Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '16

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

3 yaş bitti?

3 yaş bitti?
 

3 yaş sendromu bitti mi?  
 
3 yaş sendromunun en önemli semptomu olan ‘’ benmerkezcilik’’ 4-5 yaş çocuklarında da büyük ölçüde devam eder.  Bu yaş çocuklarında, genel olarak  neşeli olduğu yaşlardan daha inatçı ve kendi isteği ile bağımsız hareke t etme değişimi gözlenir. Ayrıca ‘’benmerkezcilik’’ yerine ‘’ toplumsal benliğe’’ geçişin ilk  filizleri görülebilir. Yavaş yavaş paylaşmayı, isteklerinin yerine getirilmesi için sabırlı olmayı öğrenmeye ve uygulamaya başlar. Taklit yeteneği gelişir ve bunu gündelik hayatına empoze eder, yaşıtlarını veya yetişkinleri sürekli taklit eder,davranışlarını ve sözlerini tekrarlar. Çevresi ile sözlü iletişim kurup yaşıtlarıyla sosyalleşme yolunda ilk gerçek deneyimlerini yaşar.Bu yaş grubunda en çok rastlanan durumlardan biri de kötü sözler kullanmasıdır. Peki nereden öğrenir bu sözleri?   
 
Çocuklar kötü sözleri çevrelerine kızmak, engellemek ve öfke duygularını ifade etmede kullandıkları gibi, tepkileri takip ederek dikkat çekmek, ilgi ihtiyacı,  yetişkinliğe ulaşma kriteri olarak da kullanırlar. Bu kelimeleri öncelikle yakın çevresi olan aile veya okul ortamında öğrenirler. Bu kelimelerin desteklenmesi,  şirinlik olarak görülüp kabul edilmesi de devamını sağlar. Genellikle ‘’ pis, kaka,  kötü çocuk, eşek, kakasın sen , aptal, salak, pipi, popo, meme’’ gibi duruma heyecan katmaya ve tepkileri izlemeye yarayan sözcükler kullanırlar.   
 
Bu tarz durumlarda;  
 
Başka aktivitelere yönlendirin.  
Şaşkınlık, kızgınlık ya da gülerek tepki vermeyin.  
Duygularını başka türlü ifade etmesi konusunda yönlendirin.  
Söylediği kelimenin anlamını açıklayın yanlış bir durum olduğunu ve doğrusunu anlatın.  
Bu kelimeleri duymaktan dolayı rahatsız olduğunuzu dile getirin.  
Bu kelimeleri nereden duyduğunu/öğrendiğini öğrenin ve çevreden duymasını engelleyin.  
Öfke ve düşmanca dolu sözlerle model olmayıp, olumlu örnek olun.
Kullandığı kelimeleri sizlerin kullanmadığınızı, bu kelimeleri kullananların yanlış bir davranış sergilediklerini anlatın.  
   
UNUTMAYIN ÇOCUKLARINIZ BÜYÜYOR. BEBEĞİNİZLE DEĞİL DE ÇOCUĞUNUZLA KONUŞTUĞUNUZU UNUTMAYIN!
 
Toplam blog
: 6
: 819
Kayıt tarihi
: 15.04.16
 
 

İstanbul Arel Üniversitsi Psikoloji bölümü mezunuyum. Yüksek lisans eğitimimi İstanbul Esenyurt Ü..