Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

30 Temmuz Pazartesi

30 Temmuz Pazartesi
 

Bugün aynı konuda başlık atan gazete neredeyse yok gibi. Bu belki çok önemli bir olay yaşamadığımızı gösteriyor. İkinci derecedeki olaylarda ise gazetelerin o konuya verdikleri değer çok farklı oluyor.

Seçim öncesi çok popüler olan Kuzey Irak’a girilmesi meselesi şimdilik rafa kalkmış gibi diyecektim ama, Egemen Bağış’ın bir İngiliz gazetesine verdiği demeç dolayısıyla bazı gazetelerdeki ana haberlerden biri bu.

Amerika’ya rağmen Kuzey Irak’a girermişiz.

AMERİKA İLE ÇATIŞIRIZ (Güneş). Başbakanın danışmanı Egemen Bağış’tan sürpriz açıklama: Amerika ile çatışma pahasına Kuzey Irak’a gireceğiz.

WASHİNGTON’A RAĞMEN IRAK’A GİRMEYE HAZIRIZ (Hürriyet). İngiliz The Sunday Telegraph gazetesine konuşan Egemen Bağış, ABD Türkiye’nin Washington ile çatışma pahasına Kuzey Irak’a girmeye hazır olduğunu anlamalı dedi.

Yeni meclisin üyeleri mazbatalarını alıp TBMM’ye kayıtlarını yaptırırlarken, bazı şeyler de şekillenmeye başlıyor. DTP meselesi bütün yönleriyle gündemde. Bir taraftan Partiye girip grup kurma kararları, bir taraftan MHP ile problem yaşayıp yaşamayacakları, bir taraftan Türkçe’yi bildikleri yabancı dil olarak göstermeleri, bir taraftan PKK ile bağlantıları, bir taraftan Bahçeli’nin tavrı, yani her konuda konuşan ve konuşulan onlar.

Bana bu döneme damgasını vuracaklarmış gibi geliyor.

SİZİ DTP’YE MUHTAÇ ETMEYİZ (Hürriyet). Bahçeli’nin köşk seçimi için meclise katılma kararını yorumlayan Deniz Bölükbaşı, sayın genel başkanımız devletin başı ve en önemli makamı için yapılacak bu seçimde AKP’nin DTP’ye muhtaç olmasını istemedi, dedi.

İLK ADIM İLK OLAY (Posta). DTP kökenli bağımsız milletvekilleri dün TMBB’ye adım atar atmaz tartışma yarattı. DTP’li 19 vekilden 7’si kayıt formundaki bildiğiniz yabancı dil hanesine Türkçe yazdı. Anayasaya göre devletin resmi dili Türkçe olduğu için TBMM yetkilileri DTP’lilerin özgeçmişlerini internet sitesine koymadı.

BAHÇELİ BAYKAL’DAN DAHA DUYARLI (Star). DTP’li bağımsız Sakık, Meclis’te MHP ile kavga etmeleri için bir neden olmadığını söyledi. Bahçeli bu konuda Baykal’dan daha duyarlı, dedi.

PKK’YA TERÖRİST DEMEMİZ ZOR (Vatan). Bağımsız olarak meclise giren DTP’nin eski eş başkanı Ahmet Türk, PKK bir terör örgütüdür dersem, ne misyonum ne bir rolüm kalır, dedi.

Seçimleri Ak Parti mi kazandı, CHP mi kaybetti sorusuna henüz cevap bulunamadı. Kim nasıl kazandı, niye kaybetti soruları sürekli soruluyor, cevaplar sürekli veriliyor ama ortalık bir türlü durulmuyor. DTP’li bağımsızların meclise girmeleri de bu tartışmalar arasında.

Deniz Baykal DSP ile birleşmelerini hesaba katmadan oyumuzu artırdık, niye istifa edeyim derken, DSP dışında SHP’nin de seçime girmeyip kendisini desteklediğini unutuyor.

Bu arada başka seçenek olmadığı için kerhen oyumuzu Baykal’a verdik diyenler de cabası. Şimdi de İzzettin Doğan yeni bir iddia ortaya attı. Aleviler olmasaydı barajı zor geçerdi, diyor.

Gerçekten de seçimin hemen öncesinde İzzettin Doğan Aleviler oylarını öncelikle CHP’ye, sonra MHP’ye versinler demeye getiren açıklamalar yapmıştı. Herhalde onunu sözünü dinleyen pek çok Alevi vatandaşımız olmuştur.

İKİ AİLEDEN BİRİNE KÖMÜR YARDIMI (Güneş). Yüzde 46.7 ile rekor kıran AKP beş ayda 1 milyon 884 bin aileye kömür dağıtarak en hayırsever iktidar ünvanına sahip oldu.

DTP TABANLA UYUMLU DEĞİL (Milliyet). Altan Tan’a göre DTP’nin yüzde 20’lik oy kaybının en önemli nedeni, partinin Marksist yapısının Sünni, Şafii ve Nakşibendi tabanla uyum sorunu yaşaması.

MHP KIYILARA ULAŞTI (Radikal). 1999’da Orta Anadolu’dan oy alan MHP 2007’de bu bölgeleri AKP’ye kaptırdı. MHP’nin yeni seçmen kitlesi deniz kıyısındaki kentlerde yaşıyor.

KÖYLÜ 01.30’DA ARADI 45 GÜNDE SUYUNU BAĞLATTI (Sabah). Sosyologlar: AKP’nin 16 milyon oyluk zaferinin arkasında Erdoğan’ın halkla birebir ilişkisi var.

CHP’Yİ BARAJDAN ALEVİ OYLARI KURTARDI (Zaman). Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Aleviler’in yüzde 80’inin seçimlerde CHP’ye oy verdiğini belirtti.

Bu arada sayıca bir önceki mecliste bulunan hemcinslerini ikiye katlayan kadın miletvekilleri, gençlikleri ve güzellikleriyle de ilgi alanı oluşturdular.

Umarız kadın eli değen bir meclis olarak bu yasama döneminde verimli bir çalışma ortaya konur.

BAYAN VEKİLLER MECLİSTE (Türkiye). Meclis rozet takma merasimleri ile yeniden şenlenmeye başladı. Özellikle kadın vekillerin rozet takma törenleri renkli görüntülere sahne oldu.

Yeni AKP’li Prof. Dr. Zafer Üskül’ün Anayasa’dan Atatürk ilkelerine ait metinleri çıkarmaya yönelik düşünceleri, çok büyük tepki gördü. Kimileri bunu AKP’nin kötü niyetini ortaya koyan bir söylem olarak nitelendirdiler.

Zafer hoca amacını ve niyetini anlatmaya çalışıyor ama, arkasında Ak Parti olunca, onun söylediklerine kimse kulak asmıyor. Teklif edilen şeylerin faydası zararı üzerinde tartışma yapılacak yerde, Ak Parti’yi köşeye sıkıştırmaya yönelik peşin hükümlerle karar veriliyor.

ÜSKÜL RÖVANŞ PEŞİNDE (Cumhuriyet). AKP’nin Atatürk ilke ve devrimlerinin anayasadan çıkarılması önerisine tepkiler sürüyor.

Bu yaz havaların hem kurak hem de aşırı sıcak olması, pek çok alanda ülkeye zarar verdi. Klima kullanımı yüzünden elektrik sarfiyatı da arttı. Bakanlık bu konuda yeni tedbirler peşinde…

ÇİFTÇİNİN ZOR YAZI (Cumhuriyet). İki aydır yağış almayan Trakya’da ayçiçeği tarlaları kurudu, üreticinin kredi borçları kabardı.

ENERJİ KRİZİNE MOBİL SANTRAL ÇÖZÜMÜ (Zaman). Ülke genelinde elektrik tüketimini artıran sıcaklar, doğalgaz santrallerindeki verimi de yüzde 25’e düşürdü. Enerji krizini çözmek için çareler arayan Bakanlık pahalı olduğu gerekçesiyle üretimi durdurulan mobil santralleri yeniden devreye alıyor.

ELEKTRİKTE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI (Radikal). Sıcaklar yüzünden elektrik tüketimi fırladı. Kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerde kapasite düştü. TEİAŞ alarm halinde.

Son günlerde reklamlara bakarsanız bireysel kredilerde bordrolu müşterilere yönelik özel bir ilgi var. Her banka farklı yöntemlerle kredi müşterisi bulmak için alarma geçmiş durumda…

60 aya varan uzun vadelerden sonra şimdi de ilk birkaç ayın ödemesiz geçirilmesi ve hatta vade sonunda müşteriye bir maaş ikramiye verilmesi gibi promosyonlar bile var.

BANKALARIN MAAŞ KREDİSİ REKABETİ (Bugün). Yarış fena kızıştı. Bir banka maaşın 16 katı kredi verirken kimi üste bir maaş ikramiye vaat ediyor.

BORDRO HAREKATI (Star). Kredi Kartı Yasası sonrası yeni Pazar arayan bankalar bu kez çalışanların maaşlarına yöneldi. Bordroyu gösterene kredinin yanında ikramiye bile var.

Yakın zamana kadar İslami kesim yaz tatili yapmaz, özellikle denize hiç girmezdi. Ekonomik imkanların gelişmesiyle birlikte inançlı zenginler de yaz tatilinden faydalanmaya, elbetteki denize de girmeye başladılar.

Böyle bir ihtiyacın kendini hissettirmesi, kadın-erkek ayrı havuzları bulunan otel, motel, tatil köyleri kurulmasına sebep oldu. Hatta giderek bunların sayıları bir hayli çoğaldı.

Bu arada tatilden istifade ederek sahillere gitmeyen denize girmeyen bir tek devrimciler kalmıştı. Böyle bir uygulamayı zenginlere mahsus burjuva özentisi olarak algılayan devrimciler belki çaktırmadan bireysel olarak tatil yapıyorlardı ama, bunu toplu bir eyleme dönüştürmüyorlardı.

Artık onlar da açıkça kendilerine özel tesislerde tatil yapmaya başlamışlar. Cumhuriyet gazetesi ve Aydınlık dergisinde, devrimcilere hizmet veren otel motel tatil köyü ilanları çıkmaya başlamış.

DEVRİMCİLER TATİLİ KEŞFETTİ (Zaman). Tatile çıkmayı bugüne kadar burjuva özentisi olarak gören devrimciler, sıcakların gelmesiyle birlikte sahil şeridine akın etmeye başladı. Cumhuriyet Gazetesi, aydınlık dergisi, ÖDP ve İp mensuplarına hizmet veren otel, motel ve tatil köyleri var.

Amerika’nın demokrasi vaadi ile işgal ettiği Irak’ta dört yıldan beri her şey mutsuzluk üzerine kurulu. Viran olan şehirler, ölen, yaralanan insanlar, yaşanmaz hale gelen hayat, geride kalanları da bezdirdi.

İlk kez Iraklılar bu hafta sonu ortak bir sevinç yaşadılar ve bunu sokaklara çıkıp gösteri yaparak kutladılar. Çünkü Asya Kupası’nda finale kalmışlar ve finalde Suudi Arabistan’ı yenmeyi başararak kupayı almışlardı.

IRAK’TA İŞGALDEN SONRA İLK SEVİNÇ (Star). Dört yıldır Amerika’nın işgali altında olan Irak dün Asya Kupası finalinde Suudi Arabistan’ı 1-0 yenerek kupayı aldı. Halk sokaklara döküldü.

İMKANSIZI BAŞARDILAR (Türkiye). Futbolcuları öldürülen, antrenmanlarını bile yurt dışında yapan Irak Futbol Takımı, Asya’nın zirvesine oturdu, halk sokaklara döküldü.

Günün diğer manşetleri de şöyleydi:

GECE HAYATI İMAMI YIKTI (Akşam). Diyanet, Antalya’da görevli bir imamı içki içip düğünlerde göbek atıyor diye kovdu. Mesai saatlerimin dışında çağdaş ve laik insanlar gibi yaşıyorum diyen imam göreve iadesini istedi.

TERÖRE KARŞI ÖZAL MODELİ (Bugün). İki öğretim üyesinden çarpıcı rapor. Güneydoğu PKK ile mücadele adı altında devletleştirildi. Özal’ın eğitim seferberliğine dönülmeli.

BEZ BEBEĞE PUT DEDİLER (Posta). Batman’da Hamdullah Güneş’in imal ettiği yöresel kıyafetli bez bebek için bunlar put, alan da satan da günaha girer diye söylenti çıktı.

O ANI BİR DAHA YAŞATMAYIN (Sabah). Yargıtay sapığa daha fazla ceza verilsin dile yeni rapor istedi. Tecavüz kurbanı isyan etti: Yapmayın!

FİN İŞKENCESİ (Takvim). Finlandiyalı eski eşi tarafından hayatı zehir edilen Türk’ün hikayesi bu Talihsiz adam mahkeme kararıyla 12 yaşındaki oğlunu ayda sadece 2 saat görüyor.

RUMLAR’I KIZDIRAN DAMAT (Takvim). Zeyno Baran’la evlenecek olan Matt Bryza’nın Başkan Bush tarafından Lefkoşe Büyükelçiliği’ne düşünülmesi, Güney Kıbrıs7ı küplere bindirdi.

HÜKÜMETİN İLK HEDEFİ İŞSİZLİK (Türkiye). Kanayan yara işsizliği azaltmak için olağanüstü tedbirler alınıyor.

İMKANSIZI BAŞARDILAR (Türkiye). Futbolcuları öldürülen, antremanlarını bile yurt dışında yapan Irak Futbol Takımı, Asya’nın zirvesine oturdu, halk sokaklara döküldü.

YENİ OSMANLILAR (Vatan). Arap dünyasının en fazla izlenen televizyonu olan el-Cezire AKP’lileri Yeni Osmanlılar diye niteleyip ilginç tespitler yaptı.

YEDİ YILDIZLI DOĞUM GÜNÜ OTEL SAHİBİ YAPTI (Yeni Şafak). Sungate’de doğum gününü özel Tarkan konseriyle kutlayan Rusya’nın emlak kralı Sergei Polonsky 450 milyon dolar vererek oteli aldı.

O İHALEYİ AZİZ’DEN ALALIM (Yeni Şafak). VKGB’nin askeri ihalelere giren üyesi Balaban ile silah tüccarıBozdağ’ın Fenerbahçe Başkanı Yıldırım’ın aldığı ihaleyi başkasına verme pazarlığı ortaya çıktı.

FAİR PLAY İÇİN VEKİL OLDUM (Yeni Şafak). Asrın güreşçisi unvanlı dünya ve olimpiyat şampiyonu Hamza Yerlikaya fair-play ilkelerine uygun bir milletvekili olacağım dedi.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla


 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..