Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '09

 
Kategori
Teknoloji
 

3G'de görüntülü konuşma ve devede kulak

3G'de görüntülü konuşma ve devede kulak
 

Türkiye'de şu an faal olan tüm GSM operatörleri 3G hizmetini destekliyor.


Yurdum insanının 3G ile ilgili neredeyse tek bildiği, "çift gameralı" bir telefona sahibolması gerektiği. GSM operatörlerinin teknoloji kullanımını tabana yaymak maksadıyla öne çıkarttığı görüntülü konuşma sloganı 3G ile ilgil pek çok avantajlı özelliğin istemeden de olsa hasıraltı edilmesine neden oluyor.

Oysa 3G'nin görüntülü konuşma özelliğinden faydalanmak için hiç de öyle "çift gameralı" bir telefon gerekmiyor. Öne ve arkaya dönüş kaabiliyeti olan bir kamera pekalâ işinizi görebilir. Çünkü "çift gamera" iddiasının ortaya atılmasının sebebi de siz telefonunuzun ekranından görüntülü konuşma esnasında karşı tarafı izlerken karşı tarafın da manzaradan ziyade sizin gül cemalinizi görmek istiyor oluşudur.

İlk yazımızda[1], ademoğlunun 3G üzerine çeşitli hayaller kuruyor oluşunun iki temel nedeninden söz etmiştik.. 1- Yüksek hızda veri transferi, 2- Bu imkanın mobilize karakteri. Bu güçlü iki temelin üzerine artık siz ne bina ederseniz edin..

Operatörlerin Durumu

Türkiye'de şu an faal olan tüm GSM operatörleri 3G hizmetini destekliyor.
Sistem faturasız/kontörlü hatlarda önödemeli çalışıyor. Yani siz hizmeti satın alma talebinde bulunduğunuzda, bakiyenizdeki kontör otomatik olarak hizmet bedeli olarak düşülüyor ve aylık kullanımınız başlamış oluyor.

Sistemin aksayan yanı, özellikle Avea'da test ettiğim kadarı ile, 40 Kontör karşılığında satın aldığım ve bedelini peşinen ödediğim 3G hizmeti, ödemeyi yaptıktan çok sonra (2 hafta sonra) ücretli kontörümün bitmesi dolayısıyle 3G hizmetini durdurmuş oluşu. Oysa, ben satın aldığım hizmetin bedelini hizmet başlamadan önce ödemiş idim.Müşteri hizmetleri ile de görüşüp meramımı anlattım, fakat derman olamadılar. Teşbihte hata olmaz... Sizden bir araba satın alıyorum, depom dolu. Bu depo beni, gideceğim yere kadar idare eder diyorum. Oysa siz, cep harçlığım olmadığı için arabayı kullanmama izin vermiyorsunuz. Ne kerte doğru?

Kullanıcının Durumu

İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBISAD) Kurulu Üyesi Caner Özgül 3G destekli telefon satışlarında bir artış olmadığını(!) söylüyor.

3G'ye rağbetin bu derece az olmasının bir sebebi de, fiyatların pahalı olması kadar kampanya aşamasında yani 30 Temmuzdan önce herhangi bir fiyat açıklamasının yapılmamış olmasıdır.

Peki Kim Kazandı?

Hazine kazandı! Hazine Müsteşarlığının verilerine göre, vergi dışı elde edilen gelirlerin %30'u GSM şirketlerinin 3G lisans ihalesi ve band frekansı için ödediği bedellerinden oluşmakta.

Merak ne güzel şey değil mi EFendim?

Allah devletimize ve GSM operatörlerimize zeval vermesin...

[1] İk yazımız, "Gökten 3G Düşmüş", http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=197176

 
Toplam blog
: 26
: 1696
Kayıt tarihi
: 14.08.09
 
 

1986 İstanbul. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya eğitimini yarıda bıraktı. Sakary..