Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '09

 
Kategori
Haber
 

3 yıllık program ve işsizlik

3 yıllık program ve işsizlik
 

bewveducom


Ekonominin istikrarı ve dengeler açısından 3 Yıllık Program açıklandı. Programı üç sacayağına bakarak inceleyebiliriz…

Birincisi kamu maliye politikaları, ikincisi, dalgalı kur sistemi ve finansman, üçüncüsü de sektörler ve işsizlik olgusu açısından çizilen resimdir.

Bu tablonun, henüz resmen yeni bir anlaşma yapılmasa da IMF’nin duyarlıklarını yansıttığını söyleyebiliriz.

Kriz çevriminde teslimiyetçi bir görünüm sergilenmemesi elbette olumludur. Sıcak paranın, kriz fırsatçılığında piyasaları yakıp yıkmaması adına incelikli bir siyaset izlenmiş olabileceği de söylenebilir.

Ancak, temel tüketim mallarında süre gelen artışlar ve sağlık alanında katkı paylarında öngörülen artışlar, zaten IMF’nin de değişmez reçetesi değil midir?

Gündeminde sosyal bütçe yapmak olmayan Türkiye, yatırım, üretim ve istihdam artışını neredeyse dumura uğratmıştır.

3 Yıllık Programın kamu maliyesi açısından temel yaklaşımı, açıkları zamla kapatmaktır. Bu özel sektöre ve hane halkı bütçelerine yüklenmeye devam etmektir. Yurt içi kaynak artışı faslı zayıftır. Bir yandan girişimcilik teşvik edilecektir ama öte yanda kamu başta olmak üzere banka-kredi sisteminin iyileştirilmesi müphemdir.

3 Yıllık Program, cari açık sorunumuzu, dış ticaret açığımızı, dengelemenin anahtarı olan ihracatı, özendirecek kur politikası ve aşırı yüksek tutulan TL değeri ile tüketim mallarına dayalı ithalat artışından beslenen büyümeye bel bağlanamayacağına dair vurguları ne kadar okunabilir kılacağı tartışmalıdır.

3 Yıllık programda halen tarımda 24, 6, sanayide 18, 4, inşaatta 6, 3 ve hizmetler de 48, 9 olarak beliren sektörel yüzdelerin geleceği hakkında bir öngörü de çıkartılamamaktadır ve en yakıcı sorunu olan işsizlik hakkında yeterli bir görünüm vermemektedir.

O arada, işsizliğin (mevcut politikalarla) azaltılamayacağı gerçeği bizzat ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı tarafından kabul edilir gibidir.

Programa göre işsizlik oranı 2009’da yüzde 14, 8, 2010’da yüzde 14, 6, 2011’de yüzde 14, 2 ve 2012’de yüzde 13, 3 olacaktır. Yani bugünkü 3 milyon 200 bin kişilik işsizlik nüfus artacağına göre oransal olarak benzer kalırken sayısal olarak artabilecektir.

Anımsamak gerekir ki, mevcut işsizlerin yüzde 12, 4’ü bu dönemde işsiz kalmışlardır. Ve yüzde 89, 2’si ise daha önce bir işte çalıştıkları halde işsiz kalmışlardır. Tablo görünenden, aktarılandan ve kavranılandan daha da olumsuz olabilir.

Yılda 800 bin kişi artıyoruz. Çocuklarımız Allah’ın bize bağışı. Ancak gençlerimize daha kaliteli bir yaşam sağlamak için onlara en iyi eğitimi, en geçerli meslekleri, üretkenlikle çalışabilecekleri işleri ve yaşlılarımız dahil tüm toplumumuza etkin bir sosyal güvenlik hizmetlerini garanti etmek durumundayız.

Program da, plan da, siyaset de, bunun için olmalı!

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..