Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

4- Sermaye ve finans

4- Sermaye ve finans
 

Bir işe başlamak için gerekli sermayeyi hesaplarken oldukça cömert davranmalısınız. Üç lirayla beş liralık iş yapmaya çalışmaktansa beş lirayla üç liralık iş yapmak sizi daha rekabetçi, dayanıklı ve başarılı yapar. Büyükler arasında küçük olmayın küçükler arasında büyük olun. Zamanla güçlenirim kazandıkça sermayeyi doğrulturum diyorsanız sermayeyi kediye bindirmişsiniz demektir. En kısa zamanda başarısız iş adamları kervanına sizi de dahil ederiz. En iyi ihtimalle uzun yıllar aynı işi yapar durursunuz. İşletme sermayesi konusu genellikle hesaba katılmaz. Tedarikçilerden vadeli mal almak marifet olarak görülür. Vadeli mal almak maliyetinizi direkt olarak artırır. Çok yüksek faizle kredi almaktan farksızdır. Koçan koçan vadeli çek yazıp mal alan işletmeci işletmesinin mali gidişatını kusursuz bir şekilde kontrol edemiyorsa, bütçe yapmayı, sürekli giderlerini kontrol etmeyi, gelecekte yapacağı ödemeleri düzenlemeyi beceremiyorsa (ki bu göründüğü kadar kolay değildir) şirketin gideceği yer iflas ilanından başka bir şey değildir. BU tamamen zamana bağlı bir meseledir. Eninde sonunda mutlu son kaçınılmazdır. Yaptığınız yada yapacağınız iş, yüksek kar marjı, düşük rekabet ortamı içeriyorsa iş yürür. Ancak böyle iş kolları bulmak artık oldukça güç hale geldi. O yüzden alımlarınızı nakit yapmayı başarırsanız daha küçük bir başlangıç yapsanız da sonuç daha büyük olacaktır. Nakit parayı gören tedarikçilerin çoğu sandığınızdan çok daha uygun fiyatlara size mal vermek için can atacaktır. Bazen hazır nakdinizin olması sizi uçurumdan kurtaracak bazen de birkaç basamak birden yukarı uçuracaktır. Sermaye bulmak için en akıllı yol ortak bulmaktır. Biraz can sıkıcı gelebilir fakat doğru düzgün bir muhasebe düzeni ile birlikte olmak kaydıyla para bulmanın en iyi yolu tekrar söylüyorum ortaklık kurmaktır. Küçük olsun benim olsun diyorsanız küçük olur, küçük kalır ve sizin olur. Ama bu kitabı okuyan ve buralara kadar sabreden bir girişimciyseniz bu sizi kesmeyecektir. Düzgün bir bilânçonuz ve ikna edici bir iş fikriniz varsa orta vadede sermaye bulmakta güçlük çekmeyeceksiniz. Birçok yerden sıfır faizle kredi bulmak mümkün olacak. Tabii bu mümkün ama çok kolay değildir.

Kredi almak sermaye oluşturmanın temel yolu değildir. Çok düşük maliyetlerle öz sermayenizin yarısı kadar kredi almak mümkünse kredi alınabilir. Ama kredi faizleri boynunuza takılı bir tasmaya dönüşüp size aslında yapmak istemediğiniz şeyleri yaptırır ve bunun o anda farkına bile varamazsınız. Faiz sinsi bir uyuşturucu etkisi yapar ve sonunda şirketinizin damarlarında kan bırakmaz. HEDEF batmaksa bu hedefe ulaşmak için bu kitapta size önereceğimiz en hızlı reçete 'bol faizle bol kredi' olacaktır. Biz küçük girişimciler bize bedava gibi gelen bu saatli bombayı genellikle eninde sonunda elimizde patlatırız. Kredi kullanmak kullanmaya karar vermek uzmanlık işidir. Nakit probleminizi ertelemek için mümkünse kullanmayın. Satabileceğiniz bir değeriniz varsa satın. Özellikle piyasanın yönü aşağı doğruysa kredi borcuyla kriz ortamına girmek ayağınıza taş bağlayıp denize atlamaktan farksızdır.

Nakit girdisi sağlamak için yapılan fazladan ıskontolar, nakit sıkıntısının olduğu zamanlarda ucuz kredi kullanıyormuşsunuz hissi verir. Acil nakit akışı ihtiyacı olduğunda ilk akla gelen parlak fikirlerden biri kampanya düzenleyip ürününüzü piyasa değerinin altına satarak para girdisi sağlamak olur. Bazen o kadar ileri gidilir ki fiyat maliyetin altına düşer. Sonuç sizin nakit sıkıntınızın ertelenmesi olmakla birlikte soruna kalıcı bir çözüm getirmez. Genellikle kampanya düzenlenen ayın ürünleri için ödeme zamanı geldiğinde bir önceki sefer atlatmayı başardığınız nakit problemi daha da büyüyerek karşınıza çıkar. Bir de bakmışsınız artık kampanyalarınız için harcadığınız reklam giderleri ile birlikte kar edemez olmuşsunuz. Ayrıca ucuzluk denen şey müşteride ve rakiplerinizde alışkanlık yapar. Sizi yüzde kaç ıskonto yaptığınız tanımlamaya başladığı anda ucuzda yarışanların kervanına katılmış olursunuz. Zaman zaman fiyatta da kampanya düzenlemek, gerektiğinde kötü bir şey değildir. Ama bu yöntem nakit para sağlamanın yollarından biri değildir. Finans sorununuzu çözmez. Sadece daha da büyüterek çok yüksek faizli kısa vadeli bir kredi kullanmışsınız gibi bir etki yapar. Sizi de hızla malum HEDEF’E ulaştırır.

 
Toplam blog
: 34
: 1357
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

İTÜ Mimarlık fakültesi Mimarlık bölümü mezunuyum. Mimarlık ve fotoğraf ilgi alanlarım. Kendi ofis..