Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '07

 
Kategori
Tarih
 

31 Mart olayı ve şehbal Dergisi yorumları (2)

31 Mart olayı ve şehbal Dergisi yorumları (2)
 

Heyecan tüm Selanik'i sarmış. Herkes ileride Türk devletini idare edecek olan siyasetçilere ve rütbeli komutanlara dikkat kesilmiş. Kurmay Miralay rütbesine yeni yükseltilmiş olan 24 yaşındaki Enver Paşa, kürsüye çıkarak halka çok ateşli bir nutuk atmış;

"Hangi din ve mezhepten olursak olalım, Osmanlılığımızla iftihar edebiliriz. Yaşasın vatan yaşasın hürriyet! "

Rıza Tevfik Ve Selim Sırrı'nın yazdıkları

"İngiliz, Fransız ve İtalyan sefirlerinden çok destek görmüştük. Sonunda hürriyeti ilan edince, teşekkür etmek için Beyoğlu'ndaki İngiliz sefaretine gittik. Sefiri ziyaret edip teşekkür etmek istiyorduk. Ama sefaretin kavası bizi içeri almadı. Kimi sorduysak 'yok' dedi. Hiçbir anlam veremeden oradan ayrıldık. "

İngiliz sefiri Lord Nicholson, yıllar sonra Londra'da kendisini ziyaret eden Rıza Tevfik'in merakını giderir;

"Biz Jön Türkleri teşvik ettik. Onlardan büyük netice bekliyorduk. İhtilal olacak, sultan da, hilafet de alaşağı edilecekti. Ama isteğimiz gerçekleşmedi. Gerçi ihtilal oldu kanuni esasi geri geldi ama sultan da hilafet de yerinde kaldı. Biz, Mısır ve Hindistan'daki islam kitlesini idaremiz altına almak için milyonlar harcadık. Ama osmanlı sultanı bir selamı ile bu kitleleri elinde tutmaya devam etti. Biz bu gücün devrilmesini beklemiştik yanıldık."

 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..