Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

350

350
 

Sürdürülebilirlik eğitimi için bir süredir bulunduğum İskoçya’daki Findhorn Ekoköyü gerçekten çevre farkındalığı çok yüksek ve ruhsal bir topluluk ve bu dünyanın içindeyken gazete, dergi ve televizyonlardaki olumsuz haberlerden, bir süre için de olsa, uzak kalmak mümkün. Yarattığımız bireysel dünyalarımızda da kendimizi dünyanın uzak kalmak istediğimiz kısımlarından ayrı tutmak mümkün olabilir. Kısmen.

Ancak dünyanın kendimizi ayrı tutamayacağımız parçaları da var. Hiçbir zaman ayrı olamayacağımız parçaları. Aynı havayı soluyoruz ve ortak paylaştığımız atmosferin altında olanlar farklı dünyalarda da yaşansa hepimiz etkileniyoruz.

İnsanoğulları olarak ortak kaderimizi inkâr etmek zorlaşıyor.

24 Ekim 2009 Cumartesi günü dünyada bir süredir duyurulmakta olan ve Aralık ayında Danimarka’da Kopehhag’da yapılan olan Birleşmiş Milletler İklim Görüşmeleri Toplantısının farkındalığını arttırmak üzere dünyada farklı aktivitelerin yapılacağı bir gün. Aralık ayındaki toplantı dünya ülkelerinin sera gazlarının salınımları, karbon emisyonları ile ilgili dünyadaki tarihi toplantılardan bir tanesi. Kyoto Protokolü 2012 yılında geçerliliğini yitirecek ve Dünya ülkeleri 2010’da yeni protokollerini belirmek zorunda. Çok geç olmadan.

24 Ekim’de sular altında kalma tehdidini derinden yaşayan Maldivlerin kabinesi su altında bir toplantı yapacak. Findhorn’da da aynı gün 350 şarkıcının katıldığı bir program hazırlanıyor. İskoçya’da yoğun bir eğitim programının içindeyim ve Türkiye’de olup bitenleri çok takip edemiyorum. Ve merak ediyorum.

Peki, 350 ne diyor bize? 350 ppm CO2’nin ne olduğuna bakmak, hatırlamak daha doğru olacak. Atmosferdeki milyonda 350 partikül, parça karbondiyoksit gazından bahsediyoruz. Bugün aştığımız ama dünyada yaşamı tehdit eden küresel ısınmayı durdurabileceğini düşünülen karbon emisyon sınırı. Bugünkü seviyemiz 389 ppm. Ve karbondiyoksit salınımlarının 40 yıl içinde gerçek etkilerini göreceğimiz düşünülürse bugün atacağımız olumlu adımların etkilerini görmeden önce çok daha yüksek ağır şartları yaşamak durumunda kalacağız. Ve başta ABD, özellikle ABD Parlamentosu olmak üzere yaşananları kabul etmekte zorlanan gruplar var. Buzullar inanılmaz bir hızla erimeye devam ederken dünyanın hayali bir problem ile karşı karşıya olduğunu söyleyenler. Amerika Birleşik Devletleri’nde çokça var. Türkiye’de de var. Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nin raporları benim için uyandırıcı olduğu kadar korkutucu.

Dünyada yaşam farkında olup olmamamıza aldırmadan bambaşka dinamikler ile sürme yoluna giriyor. Ve insanlık geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru giderken belki de insan nesli için çok önemli bir karar noktasındayız. Alacağımız karar konusunda umutlu olmak gerekiyor ama dünya üzerindeki yaşamın bildiğimiz şekilde devam edebilmesi de zor görünüyor.

24 Ekim’in amacı toplantının önemini, 350 rakamının insanlık adına önemlini hatırlatabilmek. Daha fazla bilgi için http://www.350.org/ sitesine göz atabilirsiniz.

Şansımız bol olsun.

 
Toplam blog
: 132
: 1125
Kayıt tarihi
: 04.11.07
 
 

Üsküdar Amerikan Kız Lisesi'ni birincilikle bitirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde Cornell Üniv..