Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '16

 
Kategori
Güncel
 

30 Ağustos 1922 Yunan komutana kulak verin !!!

30 Ağustos 1922 Yunan komutana kulak verin !!!
 

görsel internetten alınmıştır.


“30 Ağustos'u Trikupis’in kurmaylarından Yüzbaşı Kanellepulos’tan dinleyelim…

‘’Topçular ile bazı birlikler henüz disiplini koruyorlardı. Kızıltaş vadisi yoluyla kaçmak isteyenler Allıören'e doğru sızmaktaydılar. General Trikupis'in emrine göre, kranlık basana kadar direnilecek,karanlık basınca Kızıltaş vadisinden batıya doğru hep birlikte çekilinecekti. Türkler çevremizi kuşatmayı tamamladılar. Acı savaş başlamıştı. saat 13.30'du.

General Trikupis ve Digenis, bir taş ocağında, heykel gibi duygusuz ve sakin, başlayan faciayı izlediler. Karargah subayları çevrelerinde oturmuşlar, komutanlarını şarapnel parçalarına karşı koruyorlardı.

Trikupis teslim olma önerilerini sürekli reddediyordu.

Saat 16.00'da Türk topçusunun faaliyeti doruğa çıktı. Eriyorduk. Bataryalarımız mahvoluyor, cephane ve yaralı dolu kamyonlar havaya uçuyor, insanlar büyük korku içinde ormanlara, yarıklara, kuytulara kaçışıyorlardı. Sinirler boşanmıştı. Bazı komutanlar korkudan çılgına dönmüş askerlerini yatıştırmak için alay sancaklarını açtırdılar. Bir yararı olmadı. Kuzeyden, doğudan yeni yeni Türk birliklerinin yaklaştıkları görülüyordu. Saat 18.30'da bütün toplarımız susturulmuştu.

Titreyerek güneşin batmasını bekliyorduk."

Yunan bir komutanın çaresizliklerini dile getirdiği bu paragrafı her okuduğumda 94 yıl öncesine dönüyor ve son cümlesini değiştirerek o muazzam günün gecesinde bir Mehmetçiğin sözlerini duyuyorum;

Heyecanla güneşin doğmasını bekliyorduk.

Son olarak Falih Rıfkı ATAY’la bitirelim;

"Nemiz varsa, eğer bağımsız bir devlet kurmuşsak, hür vatandaşlar olmuşsak, şerefli insanlar gibi dolaşıyorsak, yurdumuzu Batının pençesinden, vicdanımızı ve düşüncemizi Doğunun pençesinden kurtarmışsak, şu denizlere bizim diye bakıyor, bu topraklarda anabağrının sıcaklığını duyuyorsak, belki nefes alıyorsak, hepsini, her şeyi 30 Ağustos Zaferine borçluyuz"

Gerçekten hissedenlerin 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN...

Saygılarımla... 30 AĞUSTOS 2016 / Özkan SARI

 

 
Toplam blog
: 102
: 4394
Kayıt tarihi
: 05.09.15
 
 

Kalın Sağlıcakla... ..