Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '14

 
Kategori
Bayramlar
 

30 Ağustos 1922 Zafer Bayramı

30 Ağustos 1922 ZAFER BAYRAMI

Cumartesi, 30 Ağustos 2014, Kayseri

Abdullah Çağrı ELGÜN

cagrielgun@hotmail.com

Bu bayram: 26 Ağustos 1922 yılında başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. 

Birinci Dünya Savaşında müttefikimiz Almanya’nın yenilmesi ile müttefiki Türkiye’nin de yenilmiş sayılmasıyla sonuçlanan, bu savaş sonucunda, Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşması ile yurdumuz muzaffer devletler tarafından parçalara ayrılarak tamamen elimizden alınıyor, topraklarımız düşmanlara veriliyordu. Böylece kaderimize razı olup bizim de bu yenilgiyi kabul etmemiz bekleniyordu. 

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla, lideri, büyük kurtarıcısı Mustafa Kemal ile kucaklaşan Anadolu, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Amasya Genelgesi’nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı.

27 Aralık 1919'da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Mustafa, Ankara’da 23 Nisan 1920'de TBMM’yi kurdu. Ankara’da başlayan bu hareketle hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyor hem de Kurtuluş Savaşı’nın merkezi Ankara olarak belirliyordu.  

Atatürk ve silah arkadaşları, TBMM’ de yaptığı görüşmelerde yurdun durumunu ve kurtuluş çarelerini anlattı ve bir çıkış yolu aradı.

“MİSAK-I MİLLÎ SINIRLARI İÇİNDE VATAN BİR BÜTÜNDÜR PARÇALANAMAZ.” görüşünden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu’da Ermeni çetelerine karşı verilen mücadeledeki kazançtı.  Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları’ndaki başarılar bunu takip etti.

Kazanılan bu savaşlarla Yunanlılara büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal Atatürk, ordularına: “HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR; BU SATIH, BÜTÜN VATANDIR. VATANIN HER KARIŞ TOPRAĞI VATANDAŞIN KANIYLA ISLANMADIKÇA, VATAN TOPRAKLARI TERK OLUNAMAZ.” emrini verdi.

Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Kar Lofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş oldu.  Savaş sonrasında TBMM tarafından, Mustafa Kemal’e “Gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbesi verildi.

Sakarya Savaşı’ndan sonra, tarih Türklerin lehine döndü. Mustafa Kemal ve arkadaşları, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı aldı.

1922 yılı Ağustosuna kadar, her türdeki hazırlıklar yapılarak ordu taarruza hazır duruma getirildi. Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Düşmanlar tarafından: “Bir ayda geçilemez” denilen tel örgüler kazıklar ve kuyular, bir saat içinde paramparça edilip, aşılarak düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos’ta düşman, Türk askerlerinin  çemberi içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Bu esirler arasında YUNAN BAŞKOMUTANI TRİKOPİS   de vardı.

Bu savaş, Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için “BAŞKOMUTANLIK  MEYDAN MUHAREBESİ”olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruz‘un başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir’e kadar takip edildi. Atatürk: “İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ’dir ileri” emrini vererek düşmanı denize döktü.

9 Eylül 1922'de İzmir’in de kurtarılmasıyla yurdumuz, düşmanlardan tamamen temizlenmiş oldu. Hain düşmanın, hayasızca sürdürdüğü bu haksız ve alçakça işgale  “Dur!..” dedi.

“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır.

Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”

diyen Türk halkı ve Mehmetçikler, her bir karış toprakta 24-25 kişi şehit vererek toprağı kanı ile sulayıp bu topraklar için can vererek, bu topraklara kefensiz sarılıp yatarak, ecdatlarına layık olmayı başarmış; yurdumuzu düşmanlardan söküp atmıştır.  

Bu savaşla Türk’ün esarete boyun eğmeyeceğini bir defa daha dünyaya ispat ediyordu… 

Türk’ün gücünü, dünyaya haykıran bu büyük zaferi, her yıl, 30 Ağustos günlerinde, “ZAFER BAYRAMI”  bayram yaparak kutluyoruz.

Kurtuluş Savaşı’na katılarak hayatlarını kaybetmiş aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir defa daha eğiliyor ruhları şad olsun diyor; ve büyük Türk Milletinin “30 Ağustos Zafer Bayramı”  yürekten kutluyorum. 

 
Toplam blog
: 65
: 503
Kayıt tarihi
: 27.09.10
 
 

Abdullah (Çağrı) ELGÜN HAYATI HAKKINDA BİLGİLER Kayseri’de dünyaya geldi. Kayseri Atatürk İlkokul..