Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '06

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

3G - Mobil devrime hazır mıyız?

3G - Mobil devrime hazır mıyız?
 

Her ne kadar halen Türkiye’de 3G* yasallığını kazanamadıysada kaçınılmaz olarak hayatımıza girecek. Geniş bant üzerinden daha hızlı mobil hizmetlerle buluşacağız. Örnek vermek gerekirse cep telefonundan tv seyredebileceğiz.

Hatta büyük telefon şirketleri Türkiye’de çeşitli ekip çalışmaları başlatarak gelecek 3G uygulamaları için ürün geliştiricileri ve firmaları hazırlamaya başladılar. Burada daha hızlı bir internet, mobil televizyon ve hatta video konferansların rahatlıkla DVD kalitesindeki görüntülerle yapılacağı bir gelecekten bahsediyorum.

Cep telefonları sadece telefon olmaktan çıkıp hayatımıza daha çok girerek iletişimimizin vazgeçilmez bir parçası olacaklar. Bebeğinizi eve bakıcı ile bıraktıktan sonra istediğinizde cep telefonunuzdan evdeki kameraya bağlanarak ne durumda olacaklarını görebileceksiniz. Cep telefonunu kameraya bağladığınızda bu güvenlik görevlileri dahil bir çok uygulamada rahatlık ve konfor getirecek.

Tabi 3G ile birlikte cep telefonlarıda değişecek. Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan fuarlarda firmalar birbirleri ile yarışıyorlar. Bu modellere örnek vermek gerekirse Nokia N-95, Samsung Z-620 ve P910 sayılabilir. Zaten şu anda en fazla 20 çeşit 3G uyumlu telefon mevcut. Motorola 2007’nin ilk çeyreğinde atak planlıyor.

Fakat yeterince iş modeli olduğu söylenemez. Ayrıca cep telefonu kullanıcılarınında bu teknolojiyi talep etmeleri gerekiyor.

Tabiki 3G’nin başarısı 2 önemli faktöre bağlı olarak gelişecek;

1- 3G uyumlu cihazların ücretleri

2- Bu servislerden ne kadar ücret talep edileceği

Servis kullanım ücretlerinin mevcut GPRS fiyatlarının üzerinde olacağı kesin. Ayrıca cihaz fiyatlarıda şu andakilerin %30-40 civarında daha üstünde olacak.

Eğer çok yüksek ücretler söz konusu olursa kullanımın yaygınlaşmayacağı konusunda ortak bir görüş hakim. Bu ücreti belirleyecek en önemli unsurda devletlerin operatörlerden talep edecekleri lisans ücretleri olacak tabiki.

Umarım yakında Türkiye bu konudaki engelleri aşar ve dünya koşarken yaya kalmayız.

*3G, üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G'ye aynı zamanda Universal Mobile Telecommunications System (yani Evrensel Mobil İletişim Sistemi) anlamına gelen UMTS de denir. Hatta Japonya'da Freedom of Mobile Multimedia Access (Mobil Çoklu Ortam Erişimine Özgürlük) anlamına gelen FOMA ismi de kullanılır.

3G'nin 2G'ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. İlk örnekleri Japonya'da 1998 yılında kullanıma açılan bu teknoloji, 2003'ten itibaren Avrupa'ya da gelmiştir.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..