

Peki, gerçekleşebilecek Ukrayna - Rusya savaşı Türkiye’yi nasıl etkiler?

 

Batı ile Rusya arasında Ukrayna üzerinden patlak verecek olası bir savaş Türkiye açısından bir felaket etkisi yaratır.

 

Türkiye her iki ülkeyle de yakın ekonomik, ticari ve askeri ilişkileri bulunuyor.  Krizin büyümesi başta doğalgaz, buğday ve ayçiçek yağı olmak üzere,  gıda, enerji, inşaat-müteahhitlik ve turizm sektörlerinde sıkıntı yaşanmasına neden olabilir.

 

Bir uluslararası ilişkilerci olarak; en büyük risk bazı güçlerin yeni bir savaşa girmenin çıkarları doğrultusunda makul olduğunu düşünmeleridir. Şuan savaşa girmek için hangi büyük adımlar atılıyorsa atılsın ve ne yaşanılıyorsa yaşanılsın Türkiye’nin Kiev ile Moskova arasında tüm bağlarını koruma çabası göstermesi ve soğukkanlı davranması gerekmektedir.

 

Türkiye bir NATO üyesi olarak Rusya ve Ukrayna ilişkilerinin sürdürülebilir geleceği adına tarafsız olmalı, farklı ve yanlış algı yaratacak tüm davranışlardan kaçınmalıdır. Bu konuda uluslararası hukuk çerçevesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu sayesinde Karadeniz’in bir Rus veya Amerikan gölü olmasının önüne geçmek için imzalanmış MONTRÖ antlaşmasına Türkiye sıkı sıkıya bağlı kalmalı ve antlaşmanın gerekliliklerine uyma konusunda taraflara gereken uyarıları yapmalıdır.

 

 Gerçekleşen çatışmanın daha da büyümeden bir an önce son bulması ve barış için en kapsamlı müzakere ve diyalogların yine Türkiye tarafından sağlanması için tüm yolların tekrar denenmesi gerekiyor.

 

 

Güray Gökal

Kişisel Gelişim Uzmanı Yazar

Uluslararası İlişkiler ve Siyasal İletişim Danışmanı

 
Toplam blog
: 17
: 62
Kayıt tarihi
: 08.02.21
 
 

Uluslararası İlişkiler ve Siyasal İletişim Uzmanı | Yazar | Eğitmen | Konuşmacı | 2014 Eğitim ve ..