Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

11 Mart '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

30 yıl önceki Libya ve ben

30 yıl önceki Libya ve ben
 

LİBYA HALKININ MİLLİ KIYAFETİ


Merhabalar,  

Evet 30 yıl önceki Libya ve ben,  

Yıl 1981 ve 1982, mesleğim icabı Libya' dayım. Dönem Kaddafi devri. Libya tam bir şantiye, İşim icabı sahildeki Tripoli yani Trablus şehirinden, kıyı Akdeniz' in 1600-Km iç bölümünde bulunan Fizan çöllerini karış karış dolaştım. 

Bu Libya olayları başlayınca, hemen aklıma 30 yıl önceki Libya ve tesadüfen o dönemlerde kısıtlı olarak çekilmiş fotoğraflarım aklıma geldi ve hemen albümümden çıkartarak nostaljik olarak gençliğm aklıma geldi. 


* YEŞİL MEYDAN - TRİPOLİ - 1981

* YEŞİL MEYDAN - TRİPOLİ - 1982

LİBYA - (Trablus (Tripoli) - Zawia- Zahra- Bengaşir - Sabrata - Giryan - Homs - Zileytin - Sebpha - Uwbari - Murzuk) şehir ve kasabalarını ve oradaki halkı, yaşamlarını (1/1) gördüm, yaşadım. Şimdi özet olarak bunları sizlerle paylaşmak istedim. 


* TRABLUS - (TRİPOLİ ) - 1981

* TRABLUS - (TRİPOLİ ) - 1982

Buyrunuz o zaman beraberce inceliyelim.. *1* Libya aşirtelerden teşekkül etmiş, sahillerindeki insanların dışında çöl insanı nitelendirdiğimiz bedevilerden oluşmuş %70-80 cahil bir toplum... *2* Yani şu anda 10-15 civarında hatırı sayılan aşiret toplumu mevcut, KADDAFİ'nin oğlunun TV de açıkladığı gibi LİBYA siyasi partilerden malesef yoksundur.. (Krallık zamanında da durum böyleymiş.) *3* Sn.KADDAFİ... 1969 da YEŞİL DEVRİM adında yaptığı ihtilal ile kralı devirince, LİBYA devletinin başına geçtiğinde rütbesi BİNBAŞI iken, kendini artık ben ALBAYIM ve LİBYA ordusunda en büyük rütbe ALBAYLIK diye noktayı koymuş.. Yani LİBYA ordusunda GENERAL rütbesi yoktur.. Diktatörlük rejimini ele alan Sn.KADDAFİ canı istediği zaman bedevii kıyafeti (Ömer Muhtar gibi) , canı istediği zaman DENİZ ALBAYI, canı istediğinde HAVA ALBAYI veya KARA ALBAYI kıyafetini giymekten çekinmiyordu..( Zavallı aşiret halkları) hiç bir kimse korkudan seslerini çıkartamıyorlardı.. 


* Z A H R A - 1981

*4* İhtilali yaptığında, ilk önce YEŞİL DEVRİMİN dedikleri diyerek, " Bundan böyle " OMOBİL KULLANANIN, EV ise OTURANINDIR " diye saçma sapan bir kanun getirmiş, o zamanda halklar birbirine gimiş, fakat dünya ile pek irtibatı olmadığı için hiç bir devletin (Elbetde şimdiki gibi bir teknoloji yok) doğru dürüst haberi olmadan kanlı şekilde isyanları bastırmış.. Hele o dönemlerde KADDAFİ için veya YEŞİL DEVRİM için bir kelime söyle TRAK hemen kendini OSMANLI zindanlarında buluyormuşsun... *5* Devriminden bir yıl sonra bütün halka " Bundan böyle KRALIN parası geçersizdir... Paralarınızı getirin, YENİ YEŞİL paralarla (YEŞİL DİNAR) ile değiştirin der.. Halk bütün bir telaşla elerindeki bütün paraları, parayı değiştirmek için Merkez bankasına gider, İki çuval para ile giden, iki deste yeni para merkez bankasından çıkar ve şaşırıp durur... Anlatıyorlardı da önce inanmamıştım.. Baktım herkes bunu doğruluyor.. O zaman doğrudur diye düşünmek zorunda kaldım


* U W B A R İ - ( Fizan çölü ) - 1981

*6* Devrimden bir iki yıl sonra kafayı yeyip delirenler, intihar edenler veya durumu iyi olanlar İTALYA'ya , FRANSA'ya, MISIR'a, İSPANYA'ya hatta TÜRKİYE'ye kaçmışlar.. Artık develere binen bedeviler, otomobillere, çöllerde kerpiç evlerde oturanlar, villalara, terfi etmişler.. Fakat çok büyük haksızlıklar ile önceleri doğru dürüst mülkiyetlere bile saygı göstermemiş, canım isterse hepinizin elinden alırım dercesine halka büyük bir korku vermiş... *7* Sn.KADDAFİ diktatörlük rejimi , içkiyi yasaklamış, çok afedersiniz genel evlerini kapatmış.. (Kral zamanında TRİPOLİ kuzey Afrika'nın PARİSİ iken, KADDAFİ döneminde sessiz ve korku (Polis) şehiri olmuş.. Düşünebiliyormusunuz..? 14- yaşındaki bir çocuk trafik polisi oluyor ve siz ona dert anlatmaya çalışıyorsunuz... Arabanızı sudan sebeple karakol önüne bağlıyor ve arabaya örneğin (6) ay ceza verdim diyebiliyor... Sıkımı şehirin içinde gelişi güzel bir fotoğraf çekmek... Hemen yanınıza pelerin giymiş bir sivil polis gelir.  




* S W A N İ Y E - ( Şantiye ve LİBYA MİLLİ kıyafeti ile ) - 1982

*8* Milletin cebinde para var, fakat raflarda malesef doğru dürüst bir mal yok..! (Bazen yemeklik yağ dahi bulamazdınız) *9* Osmanlı 400- yıla yakın LİBYA'da bulunmuş, fakat İTALYANLAR 50- 55 yıl hüküm sürüp, en büyük işkenceleri LİBYA'lılara yapmalarına rağmen, biz TÜRKLERİ çoğu LİBYA'lı sevmiyor.. İTALYANLARA ise yalakalık yapmak için ellerinden geleni yapıyorlardı.. Velhasıl anlatılacak çok çok şeyler var.. (Buralara sığmaz) Ya işte böyle sevgili arkadaşlarım. 


* L İ B Y A - ( LİBYA MİLLİ kıyafeti ile ) - 1982

Ben LİBYA'dan döndüğümde nerdeyse YEŞİLKÖY hava meydanının betonunu ve TÜRK POLİSİMİZİN yanaklarından ÖPECEKTİM... Onun için ancak bunları yaşayanlar bilir... Anlatma ile kesinlikle ANLATILAMAZ...! Benim yurdumun en kötü insanı dahi KADDAFİ ve yandaşlarından ÇOK ÇOK İYİDİR... Hatta ve hatta bana göre ALTINDIR... 

 

* L İ B Y A B A Y R A K L A R I - ( 1951 - 2010 ) *
 

Sevgiler, selamlar ve saygılar sunarım. 

NECİP KÖNİ - ADANA / TR 

* RESİMLER * Necip KÖNİ - A R Ş İ V İ - ( 1981 - 1982 ) 

* LİBYA BAYRAKLARI * 

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQtI0OsbqiOn8lSKWa3A_7iNw2e9slxjJVyZpwsWH5n7WFwj1z5GQ 

* KAYNAK *  

 


Equalizer_2.gif - (5K)
B u T i K G a Z e T e
internet sanal gazetesi 

 

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..