Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '16

 
Kategori
Güncel
 

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Anafartalar Muharebesi

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Anafartalar Muharebesi
 

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI


Bu hafta sizlere ülkemiz tarihi için çok büyük bir öneme sahip olan, hatta bir dönüm noktası olarak kabul edilen Büyük Taaruz'dan söz etmek istiyorum. Öyle ki bu büyük başarı, bizim biz olabilmemizin, bugünlere ulaşabilmemizin, hür ve özgür şekilde yaşantımıza devam edebilmemizin yegane temellerinden biridir.

Konu hakkında biraz bilgi verecek olursak eğer, ülkemiz ordusu Sakarya Meydan Muharebesini kazanarak Yunan kuvvetlerini ciddi bir yenilgiye uğratmıştı. Ancak yine de Yunan ordusunu tam manasıyla yıkıma uğratacak güce sahip değildi. Eksikleri bulunuyordu. Bunun içinse son kez milletten yardım istenmiş ve elde bulunan diğer tüm mali kaynaklar sonuna kadar zorlanarak hazırlıklara girişilmişti. Ayrıca ordumuz ilk kez saldırıya geçeceği için sayıca üstün olması gerekiyordu. Bu nedenle kapanan Doğu ve Güney cephesindeki birlikler batı cephesine kaydırılmış, bir yıllık hazırlığın sonunda da asker sayısını 186.000'e yükselterek Yunan birliklerine yaklaşmıştı.

Sonrasında Mustafa Kemal Atatürk, taarruza geçmek için kararını verdi. Ve bu kararını Cephe Komutan İsmet Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Millî Savunma Bakanı Kazım Paşa ile paylaşmıştı. Amacı ise yok edici bir meydan savaşı yaratarak düşmanı çabuk ve hızlı bir şekilde vurmak ve kesin bir sonuç almaktı. Hazırlanan planına göre 1. Ordu kuvvetleri, Afyon'un güneybatısından kuzeye doğru taarruza geçtiğinde doğuda ve kuzeyde bulunan 2. Ordu kuvvetleri de taarruzla kesin sonuç alınmak istenen 1. Ordu bölgesine düşmanın kuvvet kaydırmasına engel olacaktı. 5. Süvari Kolordusu da Ahır Dağları'ndan aşarak düşmanın yan ve gerilerine taarruz ederek Yunanlıların İzmir’le telgraf ve demir yolu irtibatını kesecekti. Sonrasında Mustafa Kemal Atatürk , 19 Ağustos 1922 tarihinde Ankara’dan Akşehir’e gelerek 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü taarruz emrini vermişti. Gerçekleşen şiddetli çarpışmalar sonunda da üstün gayret gösteren ordumuz büyük bir başarı elde ederek tarih sayfalarına kazınacak bir zafer kazanmıştır. Akabinde ordumuz, Yunan birliklerini İzmir'e kadar takip etmiş ve 9 Eylül 1922 tarihi itibariyle de Yunan işgalini sonlandırmışlardır.

30 Ağustos gününün bayram olarak kutlanması ise ilk kez 1924 tarihinde Dumlupınar'da Çal Köyü  yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün katıldığı bir törenle kutlanmıştır. Ve 1926'dan itibaren süreklilik haline gelmiştir. 1960’lardan sonra da daha kapsamlı ve katılımlı bir şekle dönüşmüştür.

Bunun yanında geçtiğimiz 9-10 Ağustos ve 21- 29 Ağustos günleri Birinci ve İkinci Anafartalar zaferlerinin yıl dönümüydü.

Yani kelimelerin, harflerin, cümlelerin yetersiz kaldığı birinci dünya savaşının ülkemiz adına büyük kahramanlıklara sahne olduğu günlerin yeniden hatırlandığı zamanlardı. Zaten hepimizin içine oturan, sızı veren bir yanı yok mudur o günlerin. Canımızı yakan ve aynı anda da gurura boğan... Öyle ya hangimiz Anafartalar'da, Dumlupınar'da, Sakarya'da, Çanakkale'de ülkemiz için, bağımsızlığımız için gözünü kırpmadan ölüme giden kahramanlarımızı rahmetle, minnetle, saygıyla, en içten dileklerle anmamışızdır. Hangimiz duygulanmamışızdır ki onları düşündüğümüzde. Keşke elimizden daha fazlası gelebilse gösterdikleri fedakarlıklar karşısında. Keşke daha iyisini yapabilsek. Ama ne yazık ki küçük bir anma merasimi dışında hiç bir şey gelmemektedir elimizden.

Bende bu vesile ile Anafartalar'da, Dumlupınar'da ve diğer tüm cephelerinde kanının son damlasına kadar mücadele eden, canını verip şehitlik noktasına ulaşan Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Her biri ışık içinde uyusunlar.

 

 

 
Toplam blog
: 34
: 198
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Bolu'luyum. 24.09.1984 doğumluyum. Özel bir şirkette muhasebe satış memuru olarak çalışıyorum. Ya..