Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '07

 
Kategori
Haber
 

350.000 euro ret mi?

350.000 euro ret mi?
 

AB çalışmalarına ve AB fonlarına yazık oluyor !


İşim gereği, Türkiye için açılan AB fonları ihalelerini yakından takip ediyorum. Bu fonlar çok kapsamlı bürokratik süreçleri içermekte ve oldukça karmaşık bir teknik yapıda gelişmektedir.


Ancak çok genel olarak özetlemek gerekirse bu fonlar, Türkiye’nin de ödeme yaptığı AB bütçesinden bize bakanlıkların ve mesleki örgütlerin kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve işlevsel hale getirilmesi, sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi, KOBİ’lerin inovasyona yönelik yeni yatırımlarının fonlanması amacıyla, öngörülmüş konu başlıklarındaki proje teklifleri için kullandırılıyor. Diğer taraftan, bize ayrılan bu fonlar için hazinemiz bütçeye ödeme yapıyor, kimse kimseye bedava para vermiyor. İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkeler kalkınmalarını, AB fonlarından aldıkları finansmanla gerçekleştirdiler.

Bugün okuduğum haber gerçekten tuhaf, Rize’nin Şimşirli köyünde onay verilen 350.000 Euro tutarındaki AB kaynaklı altyapı projesi, halkın tepkisi nedeniyle kullanılmamış. Böyle bir şey hangi akıl yürütme mekanizmasında geçerlidir, merak ediyorum. Bu fonların kullanılma aşamasına gelmesi uzun bir bürokratik süreç ve süzgeçten geçerek mümkün olabiliyor. Teklif verilen projeler yarışma usulüyle değerlendiriliyor, bu süreç içinde belli bir bütçe harcanıyor. Durum böyle iken, kabul edilmiş bir projenin reddedilmesi , bu proje için ayrılan paranın, kullanılmadığı için AB bütçesine iadesi anlamına geliyor.

Ayrıca bu fonlar kredi değil hibe, bunun anlamı geri ödenmesi gerekmiyor, AB paranın %80 nini iş başlar başlamaz proje sahiplerine ödüyor.

AB fonlarının tanıtımı ve bilinçli kullanılması yönünde DPT ve diğer ilgili kuruluşlar etkin çalışmalar gerçekleştiriyorlar, ancak görünen o ki bu çalışmaların halkta farkındalık yaratacak düzeye indirgenmesi gerekiyor.

Avrupa ülkeleri, bize ayrılan bu fonlardan danışmanlık, uzmanlık, teknik yardım gibi her düzeyde pay kapmak için 10 takla atarken, Rize’nin sayın köyü bu fonu elinin tersiyle itiyor.

Bu olaydan AB konusunda çalışan bütün kurumların çıkarması gereken dersler var.

 
Toplam blog
: 144
: 1429
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

ODTÜ İşletme mezunuyum, felsefe bölümünde master eğitimi aldım, uzun yıllar bankacılık ve finansm..