Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '09

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

3.sayfa manşetleri

3.sayfa manşetleri
 

milliyet.com.tr


İçimizdeki barbarı durdurumaz olduk...

Çamurdan yaratılan insanoğlu ve insankızı, günümüzde bile çamurluktan kurtulamadı. Doğamızda var çamurluk…

İnsanlık tarihi, insanın varoluşundan itibaren kendini tanıma, anlamlandırma ve bu anlamlar doğrultusunda çeşitli araçlar kullanarak bir diğerini yönlendirme, yönlendiremediği yerde öldürmenin, yok etmenin tarihi olmuş.

Canı sıkılınca bile insan öldürmüş, yine bir diğer bir insan.

Günümüz Türkiye’sinin, şu anda mevcut insanları ile birlikteki, ilk çağlardaki taş devri gibi bir dönemde yaşadığını hayal edin…Neler yapıyor olurdu acaba Türk insanı. Bana en tanıdık en bilindik gelen görüntü; her an birbirimizi taşlarla veya taştan oyduğumuz kesici aletlerle parçalıyor olduğumuz.

Öyle kin ve nefret toplumu haline geldik, o derece sabırsız, tahammülsüz, insan sevgisinden uzak her konuda yozlaşmış bir toplum olduk ki, içimizdeki barbarı durdurmak ne mümkün…allahtan kanun nizam var da insanlar biraz biraz çekiniyorlar…yoksa yandık ki ne yandık!

Ters ters mi bakıyor oy gözünü…gıcık gıcık mı konuşuyor kes dilini…erkek kadın birbirini mi aldatıyor, parçala her yerini, balta, bıçak ne geçerse eline .

“Kadının belinden sopayı, karnından sıpayı eksik etme” , “bize kurşun işlemez”, “namus kadının bacaklarının arasında”, “racon kesmeyiz, kafa keseriz", "dostum olmaz, düşmanım yaşamaz"…bu ve bunun gibi binlerce sözler, hep bizim sözlerimiz değil mi?

Dizilerdeki namus cinayetlerini, bizler izleyip onaylamıyor muyuz?

Öyle bir öz-çıkar yoğunlaşması yaşıyoruz ki benden sonrası tufan…

Acıpayam’daki Mehmet Dede(88) de, izlemiş cıbıl cıbılları fantezi yapayım demiş, takmış beline yapay penisi, kendinden 46 yaş küçük karısı Kader’i mutlu etmeye çabalıyor. Kader artık ne düşündü ise düşünmüş, kapmış keseri, neresine denk geldiyse…Mehmet Dede kanlar içinde serilmiş yere, belindeki yapay penisle.

Can Dündar, Anadolu’da son zamanlarda işlenen ve Milliyet’te haber olan bu ve benzeri balta, keser cinayetlerini yorumlamış…"Anadolu’daki seks patlaması”.

Diyor ki; “3. sayfa haberlerini okuduktan sonra cinayet filmleri kesmiyor insanı...Hakikaten burası oldum bittim halim selim insanlar yurduydu da medya mı gelip insanları yoldan çıkardı? Yoksa bütün bunlar oldum olası yaşanıyordu da, iletişim kanallarının açılmasıyla mı daha bilinir, görünür hale geldi? Ben ikinci teze yakınım. Çünkü biraz araştıranlar Sultan Abdülmecid döneminde de Kahire’den göçen Mısır sosyetesi nedeniyle “İstanbul’un namusu elden gitti” diye dertlenen yazılar buluyorlar. Hacivat-Karagöz oyunlarının içeriğini deşenler, ikilinin hamam maceralarında bir Boccaccio erotizmi yakalıyorlar. Nasreddin Hoca’yı Pertev Naili Boratav’ın araştırmasından okuyanlar, bizim ak sakallıda Acıpayamlı Mehmet dedenin teneşirlik azgınlığını keşfediyorlar. Haberler, diziler, filmler, olsa olsa var olan bu azgınlığı biraz tetikliyor, artırıyor, abartılı yansıtıyordur. Anadolu’da mahalle baskısıyla sımsıkı kundaklanmış bedenlerin battaniyesini keser sapıyla biraz kaldırınca altından fışkıran şehvet ve cinnet nasıl da röntgen gibi eleveriyor iç dünyamızı” .

Can Dündar, bu cinayetlere iç dünyamızın yapısının neden olduğu görüşünde. Bu cinayetlerin altında yatan o kadar çok neden var ki; kültürsüzlük, cehalet, eğitimsizlik, göçler, medeniyetler arasında sıkışmalar, geleneksel ahlak ve namus anlayışımız, toplumsal baskı, mahalle baskısı, muhafazakarlaşma, kadın sorunları, bastırılmış cinsel dürtüler, internet, aile içi şiddet …var da var. Soyologlar, antropologlar,psikologlar toplanıp toplanıp konuşuyor, yazıyor çiziyorlar ama nafile… sorun yıllardır çözülemediği gibi hızla da artıyor.

Toplumun bu hale gelmesinde iç dünyamız kadar, medyanın rolü de çok büyük. Magazin programları ve haberleri zaten hepimizin bildiği, izlediği gibi ipin ucunu kaçırmış vaziyette. Medya, reyting uğruna konuyu derinlemesine incelemek ve soruna çözüm önerileri getirmek yerine sadece teşhir edici bir rol üstlenmiş.

İnsanımızın iç dünyası rahatlamadıkça, medya da bu iç dünyayı daha da işin içinden çıkılmaz hale getirdikçe, daha çok kanlı cinayet okuruz, duyarız.

Ya taş devrinde yaşıyor olsaydık!

___________________________________________________

Anadolu’daki seks patlaması / Can Dündar - Milliyet 26 Ocak 2009
http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1051610&AuthorID=75&Date=26.01.2009&b=Anadoluda%20seks%20patlamasi&a=Can%20Dundar&ver=11

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..