Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

35 köylüye bomba, gazetelerin ilk sayfalarında nasıl yer buldu?

35 köylüye bomba, gazetelerin ilk sayfalarında nasıl yer buldu?
 

Kuzey Irak topraklarından Türkiye’ye geçmeye çalışan 35 kişinin bombalanması/ ölümü büyük bir yankı uyandırdı. Jetlerin bombalayarak öldürdüğü insanlarımız, kaçakçı köylüler mi, yoksa köylü görünümlü PKK’liler mi?

Bu sorunun yanıtını vermek hem kolay, hem zor/du!

Bugün öğlen saatlerinden Genelkurmay’dan bir başsağlığı açıklaması yapıldı.

Başbakan Erdoğan da üzüntülerini bildirdi, başsağlığı diledi, konuyla ilgili değerlendirme yaptı:

“Terör örgütünün yoğun olarak bulunduğu bir bölge. Uçuş da istihbarat örgütlerimizin verdiği bir bilgiye dayanarak yapılan bir uçuş. Gelen istihbarat ve görüntüler neticesinde F-16 uçaklarımız vurmuştur. (...) Daha sonra sigara, mazot vb. alan grup olduğu ortaya çıkıyor. Bu tür kaçakçılıkları genelde 10 kişilik gruplar yapıyor ama daha önce Yeditepe'de silahları hayvan yardımıyla taşındığı belirlenmişti. (...) Bazı köşe yazarlığı yapan cambazlar var bunlar istihbarat teşkilatımızı bizden daha iyi biliyorlar.”

*****

35 kişinin ölümü, gazetelerin ilk sayfalarında önemli bir yer tuttu. Ortak kanı, ölenlerin “kaçakçı köylü” olduğu yönünde. Ancak Sözcü, “Silah taşıyorlardı” başlığını atmış. Başlık açıklaması ise şöyle:

“PKK ağır silahları sınırdan katır sırtında geçiriyordu. TSK önceki gece aynı bölgede kalabalık bir gruba jetlerle operasyon yaptı.”

35 kişinin bombalanarak öldürülmesinin haberini, Milliyet (35 sivile bomba), Hürriyet (35 ölü çok üzgünüz) başlık üstünden verdi.

Haber, öteki gazetelerin ilk sayfalarında nasıl yer aldı?

İşte, başlıklar ve başlık açıklamaları:

İnsafsız hava aracı (Akşam)

(Sınırda dram... F-167lar, Kuzey Irak'tan katırlarla kaçak mal taşıyan sivilleri karakol basmaya giden PKK'lı sanıp bombalandı.)

Operasyon ABD istihbaratıyla (Aydınlık)

(İnsansız Hava Araçları, Irak tarafından kalabalık bir grubu saptayınca, savaş uçakları havalandı. Saat 23.00 sıralarında sınırda bombalama başladı)

Uludere katliamı (Birgün)

(Şırnak'a bağlı Uludere'deki Ortasu Köyü sınır noktasında, TSK bombardımanı sonucu, sınırı geçmeye çalışan çoğunluğu 15-20 yaş arasındaki 36 köylü katledildi)

Jetler sivilleri vurdu (Cumhuriyet)

(Şırnak’ın Uludere ilçesinin Irak sınırında önceki gece insansız hava uçaklarının görüntü alması üzerine başlatılan hava operasyonunda Ortasu ve Gülyazı köylerine kaçak mazot ve sigara getiren köylüler, F-16’lar tarafından vuruldu. Çoğu genç 35 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Katırlardaki yakıt bidonlarının da alev alması sonucu bazı cesetler yandı.)

Kirvem hallarımı böyle yaz (Evrensel)

(Başlığın altında Ahmet Arif’in “33 Kurşun” adlı şiiri yer alıyor.

Ahmet Arif, bu şiiri 28 Temmuz 1943’te, 33 Kürt köylüsünün sınır  kaçakçısı olduğu gerekçesiyle tutuklanması, ardından Diyarbakır 3. Ordu Müfettişi Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın buyruğuyla Van-Özalp Seyfo Geçidi’nde kurşuna dizilmesinin öyküsünü anlatır.)

Sınırda vahim hata (Habertürk)

(Jetler, 'PKK'lı diye 35 köylüyü bombaladı: 29'u aynı aileden 35 kişi can verdi)

İstihbarat faciası (Milli Gazete)

(Şırnak’ın Uludere ilçesinin Irak sınırına yakın kesimlerde, TSK tarafından düzenlenen hava operasyonunda 35 kiş hayatını kaybetti. Borbarddımanın ardından, ölen kişilerin PKK’li değil, mazot kaçakçılığı yapan Ortasu Köyü sakinleri olduğu ortaya çıktı)

Operasyon kazasıymış! (Posta)

(İnsansız Hava araçları' Irak'tan girip Şırnak Uludere'ye doğru ilerleyen kalabalık bir grup tespit edilince savaş uçakları havalandı. Bölge bombalandı. 30 yaşın altında 35 kişi öldü.)

35 yurttaşa İHA bombası (Radikal)

(İnsansız Hava araçları'nın (İHA) görüntüleri üzerine kalkan F-16'lar PKK'lı sandıkları kaçakçıları vurdu: 35 ölü, 17 kayıp)

Gediktepe sendromu kaçakçıyı vurdu (Sabah)

(Şırnak'ta bir grup, önceki gece katırlarla sınıra sızdı. Gediktepe ve Dağlıca baskınlarının silah yüklü katırlarla yapıldığını bilen birlikler alarma geçerek grubu F-16'larla bombaladı)

Kahreden hata (Star)

(Şırnak sınırında terörist sızmalarına karşı operasyon yapan F-16‘lar yanlış istihbarat sonucu Kuzey Irak’tan katırlarla kaçak sigara getiren köylüleri vurdu. 35 kişi hayatını kaybetti)

Devlet halkını bombaladı (Taraf)

(Hava Kuvvetleri, katırlara yükledikleri kaçak sigaraları Türkiye’ye giriş yapmakta olan köylü grubu bombaladı. 35 kişi öldü, üç kişi de yaralandı)

Yanlış zaman yanlış yer yanlış müdahale (Türkiye)

(PKK’nın kullandığı güzargâhtan katırlarla geçen kaçakçı konvoyu terörist sanılarak vuruldu: 35 ölü)

Kahreden hata (Vatan)

(PKK’nın sınır birliklerine saldıracağı istihbaratı vardı. K.Irak'tan Türkiye'ye doğru gelen bir grup tespit edildi. Hemen F-16'lar havalandı. Sigara kaçakçılığı yapan Uludereli köylüler bombaların hedefi oldu)

Terörist güzergahına bomba (YeniÇağ)

(TSK’nın alınan istihbarat üzerine, Kuzey Irak’ta teröristlerin barındığı alana  düzenlediği bombardımanda 36 kişiden 1’i kurtuldu. Bölgedeki kaynaklar “ölenler kaçakçı” dedi, Karargah incelemenin sürdüğünü açıkladı.)

Ölümcül hata (Yeni Şafak)

(Türkiye'nin yüreğini yakan haber Uludere'den geldi.)

Ölümcül istihbarat (Zaman)

(F-16'lar, Kuzey Irak'ın Sinat-Haftanin bölgesinde terörist zannettikleri mazot kaçakçılarını vurdu. Genelkurmay, operasyonun 'sivil yerleşimin bulunmadığı' bölgede yapıldığını açıkladı. İddialara göre, 35 vatandaşımızın öldüğü olaya bölgede PKK elebaşlarının toplandığına ilişkin 'yanıltıcı' istihbarat yol açtı.)


TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..