Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

3.Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali

3.Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali
 

3. ULUSLARARASI BURSA İPEK YOLU FİLM FESTİVALİ 28 KASIM - 4 ARALIK 2008


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali 28 Kasım – 4 Aralık 2008 tarihleri arasında sinemaseverlere geçtiğimiz yıllardan daha renkli bir festivalle ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Zengin film programı, etkinlikleri ve sürprizleri ile üçüncü yılında daha da büyüyen ve gelenekselleşme yolunda hızla ilerleyen festival, bu yıl ilk defa Türk filmlerinin yarışacağı Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nı düzenliyor.

İlk kez düzenlendiği 2006 yılından bugüne, Bursalı sinemaseverlerden yoğun ilgi gören ve geçtiğimiz yıl 20 binin üzerinde izleyiciye ulaşan Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, resmi programında 12 farklı ülkeden 12 ilk filmin yarışacağı Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması ve yine uluslararası festivallerde ödül almış ilk filmlerin yanı sıra, Cannes, Berlin, Venedik ve Sundance gibi sinema dünyasının saygın festivallerinde ilgiyle karşılanan filmleri, 7 gün boyunca sinemaseverlerle buluşturacak .

Ünlü yönetmenlerin 2008-2009 sezonunda gösterime girecek en yeni filmlerini de programına alan festival, çoğu ilk kez Türk izleyicisi ile buluşacak yapıtlardan, yenilikçi genç kuşağın eserlerini de kapsayan, geniş bir yelpazede, herkesin ilgi alanına hitap edecek, 35 ülkeden 130’a yakın uzun ve kısa metraj filmle, Bursalı sinemaseverlere, görkemli bir görsel şölen sunmaya hazırlanıyor .

Bu yıl Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde gösterilecek olan filmler, Dünya Sinemasının seçkin örneklerinin yer aldığı “Panorama”; “Aykırı Gerçekler”; “İpek Yolu Üzerinden: Bosna-Hersek”; “Ulusal ve Uluslararası Altın Karagöz Uzun ve Kısa Metraj Yarışma Filmleri”; “Geleceğin Ustalarından Ödüllü İlk Filmler”; “Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov”; “Çocuk Kervanı”; “Özel Gösterimler: Türk Sineması”; “Yeşilçam Klasikleri”; “Engelsiz Filmler Kuşağı” ve “Yarışma Dışı Kısa Filmler” olmak üzere 14 farklı başlık altında toplandı .

Festivale bu yıl yerli ve yabancı 400’e yakın oyuncu, yönetmen, yapımcı, yazar ve basın mensubu konuk olarak katılacak ve film gösterimleri sonrasında yapılacak olan söyleşilerde Bursalı sinemaseverlerle bir araya gelecek. Ayrıca ücretsiz sinema kursları, atölye çalışmaları, sergileri ile birçok ilginç yan etkinliği de izleyicilerle buluşturacak.

Festivalin bu yılki afiş ve tanıtım kampanyası Young & Rubicam Reklamevi tarafından hazırlandı.

<ı>

<ı>Festival Danışma Kurulu

<ı>

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin bu yılki Danışma Kurulu; film yönetmeni Semir Aslanyürek; Türk sinemasının unutulmaz oyuncularından İzzet Günay; sinema yazarı Sevin Okyay; Türk sinemasına büyük emekler veren Lale Film’in kurucusu Necip Sarıcı; İstanbul Film Festivali’nde 16 yıl görev alan Ali Sönmez ve Altyazı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fırat Yücel’den oluşuyor .

<ı>Festivalin Kalbi Tayyare Kültür Merkezi’nde Atacak!

3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin merkezi, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Tayyare Kültür Merkezi. Festivalde yer alan “Muhterem Nur ve Sezer Sezin Film Afişleri Sergisi”; gazeteci ve televizyoncu Tuluhan Tekelioğlu’nun “Ayaküstü Cevaplar” adlı video yerleştirmesinin yanı sıra; yönetmen ve oyuncularla yapılacak söyleşiler ve “Ücretsiz Sinema Kursları” da Tayyare Kültür Merkezi’nin çok amaçlı salonlarında gerçekleştirilecek.


<ı>

<ı>

<ı>Festival Sinemaları ve Biletler

<ı>

Bu yıl, festival merkezi olarak kullanılan Tayyare Kültür Merkezi’ndeki tarihi sinema salonu başta olmak üzere, Burç Sineması, Korupark Alışveriş Merkezi’nde bulunan Korupark Cinetech Sinemaları ve Bursa Kent Müzesi Sinema Salonu’nda yapılacak film gösterimlerinin saatleri, 9:30, 11.30, 14.00, 16.30, 19.00 ve 21.30 olarak belirlendi.

Festivalin bilet fiyatları tüm seanslarda tam 3 YTL, indirimli 2 YTL olacak. Hafta içi günleri Tayyare Sineması’nda 9:30’da gerçekleştirilecek olan “Çocuk Kervanı” ve Bursa Kent Müzesi’nde gösterilecek “Engelsiz Filmler Kuşağı” bölümlerinde yer alan filmlerin tümü ÜCRETSİZ.

Festival biletleri 21 Kasım 2008 tarihinde satışa sunulacak. Sinemaseverler izlemek istedikleri filmleri kaçırmamak için, biletlerini, filmlerin gösterileceği sinemaların gişelerinden bu tarihten itibaren satın alabilirler.


<ı>

<ı>Festivalin Açılış Gecesi

<ı>

Festivalin 28 Kasım 2008 Cuma gecesi saat 18.30’da gerçekleştirilecek Açılış Töreni’nin mekânı, Bursa’nın “Hyde Parkı” olmaya hazırlanan, eski <ı>“Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası”nın yerinde kurulan Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi.

Sinema ve tiyatro oyuncuları Korhan Abay ve Ebru Cündübeyoğlu’nun sunacağı geceye T.C. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, açılış filmi “Elveda Gülsarı”nın yönetmeni Ardak Amirkulov ve Cengiz Aytmatov’un eşi Maria Aytmatova da katılacak.

Sinemamızın iki büyük divası Muhterem Nur ve Sezer Sezin’e “Onur Ödülleri’nin takdim edileceği gecede, ayrıca Türk sinemasına yardımcı oyuncu olarak büyük emekler vermiş olan Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz’a “Emek Ödülleri” verilecek.

Festivalin yarışmalı bölümünde ve yarışma dışı bölümlerinde gösterilen filmlerin, yerli ve yabancı yönetmen ve oyuncularının yanı sıra, sanat, iş ve siyaset dünyasından pek çok ismin de konuk olarak katılacağı gecede, şarkıcı Teoman şarkıları ve kendisine eşlik edecek sürpriz bir isimle sevenleri ile buluşacak.

<ı>Festival Cengiz Aytmatov’un “Elveda Gülsarı” Filmi İle Açılıyor

<ı>

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, Cengiz Aytmatov’un aynı adlı romanından Ardak Amirkulov’un sinemaya uyarladığı 2008 yapımı “Elveda Gülsarı” filmi ile Bursalı sinemaseverlere merhaba diyecek.

Elveda Gülsarı, Kırgız edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan Cengiz Aytmatov’un en güzel romanlarından biridir. Gülsarı adındaki safkan atın doğumundan, yaşlanarak ölümüne kadar geçen fırtınalı hayat macerası, romanın ana konusu gibi görünür. Romanda, değişen hayat karşısında ilerleyen yaşlarında, bu değişimde kendi emeği de olmasına rağmen bocalayan, değişim adı altında değerlerin sökülüp atıldığını geç de olsa fark eden, bir adamın yaşadıklarını anlatılır. Aytmatov bu eserinde <ı>“Kırgız köylüsünün dertlerini duyurmaya çalışmış, onlardan hep daha fazlasını isteyen, ama teşekkürü çok gören totaliter zihniyete göndermeler yapmıştır.”

<ı>

Yönetmen Ardak Amirkulov, sinema uyarlaması oldukça zor olan Cengiz Aytmatov romanlarının en önemlilerinden birini, sinemaya uyarlamakta büyük bir başarı gösterirken, aynı zamanda Kırgızistan’ın eşsiz doğasını, pastoral güzelliğini filminde bir oyuncu gibi kullanmıştır.




<ı>

<ı>

<ı>Festivalin Kapanış Gecesi

<ı>

Festivalin Kapanış Gecesi 4 Aralık 2008 Perşembe gecesi saat 19.30’da Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Sinema ve tiyatro oyuncuları Korhan Abay ve Güner Özkul’un sunacağı gecede, Ulusal ve Uluslararası Altın Karagöz Uzun ve Kısa Metraj Film Yarışmaları’nda ödül kazanan eserlerin sahiplerine ödülleri takdim edilecek.


<ı>

<ı>

<ı>Festival, Hint Filmi “İpek Düşler / Kanchivaram” İle Kapanıyor!

<ı>

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, Bollywood sinemasının en önemli ve üretken yönetmeni olarak kabul edilen Priyadharshan’ın Toronto Film Festivali’nde gösterilen ve büyük beğeni toplayan sıra dışı filmi “İpek Düşler/ Kanchivaram” filmi ile kapanıyor.

Hint sinemasının en fazla kazanan ve neredeyse tüm filmlerinde hep kötü karakteri canlandıran aktörü Prakash Raj’ın hiçbir ücret almadan oynadığı ve ilk kez iyi bir karakteri canlandırdığı filmin konusu şöyle: <ı>“Hint yerel giysisi Sari dokumacısı olan Vengadam, düşük sosyal statüsü nedeniyle, asla kendi yarattığı giysileri almaya yetecek kadar para kazanamaz. Sözünü yerine getirmemesi durumunda lanetleneceğine inanan cemaatinin itirazlarına rağmen, kızı doğduğunda, gelin olurken, onu en iyi cins ipek kumaşla donatacağına yemin eder. Sözünü yerine getirebilmek için her gün bir tel ipek iplik çalar ve geceleri gizlice dokur. Ancak ipeğe ulaşma durumu tehlikeye girince, Vengadam sözünü tutmak için bir yol bulmak zorunda kalır.

<ı>Festivalin “Onur Ödülleri” 50’li Yıllar Türk Sinemasının

<ı>İki Büyük Divasına!

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin her yıl verilen ‘Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri, sinemamızın iki büyük divası Muhterem Nur ve Sezer Sezin.

Sanatçılar, Türk Sinema Tarihi’nde ‘Sinemacılar Dönemi’ olarak bilinen 1949-1959 yılları arasında oynadıkları filmlerde, <ı>“teatrale kaçmayan doğal oyunculukları ve oynadıkları karakterlere kattıkları güçlü etki ile sinemamızın ilk kadın starları olmalarının yanı sıra, ithal filmlerin sinema salonlarına seyirci çektiği bir dönemde, Türk seyircisinin yerli filmlere olan ilgisini arttırmasına sağladıkları katkı” nedeni ile ödüle değer görüldüler.

Muhterem Nur ve Sezer Sezin’e ödülleri, festivalin Açılış Töreni’nde takdim edilecek. Ayrıca sanatçıların birer filmi, yıllar sonra yeniden beyazperdede gösterilecek.

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde iki yıldır verilen Onur Ödülü’nün sahibi geçtiğimiz yıl Fatma Girik olmuştu. Girik, ödülünü ilk festivalde Umut Ödülü’nün sahibi olan genç yönetmen Çağan Irmak’ın elinden almıştı.


<ı>Festivalin “Emek Ödüllerinin” Sahibi Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz

Uluslararası bir etkinlik olarak dünya sinemasının, usta ve yeni yönetmenlerinin filmlerini ülkemiz sinema seyircisi ile buluştururken, diğer yandan, sinemamızın usta yönetmenlerinin son filmlerini ve genç yönetmenlerin ilk filmlerini de sinema salonlarına taşıyan ve seyirciyle buluşturan Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali sadece evrenselden yerele değil, <ı>‘yerelden evrensele’ de uzanmanın gerekliliğine inanmaktadır .

Bu anlamda sinemamıza ve sinemamızın büyük değerlerine de sahip çıkan festivalimiz, <ı>“sinemanın popüler, ancak aynı zamanda kolektif bir sanat olduğunu, perdenin önündeki isimleri saygıyla anarken, kimi zaman başrole, oyunuyla yardımcı olan oyuncuları, ışığıyla ve renkleriyle hayat veren görüntü yönetmenleri ve ışıkçıları, tasarımlarıyla yeni bir dünya kuran sanat yönetmenlerini, kısaca sinema sanatını sanat yapan ‘emekçilerin’ de saygıyla anılması gerektiği düşüncesi” ile bu yıl ilk kez ‘Emek Ödülleri’ veriyor .

Filmlerin siyah beyaz olduğu dönemde de, renkli olduğu dönemde de hep onlar vardı. Yüzden fazla filmde oynamalarına rağmen, yüzlerini ve hangi filmlerde oynadıklarını bir çırpıda söyleyiversek de, isimlerini çoğu kez bilmediğimiz ya da hatırlamadığımız, sinemamızın iki yardımcı emektar oyuncusu Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz, bu yıl ilk kez verilen ve her yıl verilmesi kararlaştırılan ‘Emek Ödülleri’nin ilk sahipleri oluyor.

Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz’a ödülleri, festivalin Açılış Töreni’nde takdim edilecek.

<ı>Festival Film Programı

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

· AÇILIŞ VE KAPANIŞ FİLMİ (2 FİLM)

· SÜRPRİZ FİLM (1 FİLM)

RESMİ SEÇİM:

· ULUSLARARASI ALTIN KARAGÖZ UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI (12 FİLM)

· GELECEĞİN USTALARINDAN ÖDÜLLÜ İLK FİLMLER ( 6 FİLM)

· PANORAMA (DÜNYA SİNEMASI) (18 FİLM)

· AYKIRI GERÇEKLER (BELGESEL) ( 6 FİLM)

· İPEK YOLU ÜZERİNDEN: BOSNA-HERSEK ( 6 FİLM)

· BOZKIRIN OZANI: CENGİZ AYTMATOV ( 6 FİLM)

· YEŞİLÇAM KLASİKLERİ ( 3 FİLM)

· ÇOCUK KERVANI ( 6 FİLM)

· ENGELSİZ FİLMLER KUŞAĞI ( 5 FİLM)

TÜRK SİNEMASI 2008

· ULUSAL ALTIN KARAGÖZ UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI (10 FİLM)

· ÖZEL GÖSTERİMLER ( 4 FİLM)

KISA FİLMLER

· ULUSLARARASI ALTIN KARAGÖZ KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI (12 FİLM)

· ULUSAL ALTIN KARAGÖZ KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI (10 FİLM)

· YARIŞMA DIŞI KISA FİLMLER (10 FİLM)

<ı>

<ı>Altın Karagöz Ödülleri Sahiplerini Bekliyor!

<ı>

Türkiye festivaller takvimindeki yerini her yıl daha fazla hissettiren Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, bu yıl ulusal ve uluslararası olmak üzere, uzun metraj ve kısa metraj kategorilerinde aynı anda düzenlediği 4 yarışma ile de Türkiye’de yapılan festivaller arasında öne çıkıyor.

Her yıl geleneksel olarak düzenlediği yarışmalarda, verdiği parasal ödülleri ile film yapımını özendirerek, her yıl üretilen yeni filmleri seyircilerle buluşturan bir festival olmanın ötesine geçip, aynı zamanda sinema sanatına katkıda bulunan bir festival olma kimliğini de kazanmayı hedefleyen Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, bu yıl yeni bir ilke imza atarak düzenlediği Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nda vereceği 75.000 YTL para ödülü ile yurtdışında büyük başarılar kazanan ve film sayısı her yıl hızla artan Türk sinema sektörünün gelişimine katkı sağlarken, Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması ile ulusal ve uluslar arası platformda zor bir iş üstlenerek, <ı>‘ilk filmini çeken genç yönetmenleri’<ı> destekliyor .

Genç yönetmen adaylarının ve belki de geleceğin sinema ustalarının, sinema sanatına duydukları heyecana ortak olan festival, Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması ve Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışmaları düzenliyor. Kısa film yarışmalarının diğer benzer yarışmalardan ayrılan en önemli özelliği ise ‘diyalogsuz’ kısa filmlerin yarışacak olması.

Festivalin yarışmalı bölümlerinde yer alan 4 kategoride seçici kurulların değerlendirmesi sonucu ödüle değer bulunan tüm sanatçılara ödülleri, festivalin son günü 4 Aralık 2008 Perşembe gecesi, Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan Festival Kapanış Töreni’nde verilecek.

· Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması

İlk filmlerini çeken yönetmenlerin, eserlerinin yarışacağı Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması ilk kez geçtiğimiz yıl düzenlenmiş ve Bursa’da, dünyanın dört bir yanından, genç sinemacıların filmleri yarışmıştı.

Bu yıl toplamda 12 filmin ‘Altın Karagöz Ödülü’ için yarışacağı bu bölümde, filmler jüri tarafından En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde değerlendirilecek.

Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film kategorisinde ödüle değer görülen filme ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 40.000 Amerikan Doları para ödülü verilecek. En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde jüri tarafından ödüle değer görülenler ise ‘Altın Karagöz Ödülü’ almaya hak kazanacak.

<ı>Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Yarışma Jürisi

Amerikan bağımsız sinemasının en aykırı yönetmenlerinden Jim Jarmush ve Japon bağımsız yönetmen Gregg Araki dahil, pek çok bağımsız filmin yapımcısı olan Amerikalı yapımcı Jim Stark; sinema yazarı ve SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay, Fransız romantik komedilerinin vazgeçilmez oyuncusu Fabienne Babe; Padre Nuestro filminin Meksikalı yönetmeni Christopher Zalla ve Kazakistan’da düzenlenen Avrasya Film Festivali sanat yönetmeni Gülnara Abikeyeva bu seneki seçici kurulda yer alan isimler.

<ı>Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü:

Okan Arpaç, Banu Bozdemir ve Burçin S. Yalçın’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi belirlediği en iyi filme “SİYAD En İyi Film Ödülü’”nü verecek.

Altmışa yakın filmin değerlendirmeye alındığı yarışmalı bölümde, Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nda Altın Karagöz Ödülü için bu yıl yarışacak filmler şunlar[1]:

· <ı>Bu Denizin Tuzu / Salt of This Sea <ı>– Annemarie Jacir / Filistin /2008 (ilk gösterim)

· <ı>Carmo Yollara Düştü / Carmo Hit The Road <ı>– Murilo Pasta / İspanya / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>Diyet / The Debt <ı>– Assaf Bernstein / İsrail / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>Ebabil / Swift <ı>– Abay Kulbay / Kazakistan / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Fujian’da Hüzün / Fujian Blue <ı>- Robin Weng / Çin / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>İki Çizgi / Two Lines <ı>– Selim Evci / Türkiye / 2008

· <ı>İlgisiz / Unrelated<ı> – Joanna Hogg / İngiltere / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>İz Sürücü / The Investigator <ı>– Atilla Gigor / Macaristan / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>Tek Kişilik Dans / Continental <ı>– Stephane Lafleur / Kanada / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>Thomas / Thomas <ı>– Miika Soini / Finlandiya / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>Uyurgezer Ülke / Sleepwalking Land <ı>– Teresa Prata / Mozambik, Portekiz 2007 (ilk gösterim)

· Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali kapsamında bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan ve gelişen Türk sinemasının en yeni ve çarpıcı örneklerinin yer alacağı bu bölümde toplamda 10 Türk Filmi ‘Altın Karagöz Ödülü’ için yarışacak. Filmler jüri tarafından En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde değerlendirilecek.

En İyi Film kategorisinde ödüle değer görülen filme ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 50.000 YTL para ödülü, En İyi Yönetmen dalında ise ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 25.000 YTL para ödülü verilecek.

En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde seçici kurul tarafından ödüle değer görülenler ise ‘Altın Karagöz Ödülü’ almaya hak kazanacak.

<ı>Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Yarışma Jürisi

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Yarışması jüri başkanlığını sinemamızın büyük ismi Hülya Koçyiğit üstleniyor.

Bu yıl TÜYAP Kitap fuarının Onursal Konuğu seçilen, “Kırk Yedililer” romanının yazarı ve “Benim Sinemalarım” filminin yönetmeni Füruzan; “Vicdan” ve “Mutluluk” filmlerinin oyuncusu Murat Han; “Deli Yürek Bumerang Cehennemi”, “Pars: Kiraz Operasyonu” filmlerinin yönetmeni Osman Sınav; Moğollar Grubu’nun kurucusu ve “Selvi Boylum Al Yazmalım” dahil unutulmaz filmlerin unutulmaz müziklerini besteleyen Cahit Berkay; sanat yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler ve görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı bu seneki jüride yer alan isimler.

<ı>Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü:

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Yarışma’sında yer alan filmleri izleyip değerlendirecek olan, Tunca Arslan, Nihal Bengisu Karaca ve Deniz Yavuz’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi belirleyeceği filme “SİYAD En İyi Film Ödülü”nü verecek.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’na başvuru yapan 40’a yakın film arasından, senaryo yazarı Hüseyin Kuzu, yönetmen Turgut Yasalar ve görüntü yönetmeni Çetin Tunca’dan oluşan ön jürinin yarışmalı bölüme kabul ettiği filmler şunlar:

· <ı>Başka Semtin Çocukları / Children of the Other Side <ı>– Aydın Bulut / Türkiye / 2008

· <ı>Dilberin Sekiz Günü / Dilber’s Eigth Days <ı>– Cemal Şan / Türkiye / 2008

· <ı>Fırtına / The Storm <ı>– Kazım Öz / Türkiye / 2008

· <ı>Gitmek / My Marlon and Brando <ı>– Hüseyin Karabey / Türkiye, Hollanda / 2008

· <ı>Gökten Üç Elma Düştü / Three Apples Fell from the Sky <ı>– Raşit Çelikezer / Türkiye / 2008

· <ı>Gölge / Shadow <ı>– Mehmet Güreli / Türkiye, Almanya / 2008

· <ı>Hayatın Tuzu / The Salt of Life <ı>– Murat Düzgünoğlu / Türkiye / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>Nokta / Dot <ı>– Derviş Zaim / Türkiye / 2008

· <ı>Son Cellat / The Last Hangman <ı>– Şahin Gök / Türkiye / 2008

· <ı>Süt / Milk <ı>– Semih Kaplanoğlu / Türkiye, Fransa, Almanya / 2008

<ı>

<ı>

· Ulusal ve Uluslararası Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışması

Festival, kısa film üretimini özendirerek, gelişimine katkı sağlamak ve kısa film çeken sinemacıları desteklemek için geçtiğimiz yıl ilk kez gerçekleştirdiği ve 450’ye yakın başvurusu ile bir rekora imza attığı ‘Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nı düzenlemeye devam ediyor. Festival, bu yıl ilk kez hayata geçirdiği ‘Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’ ile dünyanın birçok ülkesinden kısa filmi yarıştırırken, Bursa seyircisine de kısa film izleme alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor.

‘Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nı diğer kısa film yarışmalarından ayıran özelliği, hikâyelerini diyaloglarla anlatmak yerine, sinemanın görsel gücünü kullanarak anlatan ‘Diyalogsuz’ filmleri yarıştırıyor olması.

Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nda 10 film ‘Altın Karagöz Ödülü’ için yarışacak. Birinci gelen kısa filmin sahibi Altın Karagöz Ödülü’nün yanı sıra 8.000 YTL Para Ödülü’nü almaya hak kazanacak.

Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nda ise toplam da 12 film ‘Altın Karagöz Ödülü’ için yarışacak. Birinci gelen kısa filmin sahibi Altın Karagöz Ödülü’nün yanı sıra ‘8.000 Amerikan Doları Para Ödülü’nü almaya hak kazanacak.

Altyazı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve SİYAD Üyesi Fırat Yücel, Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Made in Europe” filmi ile ödül kazanan, yönetmen İnan Temelkuran ve festivalin danışma kurulu üyesi Ali Sönmez’den oluşan Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışması ön seçici kurulu, ulusal ve uluslararası kategorilerinde başvuru yapan 138 film arasından yarışmaya katılacak ulusal kategoride 10, uluslararası kategoride 12 filmi belirledi .

<ı>Ulusal Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışma Jürisi ve Yarışacak Filmler

Gazeteci ve belgesel film yönetmeni Emel Çelebi, sinemaya yönetmen yardımcısı ve yapımcı olarak uzun yıllar emek veren Leyla Özalp ve geçtiğimiz yıl festivale Uluslararası Yarışma Bölümü’nde gösterilen “Diriler ve Ölüler / Zıvı I Mrtvi” filmi ile konuk olan Hırvat yönetmen Kristijan Milic isimlerinden oluşan jürinin belirleyeceği Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nda yarışacak olan filmler şunlar :

· <ı>Açık Rüya / Lucid Dreaming <ı>- Gökhan Atakan / Türkiye / 2008

· <ı>Aklımın Odaları / Mind Games <ı>- Can Fakıoğlu / Türkiye / 2008<ı>

· <ı>ID <ı>- Simge Gökbayrak / Türkiye / 2008 <ı>

· <ı>Ölüler / The Dead <ı>- Ahmet Turgul / Türkiye / 2008

· <ı>Razor <ı>- Hemi Behmoaras / Türkiye / 2008

· <ı>Siyah Beyaz / Black White <ı>- Kemal Tezcan / Türkiye / 2008

· <ı>Tavşan Tavşan / Rabbit Rabbit <ı>- Burak N.Kurt, Münire Bozdemir / Türkiye / 2008<ı>

· <ı>Tek Notalık Adam / The One Note Man <ı>- Dağhan Celayir / Türkiye / 2008<ı>

· <ı>Utanç / Shame <ı>- Hasan Gündüz / Türkiye / 2008

· <ı>Yabancı / The Stranger <ı>- Can Oral / Türkiye / 2008

<ı>Uluslararası Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışma Jürisi ve Yarışacak Filmler

San Sebastian Film Festivali’nde son filmi “Pandora’nın Kutusu” ile Altın İstiridye Ödülü’nün sahibi olan yönetmen Yeşim Ustaoğlu, Festivalin Aykırı Gerçekler bölümünde gösterilen “Graffiti” filminin yönetmeni Jon Reiss ve Portekiz Kısa Film Ajansı’nın düzenlediği Curtas Vila do Conde Uluslararası Film Festivali yöneticilerden biri olan Miguel Dias isimlerinden oluşan jürinin belirleyeceği Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’nda yarışacak olan filmler ise şunlar :

· <ı>Acımasızlık / Cold Blood <ı>-<ı> <ı>Amir Mehran / İran / 2008

· <ı>Bekleyiş / The Waiting <ı>- Emine Emel Balcı / Türkiye / 2008

· <ı>Bir Başka Akşam / Another Evening Goes By <ı>- B. Sangeeth Kumar / Hindistan / 2008

· <ı>Bugün Burada Değilim / I'm not Here Today <ı>- Gustavo Taretto / Arjantin / 2008

· <ı>İki Metre / Two Meters <ı>- Javier Mrad, Javier Salazar, Eduardo Maraqqi / Arjantin / 2008<ı>

· <ı>Kırmızı Top / The Red Ball <ı>- Alan Holly / İrlanda / 2007

· <ı>Kör Adamın Gözü / Blind Man's Eye <ı>- Matthew Talbot-Kelly / İrlanda / 2007

· <ı>Lacivert Oda / Indigo Room <ı>- Anu Aun / Estonya / 2007<ı>

· <ı>Noroutine <ı>- Jürate Samulionyte / Litvanya / 2007

· <ı>Ödev / Homework <ı>-<ı> <ı>Ariane Lippens / Belçika / 2007

· <ı>Sekans 01 - Plan 02 / Sequence 01 - Plan 02 <ı>- Remi Durin / Belçika / 2007

· <ı>Zoom de Temps <ı>- Magne Pettersen / Norveç / 2008

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>Geleceğin Ustalarından Ödüllü İlk Filmler!

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin en heyecan verici bölümlerinden biri olmaya aday olan bu bölümde, Uruguay’dan Brezilya’ya, ABD’den Estonya’ya dünya sinemasının yeni yönetmenler kuşağının ödüllü ilk filmleri, izleyicilerle buluşacak.

Sinemaseverler, bir yandan, dünyanın saygın film festivallerinden ödüller almış sinemanın bu genç ustalarının ödüllü ilk filmlerini izlerken, günümüz sineması genç yönetmenlerinin ne gibi konulara ilgi duyduklarını ve sinema dili açısından ne gibi arayışlar içinde olduklarını gözlemleme şansı da bulacak. Bu bölüm özellikle keşif yapmak isteyenler için birebir.<ı>

· <ı>Alice’in Yuvası / Alice’s House <ı>– Chico Teixeira / Brezilya / 2007

· <ı>Cochochi / Cochochi - <ı>Laura Amelia Guzman, Israel Cardenas / Meksika /2007 (ilk gösterim)

· <ı>En Uzak Mesafe / The Most Distant Course <ı>– Jing-Jie Lin / Tayvan / 2007(ilk gösterim)

· <ı>Güz Balosu / Autumn Ball <ı>– Veiko Ounpuu / Estonya / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Kullanılmış Yedek Parçalar / Used Parts - <ı>Aaron F. Lesur / Meksika / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Papa’nın Tuvaleti / The Pope’s Toilet - <ı>Enrique Fernandez, Cesar Charlone / Uruguay / 2007 (ilk gösterim)


<ı>Panorama (Dünya Sineması)

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin en fazla ilgi görecek bölümlerinden biri de kuşkusuz “Panorama” bölümü olacak. Sinemaseverler, Berlin, Cannes, Sundance gibi uluslararası saygın film festivallerinde, büyük ses getiren ve beğeni toplayan, Mike Leigh, Wim Wenders, Kim Ki-duk, Woody Allen, Won Kar-Wai gibi usta yönetmenlerin son filmlerinin yanı sıra, dünyanın ilk belgesel canlandırma filmini çeken Ari Folman, Jens Jonsson, Tom Fernandez gibi, sinemadaki serüvenlerine yeni başlayan yönetmenlerin, sarsıcı ve şaşırtıcı filmlerini de izleme fırsatı bulacaklar .

· <ı>Aşk Geç Gelir / Love Comes Lately -<ı> <ı>Jan Schütte / Almanya, Avusturya, ABD / 2008<ı>

· <ı>Beşir’le Vals / Waltz with Bashir – <ı>Ari Folman / İsrail, Almanya / 2008

· <ı>Cenova / Genova – <ı>Michael Winterbottom / İngiltere / 2008

· <ı>Daima Mutlu / Happy Go Lucky – <ı>Mike Leigh / İngiltere / 2008

· <ı>Donmuş Irmak / Frozen River – <ı>Courtney Hunt / ABD / 2008

· <ı>Körlük / Blindness <ı>– Fernando Meirelles / Kanada, Brezilya, Japonya / 2008

· <ı>Lorna’nın Sessizliği / Lorna’s Silence – <ı>Jean-Pierre & Luc Dardenne / Belçika / 2008

· <ı>Maceracılar / Adventurers <ı>– Bela Paczolay / Macaristan / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>O’Horten <ı>– Bent Hamer / Norveç, Almanya / 2007

· <ı>Palermo’da Yüzleşme / Palermo Shooting – <ı>Wim Wenders / Almanya / 2008

· <ı>Pinpon Kralı / King of Ping-Pong<ı> – Jens Jonsson / İsveç / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>Rüya / Dream – <ı>Kim Ki-duk / Güney Kore / 2008

· <ı>Sev Beni / Love Me <ı>– Beda Docampo Feijoo / İspanya / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Sınıf / The Class – <ı>Laurent Cantet / Fransa / 2008

· <ı>Suso’nun Kulesi / Suso’s Tower <ı>– Tom Fernández / İspanya / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Vicky Cristina Barcelona – <ı>Woody Allen / ABD / 2008

· <ı>Yakın Düşmanlar / Intimate Enemies – <ı>Florent Emilio Siri / Fransa / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Zamanın Külleri / Ashes of Time-Redux – <ı>Wong Kar-Wai / Hong Kong / 2008

<ı>Aykırı Gerçekler (Belgeseller)

Festivalin bu yıl ilk kez düzenlenen “Aykırı Gerçekler” bölümünde, çok konuşulacak 6 sıra dışı belgesel yer alıyor. Filmler gündelik yaşamın sıradan olaylarını belgelemek yerine, aykırı yaşantıları, mekanları ve olguları sinema perdesine taşıyor.

Abel Ferrara; Tom Waits, Jimi Hendrix, Stanley Kubrick, Jack Kerouac, Luck Besson, Andy Warhol dahil dünyaca ünlü müzisyen, yazar, sinemacı ve ressamı ağırlayan Manhattan’ın efsanevi otelini ve otelin ‘aykırı’ konuklarını Chelsea’da Rock’da anlatırken büyük ilgi topluyor.

Antonio Banderas’ın ve Gael Garcia Bernal’in de kendileri olarak yer aldığı Chevrim belgeselinde, Luis Lopez ve Trisha Ziff, dünya tarihinin ‘aykırı’ figürlerinden birini, tek bir fotoğraf karesinden yola çıkarak beyazperdeye taşıyor. Film, Küba devriminin önderlerinden Che’nin, 1960 yılında bir miting sırasında Alberto Korda tarafından çekilen, 20’inci yüzyılın en önemli sembol ve fotoğraflarından biri olarak kabul edilen fotoğrafının, 50 yıllık süreçte yaşadığı anlam kaymasını anlatıyor.

Fotoğrafçıların Kenti filminde Şilili yönetmen Sebastian Morena Mardones bir grup ‘aykırı’ foto muhabirinin, Şili’nin tarihini değiştiren cesaretlerini gözler önüne seriyor. Film, diktatör lider General Pinochet’nin uzun totaliter rejimi boyunca Şili’de döktüğü kanları, işkenceleri binlerce farklı açıdan fotoğraflayarak dünyanın dikkatini Şili üzerine çeken, cesur foto muhabirlerini anlatıyor. Pinochet’nin gücü vardır, silahları vardır, foto muhabirlerinin ise sadece kamerası. Zulme karşı Şili halkının tek silahı.

Ürdün ve Hollanda ortak yapımı olan Geri Dönüşüm’de yönetmen Mahmoud al Massad, El-Kaide’nin Irak’taki lideri Ürdün asıllı Ebu Mus’ab Ez Zerkavi’nin Bağdat’ta öldürülüşünün ardından, Ürdün’ün ikinci büyük kenti Zarka’da bir insan neden terörist olur sorusuna cevap arıyor.

Graffiti’de ise yönetmen Jon Reiss bir alt kültür sanatı olan grafitinin öyküsünü Amerika’dan başlayarak İngiltere’ye, Fransa’ya, oradan Asya’ya kadar uzanan bir yolculukla, yine grafiti yapanların anlatımlarıyla beyazperdeye taşıyor.

Çinli yönetmen Jia Zhang-ke kurmaca belgesel filmi Kent 24’te, eski bir silah fabrikasının yıkılarak, bir kenti andıracak kadar büyüklükte inşa edilen ve binlerce insanın yaşadığı Kent 24 sitesinin özelinde Çin’deki büyük değişimi aktarıyor.

· <ı>Chelsea’de Rock / Chelsea on the Rocks <ı>– Abel Ferrara / ABD / 2008

· <ı>Chevrim / Chevolution <ı>– Trisha Ziff, Luis Lopez / ABD / 2008

· <ı>Fotoğrafçıların Kenti / City of Photographers <ı>– Sebastian Moreno / Şili / 2006

<ı>(ilk gösterim)

· <ı>Geri Dönüşüm / Recycle <ı>– Mahmoud al Massad / Hollanda, Ürdün / 2007

· <ı>Graffiti / Bomb It <ı>– Jon Reiss / ABD/ 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Kent 24 / 24 City <ı>– Jia Zhang-ke / Çin / 2008

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>İpek Yolu Üzerinden: Bosna – Hersek

<ı>

<ı>

Balkanların ve Avrupa’nın en önemli sinema etkinlikleri arasında gösterilen ve Ağustos 2008’de 14.sü gerçekleştirilen Saraybosna Film Festivali, bu yıl üçüncü yaşına basan Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali ile işbirliğine girerek festivalin bu bölümünde yer alan film seçkisini oluşturdu.

Saraybosna Film Festivali’nin birinci yılından bugüne yöneticiliğini yapan Mirsad Purivatra’nın seçtiği, konusu Saraybosna ve oradaki yaşamı anlatan filmler, aynı zamanda Balkan sinemasından kesitler sunuyor.

Bursa’da bulunan yoğun Boşnak nüfusu sebebiyle, Saraybosna ve Bursa kentleri ‘Kardeş Şehir’ olarak ticari ve kültürel alanlarda yıllardır işbirliği içerisinde bulunurken, İpek Yolu Film Festivali vesilesi ile yeni bir işbirliğini de gerçekleştirmiş oluyor. Film programında yer alan Balkan filmlerine Bursalı sinemaseverler yoğun ilgi gösterecekler.

· <ı>Estrellita / Estrellita <ı>- Metod Pevec / Bosna-Hersek / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Gece Bekçisi / Night Guards <ı>– Namik Kabil / Bosna-Hersek / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>İyi Olmak Zor / It’s Hard to be Nice <ı>- Srdan Vuletic / Bosna-Hersek, İngiltere, Almanya / 2007 (ilk gösterim)

· <ı>Kar / Snow <ı>- Aida Begic / Bosna Hersek, Almanya, Fransa, İran / 2008

· <ı>Nafaka / Nafaka <ı>– Jasmin Durakovic / Bosna-Hersek / 2006 (ilk gösterim)

· <ı>Turne / The Tour <ı>– Goran Markovic / Sırbistan, Bosna-Hersek / 2008


<ı>

<ı>Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, 10 Haziran 2008 tarihinde aramızdan ayrılan, eserleri 157 dile çevrilen ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un, yapıtlarından uyarlanan ve birçoğunun senaryolarını da bizzat kendisinin yazdığı yedi filmden oluşan seçkiyi, Bursalı izleyicilerle buluştururken yazarın destanlarla ve masallarla bezeli şiirsel dünyasının kapılarını aralıyor.

Cengiz Aytmatov, Türk dünyasının destan ve efsanelerinden aldığı besinle, Kırgız ve Kazak halkının yaşayışını, mitolojisini ön plana çıkararak, dünya, tabiat ve toprak öğeleri ile insan ve insanlık düşüncelerini eserlerinin temeline oturtmuştur. İnsanın kendine ve çevresine duyduğu umursamazlığı, acımasızlığı eleştirmiş ve bütün insanlığı madden ve manen köleleşmeye karşı uyarmıştır. Eserleri ve insanlık düşünceleri ile yalnız Türk dünyasının değil, tüm dünya yazınının en büyükleri arasında haklı bir yer edinen Aytmatov, Peter Ustinov’dan, Gabriel Garcia Marquez’e, Umberto Eco’dan Arthur Miller’e birçok yazar, aydın ve düşünürden sayfalar dolusu övgüler almıştır.

Festivalin 28 Kasım 2008 günü yapılacak olan Açılış Töreni’ne yazarın eşi Maria Aytmatova da katılacak ve yazarın Türk dünyasına ve sinemaya katkıları için kendisine bir teşekkür plaketi sunulacak.

Festivalin “Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov” bölümünde yer alan filmler şunlar:

· <ı>Beyaz Gemi / The White Ship<ı> – <ı>Bolotbek Shamshiyev<ı> / Kırgızistan / 1976

· <ı>Boranlı İstasyonu<ı> / Snowstorm Station – Bakyt Karagulov / Kırgızistan / 1996

· <ı>Çocukluğumuzun Gökyüzü / The Sky of Our Childhood <ı>- Tolomush Okeyev /Kırgızistan/ 1966

· <ı>Elveda Gülsarı / Farewell Gulsary<ı> – Ardak Amirkulov / Kırgızistan / 2008 (ilk gösterim)

· <ı>Fujiyama’ya Çıkış / <ı>The Ascent of Fuji-Yama<ı> –<ı> Bolotbek Shamshiyev / Kırgızistan / 1988

· <ı>Mankurt / Mankurt<ı> – Khodzhakuli Narliev / Türkmenistan, Rusya, Türkiye / 1990

· <ı>İlk Öğretmen / The First Teacher<ı> - Andrei Mikhalkov Konchalovski / Rusya / 1966


<ı>Çocuk Kervanı!

<ı>

Festival bu sene öncekilerden farklı olarak programına yeni bir bölüm daha ekliyor. “Çocuk Kervanı” bölümü ile 6-12 yaş arası çocuklara yönelik, altyazılı filmlerin yanı sıra Türkçe olarak seslendirilmiş filmlerin de yer aldığı özel gösterimlerle, çocukları da sinema salonlarına bekliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, Bursa’da yaşayan kimsesiz çocukları unutmayarak, sosyal sorumluluk anlayışı ile kimsesiz çocukların sinema şöleninde keyifli saatler geçirebilmesi için, çocuk esirgeme kurumu yuvalarından ve okullardan sinemaya toplu taşıma yapacak.

Tayyare Kültür Merkezi’nde Saat: 09.30 seansında yapılacak çocuk filmlerinin gösterimleri, tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilirken, yine ücretsiz olarak dağıttığı popcorn ve içeceklerle çocukların sinema eğlencesini ikiye katlayacak.

· <ı>Ejder Avcıları / Dragon Hunters <ı>– Guillaume Ivernel / Fransa / 2008 (Dublajlı) <ı>

· <ı>Komşum Totoro / My Neighbour Totoro <ı>– Hayao Miyazaki / Japonya / 1988 (Altyazılı)

· <ı>Küçük Denizkızı Ponyo / Ponyo on the Cliff by the Sea <ı>– Hayao Miyazaki / Japonya / 2008 / (Altyazılı)

· <ı>Sevimli Dinozor / Impy's Island <ı>– Reinhard Klooss, Holger Tappe / Almanya / 2006 / (Dublajlı)<ı>

· <ı>Üç Haydut / The Three Robbers <ı>– Hayo Freitag / Almanya / 2007 / (Dublajlı) <ı>

· <ı>Yürüyen Şato / Howl's Moving Castle <ı>– Hayao Miyazaki / Japonya / 2004 / (Dublajlı)<ı>

<ı>


<ı>Özel Gösterimler

<ı>

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali her yıl olduğu gibi Türk sinemasının son dönem başarılı örneklerini, yönetmen ve oyuncularının katılımı ile Bursalı sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Gösterime girdiği günden itibaren medyada büyük tartışmalara neden olan, topladığı büyük beğeninin yanı sıra çokça da eleştirilen, Can Dündar’ın yönetmenliğini, Goran Bregoviç’in müziklerini yaptığı, “Mustafa” belgeseli Bursalı izleyicilerle buluşuyor. Özel gösterim dolayısıyla festivale katılacak olan Can Dündar, gösterim sonrası Bursalı sinemaseverlerle söyleşi gerçekleştirecek.

Sinemaseverlerin büyük beğeni ile izledikleri, hayli cesur bir yapım olan Güneşe Yolculuk ile geniş kitlelere adını duyuran; ilk yılında festivale Bulutları Beklerken filmi ile katılan ve yönetmenliğini yaptığı son filmi ile San Sebastian Film Festivali’nde Altın İstiridye Ödülü’nün sahibi olan Yeşim Ustaoğlu, ödüllü filmi “Pandora’nın Kutusu”nun Bursa galasında izleyicilerle bir araya gelecek.

Antalya Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kostüm Tasarımı ödüllerini de kazanan Ben Hopkins’in filmi “Pazar-Bir Ticaret Masalı” Bursa galası filmin yönetmeni ve oyuncularının katılımı ile gerçekleştirilecek.

Ata Demirer ve Vildan Atasever’in başrolünü paylaştığı, <ı>“Eğer Türkiye Cumhuriyeti kurulmasaydı ve Osmanlı İmparatorluğu devam etseydi günümüzde ne olurdu?” sorusundan hareketle, Gani Müjde’nin senaryosunu yazıp yönettiği son filmi “Osmanlı Cumhuriyeti”nin Bursa galası, oyuncularının ve yönetmeninin katılımı ile gerçekleştiriliyor.

<ı>

<ı>

· <ı>Mustafa <ı>– Can Dündar / Türkiye / 2008

· <ı>Osmanlı Cumhuriyeti / Ottoman Republic <ı>/ Gani Müjde / Türkiye / 2008

· <ı>Pandora’nın Kutusu / Pandora’s Box <ı>– Yeşim Ustaoğlu / Türkiye / 2008

· <ı>Pazar-Bir Ticaret Masalı / The Market – A Tale of Trade <ı>– Ben Hopkins / Türkiye, Almanya, Kazakistan, İngiltere / 2008

<ı>

<ı>

<ı>Yeşilçam Klasikleri

<ı>

Festivalin Onur Ödülü’nün bu yılki sahibi Muhterem Nur, yönetmenliğini Memduh Ün’ün yaptığı Fikret Hakan, Semih Serezli ve Salih Tozan’la başrolü paylaştığı “Üç Arkadaş” filmi ile Bursa’da sinemaseverlerle buluşacak.

Onur Ödülü’nün diğer sahibi Sezer Sezin ise, Metin Erksan’ın yönettiği 1959 yapımı “Şoför Nebahat” filmi ile yıllar sonra yeniden beyazperdede seyirciyle buluşuyor. Oyuncu bu film ile Türk sinema tarihinde, güçlü kadın karakterini ilk kez beyazperdeye taşımış ve canlandırdığı karakter, sonrasında pek çok filme ve oyuncuya esin kaynağı olmuştu.

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanı Hülya Koçyiğit, Şerif Gören’in yönetmenliğini yaptığı, Tarık Akan ve Nur Sürer’le başrollerini paylaştığı 1983 yapımı “Derman” filmi ile festivalde sevenleriyle buluşacak.

<ı>

<ı>

· <ı>Derman <ı>– Şerif Gören / Türkiye / 1983

· <ı>Şoför Nebahat <ı>– Metin Erksan / Türkiye / 1959

· <ı>Üç Arkadaş <ı>– Memduh Ün / Türkiye / 1958

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>

<ı>Engelsiz Filmler Kuşağı

<ı>

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali geçtiğimiz yıl başlattığı “Görme Engelliler İçin Film Gösterimleri”ne gördüğü büyük ilgi ile bu yıl film sayısını arttırarak 5 film ile devam ediyor.

Bursa Kent Müzesi’nde yapılacak olan ve tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu bu bölümde yer alan filmlerde görme engelliler için, herhangi bir anlatıcının veya konuşmanın olmadığı sahnelerde sesli betimleme yapılacak. Filmde sessiz gelişen olayların yer aldığı görüntüler ve karakterler arası ilişkiler sesli olarak anlatılacak.

Görme engellilerin sinemada film “seyretme” rüyasını gerçekleştiren İpek Yolu Film Festivali’nin sosyal sorumluluk bilinci ile hayata geçirdiği bu bölümde yer alan filmlerin sahne anlatımları, Boğaziçi Üniversitesi Sesli Betimleme Çalışma Grubu tarafından yapıldı.

Sesli Betimleme Çalışma Grubu, görme engelli okullarında sesli betimlenmiş film gösterimleri yapmak, sivil toplum örgütlerinin ve medyanın bu konudaki desteğini almak ve Türkiye’deki görme engellilere Türkçe, sesli betimlemeli filmlerin ulaşmasını sağlama hedefi ile gönüllülerden kurulu bir örgüt.

Kendisi de görme engelli olan ve festival haftasında aramıza katılan Sesli Betimleme Çalışma Grubu üyelerinden Kenan Önalan, ilk gösterim öncesinde basın mensuplarının da katılımı ile bir söyleşi gerçekleştirecek ve görme engellilerin de, film izleyebilmesi için yapımcı ve DVD dağıtımcılarına basın aracılığı ile çağrıda bulunacak.


Festivalin bu bölümünde yer alan filmler şunlar:

· <ı>Adem’in Trenleri / Adam and the Devil <ı>– Barış Pirhasan / Türkiye / 2007

· <ı>Beyaz Melek / The White Angel <ı>– Mahsun Kırmızıgül / Türkiye / 2007

· <ı>Cenneti Beklerken / Waiting for Heaven <ı>– Derviş Zaim / Türkiye / 2006

· Komşum Totoro / My Neighbour Totoro <ı>– Hayao Miyazaki / Japonya / 1988

· <ı>Sis ve Gece / Fog and Night <ı>– Turgut Yasalar / Türkiye / 2007

<ı>


<ı>

<ı>Yarışma Dışı Kısa Filmler

<ı>

Ulusal Altın Karagöz Kısa Metraj Film Yarışması’na yapılan 120’ye yakın kısa film başvurusu arasından ön seçici kurulun yarışma dışı gösterim programına aldığı filmler şunlar:

· <ı>Babamın Cennetinde / In My Father’s Heaven <ı>– Cenk Ertürk / 2008

· <ı>Bizatihi Şeyler / Thing in Itself <ı>– Murat İncedemir / 2008

· <ı>Çimenlikte Uzanmak / Lying in the Grass <ı>– Mehmet Can Yavuz / 2008

· <ı>Hoş Geldin Bebek / Welcome Baby <ı>– Serhat Koca / 2008

· <ı>Kukla Adam / The Puppet Man <ı>– Erdem Tepegöz / 2008

· <ı>Mavi Kutu / Blue Box <ı>– Sultan Yaprak Aşkın / 2007

· <ı>Kurşun Asker / Toy Soldier <ı>– Savaş Baykal / 2008

· <ı>Tutulma / Immersion <ı>– Zeynep Tançelik / 2008

· <ı>Yıldızlar Sönerken / When the Stars Were Fading <ı>– Hasan Tolga Pulat / 2008

· <ı>Yokuş / Slope <ı>– Mehmet Can Mertoğlu / 2008

<ı>

<ı>Film Festivali Sadece Film Gösterimi Demek Değildir!

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali bir haftalık sinema maratonunun yanı sıra, önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Bursa’yı bir festival ve etkinlikler kentine dönüştürmeye devam ediyor. Tayyare Kültür Merkezi ve Bursa Kent Müzesi’nde düzenlenecek sergi, söyleşi, ücretsiz sinema kursları ve panelin yanı sıra, film afişlerinden karelerin yer aldığı sokak sergisi de Bursa caddelerini sergi mekanına dönüştürecek. Festival ayrıca yayınlayacağı kitaplar ile Türk sinema yazınına katkıda bulunacak.


· Ücretsiz Sinema Kursları

Kuşkusuz festivalin film gösterimlerinden sonra en büyük ilgiyi gören etkinliklerinden biri Ücretsiz Sinema Kursları. Sinema sanatını sanat yapan üreticilerini, sektörün önde gelen isimlerini ve sinema alanında eğitim veren akademisyenleri Bursalı sinemaseverlerle buluşturarak, iyi birer sinema izleyicisi yetiştirmek için düzenlenen kurslar bu yıl da tekrarlanıyor. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin yan etkinliği olarak projelendirilen kurslar, festivalin ilk iki yılında Bursalılardan gördüğü yoğun ilgi ile festivalin en çok takip edilen etkinliği olmuştu.

Türk ve Dünya sinema tarihi derslerinin yanı sıra, bir filmin yapım öncesi, yapım aşaması ve yapım sonrası tüm süreçlerinin anlatıldığı kurslar, bir film festivali içerisinde düzenlenen eğitim dizisi ile de bir ilk olmayı başardı. Her yıl binin üzerinde başvurunun olduğu, bir yandan başvuru taleplerini karşılamak, diğer yandan da derslerin verimliliğini sağlamak açısından 110 kişinin kabul edilebildiği bu etkinlikte, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu sene de birbirinden ünlü isimler ve profesyoneller sinemaseverlerle buluşacak.

Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde 29 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında düzenlenen ve 5 gün sürecek Ücretsiz Sinema Kursları’nda, toplamda 11 ders işlenecek. Yoğun bir programa sahip olan kurslarda katılımcılardan derslerin, en az yüzde 80’ini takip etmeleri istenmekte. Kursları başarı ile tamamlayan öğrencilere, katılım sertifikaları, festivalin kapanış günü 04 Aralık 2008 Saat: 12.00’de düzenlenecek törenle verilecek.

Sinemamızın iki ünlü ismi Yetkin Dikinciler ve Pelin Batu “Sinemada Oyunculuk” derslerini ayrı ayrı verirken; “Şellale” ve “Eve Giden Yol” gibi filmlerin yönetmeni Semir Aslanyürek “Sinemada Yönetmenlik” dersini verecek. Sinema yazarı Sevin Okyay “Film Analizi” dersi ile bir filmin izlenirken nasıl çözümlenmesi gerektiğini anlatacak. “İlk Aşk” ve “Kurtlar Vadisi” filmlerinin görüntü yönetmeni Selahattin Sancaklı ile “Neredesin Firuze” ve “Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?” filmlerinin görüntü yönetmeni Hayk Kirakosyan “Işık Bilgisi ve Görüntü Yönetimi” derslerinde eğitmenlik yapacaklar. Nuri Bilge Ceylan’ın “İklimler” ve “Üç Maymun” adlı filmlerinin yapımcısı Zeynep Özbatur “Yapımcılık” derslerinde bir filmin tüm yapım süreçlerini anlatırken deneyimlerini de sinemaseverlere aktaracak. Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde senaryo üzerine atölye çalışmaları yapan akademisyen Mehmet İnan “Senaryo” dersi ile bir film senaryosu yazmanın yapı taşlarını anlatacak. Caz piyanisti ve besteci Alper Maral “Sinemada Ses Kullanımı” dersinde sinema ve müzik ilişkisini inceleyecek. Sinema tarihçisi Ali Can Sekmeç “Türk Sinema Tarihi”, Aylık Altyazı Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Senem Aytaç ise “Dünya Sinema Tarihi” derslerini anlatacaklar. Lale Film’in kurucusu ve Türk sinemasının büyük emektarı olan ve aynı zamanda festivalimizin bu yılki danışmanları arasında bulunan Necip Sarıcı “Seslendirme” dersini ve Türk sinemasının seslendirme tarihini deneyimleri ile birlikte aktaracak. “Tatil Kitabı” ve “Küçük Kıyamet” filmlerini kurgulayan Çiçek Kahraman “Kurgu” dersinde kurgunun temel prensiplerini ve kurgu türlerini anlatacak.

· Cem Özer Oyunculuk Atölyesi

Sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği Ücretsiz Sinema Kurslarında sinemanın temelleri ve tüm yapı taşları anlatılırken, sinemaseverlerin “Neredesin Firuze”, “Adem’in Trenleri”, “Berlin in Berlin” ve “Karışık Pizza” filmlerinden tanıdığı tiyatro ve sinema oyuncusu Cem Özer’in vereceği “Oyunculuk Atölyesi”nde, yeni oyuncu adayları, festival haftası boyunca usta oyuncunun sahne ve beyazperde tecrübesini ve birikimlerini festival çatısı altında paylaşma imkanı bulacak.

Cem Özer, kamera önü oyunculuk atölyesi ile öncelikli olarak sinema ve televizyon oyunculuğuna yönelik bir eğitim verirken, diğer yandan karakter ve tip yaratma yöntemlerinden yaratıcı drama çalışmalarına, beden ve doğaçlama alıştırmalarını da katarak geniş bir yelpazede deneyimlerini paylaşacak.

Cem Özer Oyunculuk Atölyesi’nde dersler 29 Kasım 2008 Cumartesi günü başlayacak ve 3 gün devam edecek. 11.00-13.00 ve 14.00-16.00 saatleri arasında düzenlenecek dersler, 5 ila 10 kişiden oluşan bir grupla yapılacak.


· Cengiz Aytmatov Paneli

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde “Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov” bölümünde, eserlerinden uyarlanan ve pek çoğunun senaryolarının yazım aşamasına kendisinin de katıldığı Aytmatov, festivalde 7 filmlik bir seçki ile anılırken, düzenlenecek panelde, yazarın eserleri ve eserlerinin sinemaya aktarımındaki zorlukları, katılımcılar tarafından tartışılacak.

Bursa Kent Müzesi’nde düzenlenecek olan panele, yazarın en sevilen romanlarından <ı>Gün Uzar Yüzyıl Olur romanını 1996 yılında “Boranlı İstasyonu” adıyla sinemaya uyarlayan Kırgız yönetmen Bakyt Karagulov; Kazakistan'dan sinema tarihçisi, eleştirmen ve Avrasya Film Festivali yönetmeni Gülnara Abikeyeva; Türkiye'den araştırmacı ve Cengiz Aytmatov uzmanı olan Dr. Mustafa Çetin konuşmacı olarak katılacaklar .

Panel 30 Kasım 2008 Pazar günü Saat:16.00’da Bursa Kent Müzesi’nde gerçekleştirilecek.


· Atilla Dorsay’dan ‘Yüzler’ Sergisi

İlk eleştirisi 1966 yılında Cumhuriyet’te yayınlanan Atilla Dorsay, sinema yazarlarının duayeni olarak eleştirmenliğin itibarlı bir meslek haline gelmesinde ve ülkemizde sinefil kimliğinin oluşmasında büyük pay sahibi usta bir kalem ve iflah olmaz bir sinema tutkunudur. Sadece gazete yazıları ile değil TRT2’de hazırlayıp sunduğu sinema programları ve düzinelerce sinema kitabıyla tek başına bir ekoldür. Pek çok kişi onun yazıları ve programlarıyla, sinema sevdalısı olmuş ve sinema eleştirmenliğine yönelmiştir. Sinema Yazarları Derneği’nin de (SİYAD) kurucusu olan Dorsay, uzun yıllar bu kurumda başkanlık görevini de yürütmüştür. FIPRESCI (Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu) Türkiye temsilcisi de olan Dorsay’ın, Legion d’Honneur, Palmes Academiwues Nişanı, TDK Basın Ödülü, İstanbul, İzmir ve Antalya festivalleri Emek Ödülü gibi birçok ödülü bulunmaktadır.

Her daim mesleğinin zirvesinde olan ve hala genç sinemaseverlere ve eleştirmenlere ışık tutmaya devam eden Dorsay, ülkemizin en uzun soluklu sinema yayını olan Sinema Dergisi’nin 150. Sayısı’nda ‘Sinemayı Sevmemizin 150 Sebebi’nden biri olarak gösterildi.

40 yılı aşkın bir zamandır sinema yazıları ile bizleri aydınlatan ve sinemayı sevdiren Atilla Dorsay’ın jüri üyesi ve misafir olarak katıldığı uluslararası festivallerde, yine kendi kamerası ile görüntülediği, birçoğu yakın dostu oyuncu ve yönetmenlerin fotoğraflarından oluşan bir sergi Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde izleyicilerle buluşacak. Festival haftası boyunca Bursa Kent Müzesi Sergi Salonu’nda açık olacak Atilla Dorsay “Yüzler Sergisi”ni sinemaseverler ücretsiz olarak gezebilecek.

Serginin açılış töreni 29 Kasım 2008 Cumartesi günü Saat:16.30’da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Onursal Başkanı Hikmet Şahin’in ve Atilla Dorsay’ın katılımı ile yapılacak. Festival kapsamında çıkarılan “Atilla Dorsay Yüzler Sergisi 2007-2008” kitabını izleyiciler için imzalayacak olan Atilla Dorsay izleyicilerle bir de söyleşi gerçekleştirecek.


· Tuluhan Tekelioğlu’ndan “Ayaküstü Sorular”

On beş yıldır gazetecilik ve televizyon programcılığı yapan Tuluhan Tekelioğlu, <ı>“basit sorular bazen derin cevapları beraberinde getirir ve ayaküstü cevaplandırmalar kişiyi ele verir” düşüncesi ile İstanbul sokaklarına çıkarak, ünlü ünsüz, kadınlı erkekli 150 kişiye ayaküstü 6 basit soru sorarak hazırladığı performans sergisi ile Bursalı sanatseverle buluşuyor.

Oyuncu Hülya Koçyiğit’den Balıkçı Sezgin Büyükdağ’a, ev hanımı Artemis Fotaki’den, manken Tülin Şahin’e, santral memuru Serpil Hanım’dan, öğrenci Fatma Aydoğan’a her kesimden 900 cevap, 6 plazma ekrandan yansırken, sergiye katılanlar kendilerine en yakın sorulara verilen cevapları, yine kendilerine en yakın hissettikleri kişilerden dinliyor. Bu sıradan cevaplar, Tuluhan Tekelioğlu’nun sunumu ile Türk toplumunun hayatı ve hayalleri üzerine, şiirsel bir yargıya, ilham verici bir renkliliğe ve derinliğe kavuşuyor. Sanatın, günlük hayatın yalın çerçevelenmesiyle, bize neler gösterebileceğinin şaşırtıcı bir örneğini sunuyor.

Günlük hayatta ya da televizyonda gözümüze iliştiğinde, üzerinde düşünmeyeceğimiz pek çok içten cevap, festival süresince Tayyare Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak görülebilecek.

Sergi’nin açılışı 29 Kasım 2008 Cumartesi Saat:15.30’da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Onursal Başkanı Hikmet Şahin’in ve Tuluhan Tekelioğlu’nun katılımı ile yapılacak.


· Muhterem Nur ve Sezer Sezin Sinema Afişleri Sergisi

Biri, halkın gönlünde –özellikle kadın seyirciler açısından üstlendiği roller gereği- idolleşmiş olan ve 1970’lere kadar uzanan sinema yaşamında bir melodram yıldızı olarak bilinen “Üç Arkadaş” filminin Gül’ü Muhterem Nur; diğeri “Vurun Kahpeye” filmindeki Aliye öğretmen rolündeki oyunculuğu ile tanıdığımız; tuttuğunu koparan güçlü kadın karakterini canlandırdığı “Şoför Nebahat” filmiyle sevdiğimiz Sezer Sezin.

Ülkemizin en önemli sinema arşivcilerinden biri olarak kabul edilen Agah Özgüç’ün koleksiyonunda yer alan, Muhterem Nur ve Sezer Sezin filmlerinin afişleri, Tayyare Kültür Merkezi’nde açılacak sergide, yıllar sonra gün ışığına çıkacak.

Sergi’nin 29 Kasım 2008 Cumartesi Saat:15.30’da yapılacak olan açılış töreninde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Onursal Başkanı Hikmet Şahin, değerli sanatçılarımız Muhterem Nur ve Sezer Sezin ve koleksiyonun sahibi Agah Özgüç’de aramızda olacak.


· Sokak Sergisi

Lale Film’in kurucusu Necip Sarıcı ve sinema tarihçisi Ali Can Sekmeç’in özel arşivlerinde bulunan, sinemamızın ünlü oyuncalarının oynadıkları film karelerinden, birebir boyutlarda dekupe edilmiş 40’a yakın fotoğraf, festival süresince Bursa caddelerini sergi mekanına dönüştürecek.


· Yayınlar

Türk sinemasının en büyük eksikliklerinden biri sinemamıza emek veren oyuncu, yönetmen ve yapımcı gibi sinemacıların biyografilerinin ve fotoğraflarının bir araya toplandığı bellek çalışmalarıdır. Sinemaya emek veren sanatçıların fotoğrafları, filmlerinden görüntüler ve biyografileri ne yazık ki kayıt altına alınmamış, kişisel arşivlerde toplananlar ise zamanla kaybolmuştur.

Sinema tarihçisi Ali Can Sekmeç, festivalde bu yıl verilecek Onur Ödülleri’nin sahipleri Muhterem Nur ve Sezer Sezin hakkındaki en geniş kapsamlı çalışmayı, Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali için kaleme alarak, sinemamızın bu en büyük eksikliğini de bir nebze olsun kapatmayı amaçlamaktadır.

Sanatçıların biyografilerinin ve filmografilerinin yanı sıra, Türk sinemasının bu iki büyük divasının daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış, kişisel albümlerinden fotoğraflar, filmlerinden kareler ve afişler, Sekmeç’in arşivlerinden gün ışığına çıkarılarak ilk kez yayınlanacak ve sanatçılarımız bu vesile ile ölümsüzleştirilecektir.

Festivalin bir diğer yayını da, “Atilla Dorsay’dan Yüzler Sergisi”nde yer alan Türk ve dünya sinemasının ünlü oyuncu ve yönetmenlerinin fotoğraflarından oluşan “Atilla Dorsay’dan Yüzler 2007-2008” kitabı olacaktır. Sergi ile Dorsay’ın objektifinden çıkan fotoğraflar festival izleyicileriyle buluşurken, yayınlanacak olan kitap ile bir yandan festivalin belleği tutulurken, diğer yandan sinema yazınımızın duayeninin fotoğrafları da kütüphanelerdeki yerini alacaktır.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Hüseyin Namık Yıldırım

Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü

0212 245 39 39

0533 619 46 97

huseyin@ipekyolufilmfest.com

Kaynak: Basın Bülteni

foto http://www.turksinemasi.com/sinemaci/sinemaci.asp?islem=yaz&id=316

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..