Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '09

     
    Kategori
    Teknoloji
     

    3G evrimleşme sürecimiz olabilir mi ?

    3G evrimleşme sürecimiz olabilir mi ?
     

    Evrim sürecnden kısa bir kesit


    Gün geçmiyor ki yeni bir teknoloji ile karsilasmayalim . Insan mimiklerini taklit eden robotlar , enerjinin transferini saglayan nükleer girisimler , Cern deneyleri , mobil teknolojiler vb. daha birçok gelisime karsi acaba ne kadar duyarliyiz ?

    Teknoloji bize ne ifade ediyor ?

    Birakin baskalari yapsin nasil olsa satin aliriz mi yoksa degerlendirmek , arastirmak ve çözüm bulup sekillendirmek mi ?

    Insanoglu gerçegini arayarak geçistirdi devirler boyunca ömrünü. Günümüz teknolojisi ile su anda yasasalardi bile deviremeyecegimiz dinazorlar bundan milyonlarca yil önce bir göktasinin düsmesi sonucunda gökyüzünü kaplayaran asit bulutlari tarafindan karanliga gömülen dünyada yeni yasama kendileri uyumsallastiramadiklari için türleri yok oldu.

    Defalarca tekrarlanan denemeler artık bazı terimleri hayatımızda gerçekten derin izler bırakan sıradanlıkların ya da yaşanmışlıkların birer izlerini taşımıyor mu sizce ?

    Toplumlar uyum sağladıkları süre içerisinde hayatta kalmayı başarabilmişlerdir.

    Tarih , değerlerini ve köklerini korumayan toplumları tarihinden silmiştir.

    Teknolojiyi kullanmak toplum bilinci olarak acaba biz Türk toplumuna işledi mi ? 3G kullanan sayısı haberleri hergün artıyor başlıklarını gazetelerden ya da reklamlardan sık sık takip eder olduk . Peki kendimize hiç sorduk mu , 3G olmadan biz neler yapıyorduk . 1999-2000 senesinde hayatımıza GPRS girdi ve birçok ülkeye göre ucuzdu öyle ki çeşitli internet servis sağlayıcıları ekonomik paketler sunarak bu bilinci aşılamaya çalıştılar. Cep'ten internete bağlanmak ya da banka işlemleri yapabilmek ya da fatura yatırmak aslında yeni bir olgu değil. Varolanı başkalaştırarak yeniden yorumlayarak kendi azalan popülasyonlarına satış yapamayan gelişmiş ülkelerin , gelişmekte olan ülkelerin populasyonlarının hacmini kullanmaktan öteye geçmiyor malesef ki 3G . Eski nesil mobil internet ya da yeni adıyla 2G ' nin 3G den farkını hiç düşündünüz mü ? Ne kadar hızlı bir internet sizi sokakta yürürken ya da dışarıda yemek yerken ya da toplu taşıma araçlarında arkadaşlarınızlarınızla konuşurken mutlu edebilir ki evlerimizde ADSL bağlantılarımız bizleri bekliyorken. Bir arkadaşınızı görüntülü aramanın keyfini yaşamayı şimdi çıkartanlara inat ben bu teknolojiyi 2000 senesinde kullanıyordum demek istiyorum .

    3G 'nin pahalı bir teknoloji evrimi olduğu aşikar .Daha şimdiden kendi kendini sınırlamayan Turk toplumu için fatura sınırlandırıcı hizmeti sunan operatörler oluşmaya başladı ; oysa ki aldığımız 3G telefonlarının çoğunda yazılım olarak bu otokontrolü yapmamız mümkün.

    Kullanabileceğimiz teknolojiye para vermeyen bir tüketim toplumu haline mi getirdi bizi teknoloji ? Kullanım alışkanlarımız toplum olarak değişiyor ve ne kadar teknolojiyi kullanıp, kullanmadığımız teknolojiye de o kadar yatırım yaparsak sosyal statümüzle eşleştirebilir konuma geliyoruz ve toplum arasında kol saatimizden gelen aramaya cevap vererek bir yıldız gibi diğerlerinin arasından parlıyoruz.

    Elbette ki bu gelişmeler çok güzeller ancak yüzde kaçını kullanıyoruz ve gerçekten ihtiyacımız var mı sorusu takılıyor ister istemez akıllara.

    Bir zamanlar bölgesel gelişimi bizlere amaç olarak politikacıların gözden kaçırdığı en önemli olgu Türkiye'nin yedi adet farklı ve değerli bölgeye ayrıldığı idi. Gelişme adeletsizliğinin olduğu bir ülkede bu teknolojileri kullanacak genç beyinler mi var yoksa bu teknolojilere yatırım yapıp son model cep telefonu kolleksyonu yapan genç beyinler mi ?

    Değişime ayak uydurabilecek bir toplumsal bilinci daha da yaygınlaştırmamız gerekiyor bu tip teknolojileri kullanabilmemiz için . Düşünmeyi bilen , taklitten ziyade esinlenmeyi hedef almış bir kitle yaratabilirse 3G teknolojisi o zaman kendisine bir hoşgeldin dememiz gerekir aksi takdirde satılan bir ürünü almaktan öteye gidemeyiz. Unutmayalım ki bizleri 3G ya da çift kameralı telefonlar değil bu tip teknolojileri kullanarak milletimize ve memleketimize yaptığımız yatırım muhasır medeniyetler seviyesine ulaştıracaktır.

    Değişim rüzgalarının öncelikle kafada başlaması şart. 3G 'ye öncelikle eğitimde ve düşünce yapımızda geçecek olursak daha doğru bir tabirle ' Değişime ayak uyduracak olursak' yok olma ihtimalimiz ortadan kalkar.

    Iste teknolojinin de anahtari bu olsa gerek :

    Degisime ayak uydurmak ! Dinamikleri yeniden degerlendirmek ! Teknolojiyi yeniden kesfetmek !

    Degisimin de degismeyen tek parçasi 'degisim' degil midir zaten ?

    Ayak uydurabilecek miyiz ?

    Siz ne dersiniz ?
     
    Toplam blog
    : 1
    : 727
    Kayıt tarihi
    : 24.08.09
     
     

    12 Ocak 1981 Zonguldak doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi İstanbul Doğuş Koleji'nde tamamladıkt..