Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

30 Dakikada Soslu Börek Mantı

30 Dakikada Soslu Börek Mantı
 

Yapımı Kolay Soslu Börek Mantı


Türk Mutfağının çok sevilen yöresel yemeklerinden biri de mantıdır. Kıymalı, nohutlu, tavuklu, haşlanmış, fırınlanmış bir çok çeşidi vardır. Ah bir de yapımı zahmetsiz olsa. Eğer  vaktiniz yoksa zahmetsiz olanından, kolay börek mantıyla tanışmak ister misiniz?

GEREKLİ MALZEMELERİMİZ:
4 Adet yufka
300 gr Dana kıyma
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
yarım çay bardağı su
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
500 gr Yoğurt
Arzuya göre 2 diş sarımsak
Arzuya göre 1 çay kaşığı kuru nane
Bir tutam tuz

YAPILIŞI:
Öncelikle soğanlarımızı soyup yıkadıktan sonra rendeliyoruz. Soğanın çıkan suyunu süzüyoruz. Üzerine kıymayı, karabiberi, tuzu, kırmızı biberi ve yarım çay bardağı suyumuzu ilave ederek tam kıvamında bir harç elde ediyoruz. (Suyu eklememizin sebebi, fırınlanacağı için harcın kuruyup sertleşmemesi ve buharıyla bir nebze yufkayı yumuşatması.)

Ardından ilk yufkamızı ikiye bölüyoruz. Geniş tarafına harcı baştan sona yayarak yufkamızı rulo haline getiriyoruz. Rulomuzu ikişer parmak aralığında keserek, dilimleri yatay şekilde yağlanmış fırın tepsimize çok az aralık kalacak şekilde yanyana diziyoruz. Bu işlemi harcımız ve yufkalarımız bitene kadar tekrarlıyoruz.

Sonrasında kıymalı yufka  dilimlerimizi önceden ışıtılmış 180 derece fırında 15 dk pişiriyoruz. Yufkalarımız pişerken 2 yemek kaşığı salçamızı çok az tereyağla kavurup küçük bir çay bardağı suyla incelterek tuzunu ekliyoruz. Hazır olan sosumuz ılınıyor.

Pişen çıtır çıtır yufkalarımızı fırından çıkarıp ilk sıcaklığının geçmesini bekliyoruz. Çıtır yufkalarımızı bu kez yatay değil harçlı kısımları görünecek şekilde dikey olarak servis tabağımıza alıyoruz. Sosumuzu alışılageldiği gibi yoğurdun üzerine değil direk yufkalarımızın üzerine gezdiriyoruz. (Sos çıtır mantı böreklerin yumuşamalarını sağlayacak.)

Arzuya göre sarımsaklı ve ya sarımsaksız yoğurdumuzu da ekleyerek üzerine yaktığımız tereyağını ister sade ister naneyle birlikte ekliyoruz.

15 dk hazırlanıp 15 dk pişen pratik soslu börek mantımız hazır. Şimdiden afiyet şeker bal olsun...


SİBEL YILMAZ

 

 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..