Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

3 yaş çocuğunun gelişimi nasıl olur?

3 yaş çocuğunun gelişimi nasıl olur?
 

Üçüncü yaşıyla beraber çocuğunuz oyun çağına girer, motor becerileri gelişmiştir. Sayı sayma, şarkı söyleme ve şiir söyleme becerileri gelişmiştir. Çocuğunuzu artık çevresinde kendisinden bağımsız bir dünya olduğunu ve kendininde ayrı bir birey olduğunu kabul etmiştir, benlik ve cinsiyet duygusu gelişmektedir. Çocuğunuz "ben merkezcil" durumdan "topluma dönük" bir duruma doğru ilerlemektedir. Kazandığı güven duygusu ile çevre üzerinde bir denetim gücü kazanmıştır. 3-4 yaşlarında çocuğunuz, grup halinde oynamaya, oynarken birbirleri ile konuşmaya başlar. Oyun oynarken kendi kendine konuşmalar azalır, kaybolur. Gündüz yaşadıklarının etkisini uykusundada hisseder. Çocuk parkında merdiven çıkmak dışında diğer aletlerede tırmanabilir. Koşarken engelleri aşar, köşeleri döner. Üç tekerlekli bisiklete bindiğinde pedallarını kullanarak ilerleyebilir.

Yaptığı karalamalar gelişmiştir. Yaptığı figürlerde adam başı büyüktür ve baş içinde 2 yuvarlak göz vardır. Sorulduğunda adını, soyadını ve yaşını söyleyebilir. Öykü dinlemeyi çok sever, en sevdiklerinide defalarca dinlemek ister. Çocuğunuzun duygusal ve zihinsel gelişiimne paralel olarak oyunlara rekaber ve sırlar dahil olur. Yaptığı resimlerde detaylar kendini belli etmeye başlar. Zeka seviyesi yüksek çocuklarda detay dahada belirgindir. Genelde zeka seviyesi yüksek olan çocuklarda hayal arkadaşı olur.

Her iki elini birden kullanarak ustaca 9 küpü üstüste koyabilir, ilerleyen dönemlerde köprüde yapabilir. Eline aldığı ipliğe büyük boncukları dizebilir. Makas kullanabilir. Pantolonunu, tişörtünü ve iç çamaşırını çıkartabilir ancak tekrar giyemez; Düğme ilikleme, fermuar çekme konusunda yardıma ihtiyacı vardır.

Sözcük hazinesi oldukça gelişmiştir. Bir çok kelime konuşur. KOnuşması hala bebekçe olsada, yabancılar tarafındanda söyledikleri anlaşılmaya başlamıştır. Konuşurken ses tonunu değiştirebilir, yükseltebilir ya da alçaltabilir. Hala çok soru sormaktadır. 300 civarında sözcük bilmekte ve kullanabilmektedir. Konuşmaya karşı heveslidir ve yeni kelimeler öğrenmeye bayılır. "Ben" ve "sen" i doğru olarak kullanabilmektedir

Çocuğunuzu yetişkinlerden ziyade yaşıtları ile konuşmak isteyecektir. Yaşıtları ile birarada olabileceği ortamlar hazırlayın, böyleye dil gelişimi hızlanacaktır. Çocuğunuzun önüne farklı renklerde cimler koyarak renk bilgisini sorgulayın. Birlikte kitapçıya gidin ve istediği kitabı seçmesine imkan tanıyın.


http://www.annesesi.com

 
Toplam blog
: 50
: 3949
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

Matematikçi Yüksek Lisans ..