Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

30 bin Kürt'ü ve 1 milyon Ermeniyi öldürdük mü?

30 bin Kürt'ü ve 1 milyon Ermeniyi öldürdük mü?
 

“30 bin Kürt'ü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdük..." şeklindeki sözleri nedeniyle Orhan Pamuk'a açılan manevi tazminat davası yerel mahkemece reddedilmişti, yerel mahkemenin bu kararı Yargıtay tarafından ikinci kez bozuldu.

ANKARA - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Yazar Orhan Pamuk aleyhine İsviçre’de yayımlanan bir dergideki sözleri nedeniyle, Türk milletinin ferdi olarak "Kişilik haklarına saldırı" nedeniyle açılan manevi tazminat davasını yeniden reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yazar Pamuk’un, İsviçre’de yayınlanan bir dergiye verdiği röportajdaki "30 bin Kürt’ü ve 1 milyon Ermeni’yi öldürdük..." şeklindeki sözleri nedeniyle İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Pakize Alp Akbaba ve "Ergenekon" soruşturmasında tutuklanan avukat Kemal Kirençsiz’in de aralarında bulunduğu 6 kişinin açtığı manevi tazminat davasını reddetmişti.

Mahkeme, davacıların salt Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle yansıma yoluyla kişilik haklarına saldırı olduğunun kabulüne imkan bulunmadığı gerekçesiyle davanın aktif husumet yönünden reddine karar verildiğini açıklamıştı. Yerel mahkeme kararının temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kararı davacılar lehine esastan bozmuştu. Daire, bozma kararında, "Davacıların dava açma ehliyetinin varlığının kabulü ile davanın esasının incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerektiğine" işaret etmiş, "Kişilik haklarına saldırının" varlığının benimsenmesi durumunda ilgili mevzuat hükümlerine göre hüküm kurulması gerektiğini belirtmişti.
Daire, Anayasa’nın 66. maddesinde, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür" denildiğini anımsatarak, kişilerin onur ve şerefleri gibi mensubu bulundukları bir millete aidiyet duygularının da kişilik değerleri kapsamında ve hukuki koruma altında olduğuna işaret etti.

Yargıtay’ın bozma kararının ardından davayı yeniden karara bağlayan Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, önceki kararında direnerek davanın reddine hükmetti.

Yerel mahkeme kararının temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi.

Kurul, Yazar Orhan Pamuk aleyhine İsviçre’de yayımlanan bir dergideki sözleri nedeniyle açılan tazminat davasını yeniden reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Bunun anlamı şu: Türk Milletinin ferdi olan herkes Nobel ödüllü yazarımız hakkında bu türden dava açabilir. Eğer sayın yazar iftira etmiyorsa sorun yok. Şayet, Türk milletine iftira ediyorsa, kişi olarak dünyanın en büyük tazminatını ödemek zorunda kalabilir. Başkasından aferin almak için olanları çarpıtarak Türk Milletini aşağılamak cüretini gösterenler, fikir özgürlüğü adı altında yaptıklarının hesabını Türk adaletine vermek zorundadırlar. Yani, iddiada bulunan iddia sahibi yazarımız , bu iddiasını ispatlamakla mükelleftir. Bence mahkeme iddiasını hangi somut delillere dayandığını sormalı, bizde Türk milletinin fertleri olarak suçlu muyuz? Suçsuz muyuz? Bir bilebilsek değil mi yani…

Hani bir söz var ya “ağzı olan konuşuyor “diye, önüne gelen elinde delil olmadan Türk milletini karalamak, buradan da nemalanmak için aklına geleni söyleyemez. Haksızlık yapmayalım bu şekilde konuşan bir tek Orhan Pamuk değil, diğerlerine de vakit geçirilmeden dava açılmalı onların da iddialarını ispatlama fırsatı verilmeli. Ben herkesin fikir özgürlüğünden yanayım. Ama bir farkla Türk milletine veya başka bir millete yada insanlara hakaret etmemek kaydıyla. Bizde, aydın olduğunu söyleyen bazı kişiler, milletiyle devletiyle sorunlu olmaları nedeniyle, Türk milletine düşmanlık güdenlerin iddialarını kolaylıkla benimseye bilmektedirler. Onlara şunu söylemek istiyorum ilk önce kendinizle barışın sonra da milletinizle ve devletinizle barışın. Atatürk ”Yurtta Sulh, Dünya ‘da Sulh” diyor. İlk önce Yurttaki sulhu sağlayalım ki dünyadaki sulha da katkımız olabilsin.

 
Toplam blog
: 68
: 2793
Kayıt tarihi
: 31.01.09
 
 

Emekli uzman öğretmenim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi..